Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια της ΕΚΤ το μέλλον της Ιρλανδίας

Η εξάρτηση των ιρλανδικών τραπεζών από τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ ισοδυναμεί πλέον με κρατική επιδότηση, αναφέρει η στήλη Lex, η οποία αποκαλύπτει ότι ο κ. Trichet καθοδηγεί τις πιέσεις προς το Δουβλίνο.

Στα χέρια της ΕΚΤ το μέλλον της Ιρλανδίας
Από όλα τα δεδομένα που ίσχυαν στην προ της κρίσης εποχή, λίγα έχουν δυσφημιστεί τόσο πολύ όσο η άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν -ή μάλλον θα έπρεπε- να είναι πολιτικά ανεξάρτητες. Οι Ιρλανδοί θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν καταπιαστεί με έναν φαινομενικά τεχνικό στόχο: την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Από το 2007, όμως, τα κεφάλαια που διέθεταν και η ελευθερία που είχαν για δυνατότητα ταχείας αντίδρασης αποδείχτηκαν κρίσιμα στοιχεία για την αναγκαία πολιτική διάσωση - των χρηματοοικονομικών οργανισμών, συστημάτων και των κρατών.

Τα συγκριτικά φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επί παραδείγματι, τον Σεπτέμβριο αντιστοιχούσαν στο 78% του ΑΕΠ της Ιρλανδίας. Οι Ιρλανδοί είναι ακόμα πιο εξαρτημένοι από τη ρευστότητα της ΕΚΤ συγκριτικά με τους Έλληνες και τους Πορτογάλους, όπου τα ποσοστά εξάρτησης ανέρχονται σε 40% και 29% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιου ύψους χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα θεωρείται φυσιολογική, αλλά σε γενικές γραμμές χρηματοδότηση άνω του 10% του ΑΕΠ μοιάζει περισσότερο με επιδότηση. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας μοιάζει περισσότερο με διασωλήνωση του ασθενούς.

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε την παροχή έκτακτης ρευστότητας, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν υπό την παρούσα μορφή τους. Εάν η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίσει να στηρίζεται στους πιστωτές των τραπεζών, τότε η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Ο κ. Jean-Claude Trichet, του οποίου επισήμως καθήκον είναι μόνο η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, είναι δυσαρεστημένος από αυτές τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται καθοδηγητής στην προσπάθεια να πειστεί η Ιρλανδία να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας για να στηρίξει τις ιρλανδικές τράπεζες.

Εάν όμως ο κ. Trichet θέλει η λήψη αυτών των αποφάσεων να παραμείνει στα χέρια των πολιτικών, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ενστικτώδη εχθρότητα που τον διακατέχει ενάντια στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών για τα μέλη της ευρωζώνης. Θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι πιθανή αναδιάρθρωση κρατικών χρεών ή ακόμη και η έξοδος μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε τεχνικά προβλήματα στην ευρωζώνη, όμως το θέμα παραμένει αμιγώς πολιτικό.

Ο κ. Trichet είναι βαθιά δεσμευμένος στην ενότητα της Ε.Ε. Έχει καταστήσει σαφές πως, εάν διαπιστώσει ότι οι πολιτικοί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί βασική τους υπευθυνότητα, η κεντρική τράπεζα απρόθυμα θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Αυτή η προθυμία ωστόσο φέρνει την ΕΚΤ στον πολιτικό στίβο και διευκολύνει τους πολιτικούς να αποφύγουν δύσκολες αποφάσεις. Δεν είναι καλός διακανονισμός, αλλά κανείς δεν έχει βρει κάποιον καλύτερο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v