Lex: Lukoil/ConocoPhilips

H τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού σε ρωσική πετρελαϊκή εταιρία τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης της Yukos, σίγουρα είναι μια τολμηρή απόφαση. Όμως, θα φέρει καλή τύχη στην ConocoPhilips;

H τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού σε ρωσική πετρελαϊκή εταιρία τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης της Yukos, σίγουρα είναι μια τολμηρή απόφαση. Όμως, θα φέρει καλή τύχη στην ConocoPhilips, η εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού 7,6% της Lukoil από τη ρωσική κυβέρνηση;

Ίσως όχι, εάν η εμπλοκή της Conoco αφορά μόνο μια μικρή παθητική επένδυση. Ωστόσο, ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος θα αναζητήσει ένα επιπλέον μετοχικό ποσοστό της Lukoil ύψους 2,4% στην αγορά, ώστε να αποκτήσει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτό, συν μια συμφωνία διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται ομοφωνία διοικητικού συμβουλίου σε κάποιες αποφάσεις-κλειδιά, λογικά θα περιορίσει το πεδίο ενδεχόμενων καταχρήσεων των μειοψηφικών συμφερόντων.

Η συμφωνία έχει την ”έντονη στήριξη” της ρωσικής κυβέρνησης και η Conoco έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το μερίδιό της στο 20%. Σε αυτό το επίπεδο, η Conoco ”κλειδώνει” το μερίδιό της στην παραγωγή και τα αποθέματα της Lukoil.

Η διοίκηση της Lukoil, ωστόσο, η οποία ελέγχει το 21% των μετοχών, μπορεί να μην είναι διατεθειμένη να πουλήσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ο ρωσικός όμιλος θα πρέπει να επωφεληθεί από την εμπειρία, την αποδοτικότητα και την ταχύτερη δυνατότητα ανάπτυξης αποθεμάτων της Conoco.

Η στρατηγική πλευρά της εμπλοκής της Conoco αφορά την επισημοποίηση της κοινοπραξίας που θα αξιοποιήσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής Timan-Pechora. Η Conoco θα έχει πρόσβαση στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, ενώ η επένδυση ενίσχυσης των παραγωγικών δυνατοτήτων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Θάλασσα του Μπάρεντς εξασφαλίζει μια δίοδο εξαγωγής πετρελαίου.

Ο μεγάλος όγκος των αποθεμάτων της Lukoil, καθιστά ελκυστικό το τίμημα των 2 δισ. δολ. για το 7,6% του μετοχικού της κεφαλαίου, από πλευράς δολαρίων ανά βαρέλι αποθεμάτων. Αν και δεν πρέπει να αμελούμε τον μεγάλο πολιτικό κίνδυνο που αναλαμβάνει η Conoco, υπάρχει λογική στη συμφωνία.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο