Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συμβαίνει με την Bank of America;

O αυξανόμενος πανικός για την BofA (-50% από τις αρχές Μαΐου) είναι φυσικό να προκαλεί μνήμες από Lehman. Και δείχνει το βασικό πρόβλημα των τραπεζών: οι αξίες τους είναι καθαρά θέμα πίστης.

  • Lex
Τι συμβαίνει με την Bank of America;
O αυξανόμενος πανικός γύρω από την Bank of America είναι φυσικό να προκαλεί μνήμες από την υπόθεση Lehman στα τέλη του 2008. Οι μετοχές της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει ενεργητικών διολίσθησαν 2,5% επιπλέον χθες και έχουν υποχωρήσει 50% από τις αρχές Μαΐου.

Ποιος είναι ο λόγος; Οι γνώμες διίστανται: κάποιοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η BofA είναι απολύτως καλά και άλλοι ότι χρειάζεται να αντλήσει έως 200 δισ. δολ. σε νέα κεφάλαια για να επιβιώσει.

Είναι πολύ μεγάλη απόκλιση απόψεων. Όμως, αν και είναι εύκολο να αφοριστούν οι bloggers και οι short sellers της μετοχής, είναι τόσο μεγάλα τα μεγέθη που δεν μπορούν παρά να υπενθυμίζουν το θεμελιώδες πρόβλημα των τραπεζών: οι αξίες των ενεργητικών τους είναι θέμα πίστης. Και είναι φυσικό μια τέτοια πίστη να δοκιμάζεται όταν η αξία πολλών από αυτά τα ενεργητικά (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τιμές που υποστηρίζουν τον δανεισμό αξίας 460 δισ. δολ. της BofA στο real estate) συνεχίζουν να διολισθαίνουν. Οι επενδυτές θυμούνται επίσης πόσο γρήγορα οι αμφιβολίες για τις τιμές των ενεργητικών μπορούν να μορφοποιηθούν σε κρίση ρευστότητας.

Πάντως, το γεγονός είναι πως πρέπει να πιστέψουμε είτε ότι η BofA έχει πραγματικά μεγάλα προβλήματα είτε ότι είναι εξωφρενικά φθηνή. Η κεφαλαιοποίησή της στην αγορά είναι σήμερα 155 δισ. δολ. λιγότερη από τη μετοχική λογιστική αξία (book equity value) του τελευταίου τριμήνου και 135 δισ. δολ. λιγότερη από την εμπράγματη λογιστική αξία στα τέλη του 2010. Αυτή η τελευταία αντιστοιχεί στο μέγεθος του συνολικού χαρτοφυλακίου home equity και στο μισό του χαρτοφυλακίου στεγαστικής πίστης κατοικίας.

Βεβαίως, ο συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας tier one της BofA είναι περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από το 7% που είναι ο μέσος όρος των ανταγωνιστών της βάσει της Βασιλείας ΙΙΙ. Μέσω πωλήσεων ενεργητικών και εσόδων, οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι μπορεί να προσθέσει 150 μονάδες βάσης σε αυτόν τον συντελεστή τους ερχόμενους 18 μήνες. Όμως, θα πρέπει να ανακάμψουν η οικονομία και οι τιμές των ακινήτων.

Πράγματι, αν αναστηθεί ο Αμερικανός καταναλωτής, η μετοχή της BofA θα πρέπει να εκτιναχτεί στα ύψη. Αν όχι, όλα επιστρέφουν στην άγνωστη περιοχή της αξίας ενεργητικών, που λέγαμε νωρίτερα. Το ανησυχητικό είναι ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις τράπεζες.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v