"Πλαφόν" Merkel στο ταμείο διασώσεων

Η επιβολή "οροφής" στα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων είναι ψυχολογικά και οικονομικά σημαντική. Η καθαρή πρόσθεση EFSF+ESM δημιουργεί μεν ένα εργαλείο 1 τρισ. €, αλλά είναι πολιτικά και οικονομικά επικίνδυνη.

  • Lex
Πλαφόν Merkel στο ταμείο διασώσεων
Η κρίση στην ευρωζώνη έληξε (για όποιον δεν το κατάλαβε). Η Ιταλία επέστρεψε από το χείλος της αβύσσου, η Ελλάδα πήρε τη δεύτερη επιταγή της, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μαθαίνουν να αγαπούν τη λιτότητα. Η Ισπανία συνεχίζει να προσθέτει 2 και 2 και να βρίσκει 5 και η ΕΚΤ έχει πλημμυρίσει το τραπεζικό σύστημα με ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Τα yields στα 10ετή ομόλογα έχουν πέσει στο 5% περίπου για την Ισπανία και την Ιταλία. Οι μετοχές έχουν αναρριχηθεί 10% από τον Νοέμβριο. Οι διαθέσεις είναι επικίνδυνα αυτάρεσκες.

Αυτό είναι το σκηνικό που υπάρχει πίσω από τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των μηχανισμών διασώσεων της ευρωζώνης. Οι ρυθμιστές καταλήγουν στη συνένωση των δύο ταμείων διασώσεων που δημιούργησαν, του European Financial Stability Facility και του European Stability Mechanism. Θα σημαίνει να προστεθούν οι δανειστικές δεσμεύσεις του EFSF των περίπου 180 δισ. ευρώ (που προορίζονται για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρανδίας και της Πορτογαλίας) στη δανειστική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ του ESM. Έτσι η ευρωζώνη θα οπλιστεί με 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση της επόμενης χώρας που θα πέσει σε κατάσταση χρεοστασίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες. Οι επενδυτές ίσως αναρωτιούνται γιατί κάθονται και το κάνουν τώρα, όμως η νηνεμία στην κρίση ίσως είναι πράγματι αρκετά καλή ευκαιρία (είχαν πει πέρσι ότι θα λύσουν το ζήτημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου).

Η τελική υπογραφή ίσως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Μια συμφωνία για συγκεκριμένο τελικό νούμερο δεν έχει καταστεί δυνατή γιατί απαιτεί απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις που παραμένουν αναπάντητες: πόσο θα κοστίσει η επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη και πόσα θα πληρώσουν τα κράτη μέλη;

Η πρόσθεση της πιστωτικής οροφής των 440 δισ. ευρώ του EFSF σε εκείνην του ESM θα δημιουργούσε ένα όργανο με σχεδόν 1 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Όμως, θα υπερδιπλασίαζε την οικονομική δέσμευση κάθε χώρας, γεγονός που δεν είναι πολιτικά εφικτό και θα διογκώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πιεσμένες οικονομίες.

Το να τεθεί η «οροφή» που προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος Αn. Mekrel στα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων είναι ψυχολογικά καθώς και οικονομικά σημαντικό. Και σίγουρα οι ρυθμιστές πρέπει να προσέξουν να μην κάνουν εύκολη λύση τη διάσωση. Αρκετά αρνητικά ηθικά παραδείγματα κυκλοφορούν ήδη.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο