Χρυσό καταφύγιο για τους επενδυτές

Σε έναν κόσμο όπου η Αμερική χρωστά τρισ. σε ξένους, οι σπίθες σκάνε στην πυριτιδαποθήκη της Μ. Ανατολής και η Ευρώπη βουλιάζει στα προβλήματα υπάρχουν λίγες επιλογές. Ο χρυσός και η διάρθρωση των χαρτοφυλακίων.

  • Jim Slater
Χρυσό καταφύγιο για τους επενδυτές
Ο χρυσός κατά κανόνα ενισχύεται σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, ειδικά όταν αυτοί φέρουν μεγάλη αύξηση στο τύπωμα νέου χρήματος και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν τις τιμές είναι οι διεθνείς κρίσεις, όπως η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και της Συρίας με την Τουρκία, καθώς και η πιο μακροπρόθεσμη απειλή ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ελέγχει την Αίγυπτο, θα προσπαθήσει να αυξήσει την επιρροή της και σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Όσον αφορά την πλευρά της προσφοράς, στα χρυσωρυχεία τελειώνουν οι καλές ποιότητες του πολύτιμου μετάλλου, υπάρχουν προβλήματα με τους εργάτες στη Νότιο Αφρική, ενώ έχουν αυξηθεί τόσο το λειτουργικό όσο και το κεφαλαιακό κόστος. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν σταματήσει να πωλούν χρυσό κι έχουν γίνει μεγάλοι αγοραστές.

Κάποια από αυτά τα ζητήματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Το πιο ανησυχητικό είναι ο κίνδυνος να πραγματοποιήσει το Ισραήλ στρατιωτική επίθεση για να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Υπήρχαν σκέψεις ότι αυτό θα γινόταν πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αλλά τώρα είναι πιθανότερο να γίνει το 2013.

Θα είναι καταστροφική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει σε μετάδοση των πολέμων στη Μέση Ανατολή και πιθανόν να κάνει το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας αστρονομική άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ετήσιο έλλειμμα των ΗΠΑ, που ξεπερνά το 1 τρισ. δολ. κάθε χρόνο στην τελευταία 4ετία. Κυκλοφορούν αμερικανικά ομόλογα αξίας άνω των 16 τρισ. δολ., εκ των οποίων τα μισά ανήκουν σε ξένους πιστωτές. Τα χρεωστούμενα στην κοινωνική ασφάλιση προσθέτουν 60 τρισ. δολ. ακόμη!

Το κομβικό σημείο θα επέλθει όταν οι ξένοι πιστωτές συνειδητοποιήσουν ότι το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν είναι να πληρωθούν σε υπερυποτιμημένα δολάρια. Ο Bill Gross της Pimco πιστεύει ότι, αν δεν κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα σύντομα, η ζημιά «δεν θα μπορεί να διορθωθεί».

Η Pimco συμβουλεύει τους επενδυτές να κρατούν χρυσό «για την προφύλαξη στον πληθωρισμό που προσφέρει και την αποθήκευση αξίας, που έχει τη δυνατότητα να αποδειχθεί ανώτερη όλων». Ο David Einhorn της Greenlight Capital πιστεύει ακόμη πιο πολύ στο κίτρινο μέταλλο, δηλώνοντας πως «είναι πάρα πολύ καλή ιδέα η μεγάλη στάθμιση στον χρυσό».

Τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι καθημερινά πρωτοσέλιδο, με τον προφανή κίνδυνο διάλυσης του ευρώ. Οι αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική θα ανακάμψουν μόνο όταν επιτραπεί στα νομίσματά τους να υποτιμηθούν σε επίπεδα που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα.

Τα χρέη τους πρέπει να διαγραφούν σε μεγάλο βαθμό, για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τα προγράμματα λιτότητας είναι απαραίτητα, αλλά, σε συνδυασμό με το πολύ ισχυρό νόμισμα, δεν θα καταφέρουν τίποτα. Αν φύγουν από το ευρώ και την Ε.Ε. οι αδύναμες οικονομίες θα γλιτώσουν το βάρος του μεγάλου και αυξανόμενου κόστους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το μεγάλο έμμεσο κόστος προσαρμογής στον χείμαρρο από νόμους, ρυθμίσεις και κανόνες της Ε.Ε.

Ένα πρόσθετο ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι η ανεπαρκής κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που επιδεινώνεται λόγω των μεγάλων τοποθετήσεών τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Είναι πάρα πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες τραπεζικές καταρρεύσεις στην Ευρώπη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να τονωθούν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Η διεθνής ανεργία φτάνει επίσης σε κομβικό σημείο. Ο αριθμός των νέων ανθρώπων, πολλοί των οποίων με πολλά διπλώματα, που είναι αδύνατον να βρουν δουλειά, αυξάνεται διαρκώς. Στην ευρωζώνη πάνω από 18 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, ενώ η ανεργία των νέων έχει χτυπήσει το ιλιγγιώδες 55,4% στην Ελλάδα. Στη Μαδρίτη γίνονται βίαιες διαδηλώσεις. Η τόσο υψηλή ανεργία πιθανότατα θα προκαλεί συνεχώς απεργίες και κοινωνικές αναταραχές.

Ένα άλλο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα είναι η ανεπαρκής κεφαλαιοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Η ιατρική πρόοδος έχει επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής, ενώ οι χρηματιστηριακές αποδόσεις ωχριούν. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το 84% των βρετανικών προγραμμάτων επικουρικής σύνταξης έχει ανεπαρκή χρηματοδότηση και οι υποχρεώσεις του ξεπερνούν τα ενεργητικά του κατά 300 δισ. στερλίνες. Οι τρομαγμένοι διαχειριστές στρέφονται από τις μετοχές στα ομόλογα με τα πενιχρά επιτόκια, παράλογη πολιτική που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Με μια εξαιρετική προσπάθεια ίσως καταφέρουμε να διαχειριστούμε ένα από αυτά τα μεγάλα προβλήματα και ίσως και να τα ψευτοκαταφέρουμε σε κάνα δυο ακόμη. Όμως, όλα μαζί, προκαλούν ένα εκρηκτικό μίγμα ρίσκων, που δημιουργεί πολλές πιθανότητες για εκρήξεις.

Δυστυχώς, οι επενδυτές δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα πέρα από το να σταθούν στο περιθώριο και να διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους ανάλογα με τις ελπίδες και τους φόβους τους.

Για παράδειγμα, ο φοβισμένος επενδυτής μπορεί να βάλει 40% σε ρευστό, 15% σε χρυσό ή και σε μετοχές χρυσού, 20% σε ομόλογα και 25% σε μετοχές.

Για έναν πιο αισιόδοξο και επιθετικό επενδυτή, 30% σε ρευστό, 10% σε χρυσό ή και σε μετοχές χρυσού και 60% σε μετοχές θα είναι πιο κατάλληλο.

Η επιλογή των μετοχών είναι, βεβαίως, κρίσιμη. Το επίκεντρο θα πρέπει να τίθεται σε μετοχές με αυξανόμενα κέρδη, σχετικά χαμηλούς συντελεστές Ρ/Ε και δυνατές ταμειακές ροές. Όποιες κι αν είναι οι επιλογές, ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα οι μετοχές θα διαψεύσουν τους απαισιόδοξους και θα δώσουν την καλή εικόνα που έχουν δώσει στο παρελθόν.


Ο Jim Slater είναι active private investor και πρώην corporate raider. Το website του είναι www.jimslater.org.uk


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο