Στο φως οι offshore των Νήσων Κάιμαν

Η πανίσχυρη νομισματική επιτροπή  CIMA των Νήσων Κάιμαν ζητά να δημιουργηθεί δημόσια βάση δεδομένων με τα στοιχεία των funds και των διευθυντών τους. Σαρωτικές αλλαγές μετά από πιέσεις επενδυτών και όχι πολιτικών!

  • Sam Jones
Στο φως οι offshore των Νήσων Κάιμαν
Το πέπλο μυστηρίου δεκαετιών ετοιμάζονται να τραβήξουν οι Νήσοι Κάιμαν φέρνοντας στο φως στοιχεία για τις χιλιάδες επιχειρήσεις και hedge funds που έχουν προσφύγει στη χώρα της Καραϊβικής.

Η βρετανική υπερπόντια χώρα, που θέλει να απαγκιστρωθεί από τη φήμη της για τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, εισάγει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν στη δημοσιότητα τα ονόματα χιλιάδων εταιριών και των διευθυντών τους.

Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η CIMA, η πανίσχυρη νομισματική αρχή των Νήσων Κάιμαν, ζητά για πρώτη φορά τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων των funds που έχουν έδρα στη χώρα. Η βάση αυτή θα περιλαμβάνει και τους διευθυντές των funds. Το θέμα έχει τεθεί σε συνεχή διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Η CIΜΑ ζητά επίσης οι διευθυντές των εταιριών να υπόκεινται σε διαδικασία ελέγχου ώστε να εξασφαλίζεται ότι έχουν τα προσόντα γα να ενεργούν ως θεματοφύλακες των επενδυτών.

«Στους 24 μήνες που έχουν περάσει από τη χρηματοοικονομική κρίση, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών BVI, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Jersey, το Εποπτικό Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Κλάδου στις Μπαχάμες και η Ελεγκτική Επιτροπή στη Νήσο του Μαν, έχουν προχωρήσει σε αναθεωρήσεις του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης με νομοθεσίες και νέους κανονισμούς» αναφέρει η CIMA σε σχετικό έγγραφο.

Η κίνηση προκύπτει μετά από μπαράζ επικριτικών δηλώσεων από διεθνείς αξιωματούχους για το φορολογικό παράδεισο που αποκαλύπτει ελάχιστα στοιχεία για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά του και έχει από τους αυστηρότερους κανόνες προστασίας εταιρικών δεδομένων στον κόσμο.

Οι Νήσοι Κάιμαν έχουν δεχθεί έντονη κριτική από οργισμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ παλεύουν να ανταποκριθούν στους παγκόσμιους κανόνες που αλλάζουν ταχύτατα. Βρέθηκαν ακόμη και στο επίκεντρο μνησίκακων συζητήσεων και αναφορικά με τις φορολογικές υποθέσεις του υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία Μιτ Ρόμνει.

Οι περισσότερες πιέσεις για αλλαγές ωστόσο, ασκήθηκαν από τους επενδυτές στα hedge funds και όχι από πολιτικούς. Κι αυτό γιατί, τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου, δεν έχουν κανένα τρόπο να επιβεβαιώσουν πληροφορίες για funds με έδρα στις Νήσους Κάιμαν στα οποία θέλουν να επενδύσουν, ούτε καν για τους διευθυντές τους.

«Ζητούσαμε έντονα μεγαλύτερη διαφάνεια εδώ και καιρό», δηλώνει ο Βίνσεντ Βάντερμπρουκ, της Hermes BPK, που πραγματοποιεί επενδύσεις σε hedge funds για λογαριασμό των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της Βρετανίας.

Το 2011 οι Financial Times είχαν αποκαλύψει ότι ορισμένοι διευθυντές από τις Νήσους Κάιμαν μετείχαν στα διοικητικά συμβούλια εκατοντάδων hedge funds.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», δήλωσε και ο Πίτερ Χιπς, γενικός διευθυντής της Carne, εταιρία που παρέχει διευθυντές για funds με έδρα στις Νήσους Κάιμαν και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, μπορεί κάποιος να γίνει διευθυντής σε μία εταιρεία στις Νήσους Κάιμαν, ανεξαρτήτως από το που βρίσκεται, την εμπειρία και τις γνώσεις του»
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v