Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παιχνίδι στα ομόλογα "σκουπίδια"

Γιατί οι μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά ομολόγων γυρίζουν την πλάτη τους στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων; Πού στρέφονται τα hedge funds σε αναζήτηση υψηλών αποδόσεων και ποιες οι ανησυχίες τους.

  • Henny Sender και Vivianne Rodrigues
Το παιχνίδι στα ομόλογα σκουπίδια
Ορισμένοι από τους πιο εξεζητημένους επενδυτές στην αγορά ομολόγων αναδιοργανώνουν τα στοιχήματά τους χτίζοντας θέσεις εναντίον των ομολόγων junk (σκουπίδια), ενώ οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να διοχετεύουν κεφάλαια σε αυτές τις τοποθετήσεις.

Η λίστα όσων στοιχηματίζουν κατά των ομολόγων junk περιλαμβάνει μεγάλους παίκτες του χώρου, όπως η GSO της Blackstone, η Appolo Global Management, η Centerbridge Partners η Oaktree Capital και σειρά αρκετών hedge funds, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη προσκείμενα στις επενδυτικές δραστηριότητες των εν λόγω εταιρειών.

Αυτές οι επενδυτικές εταιρείες άρχισαν να μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα junk στα τέλη του 2012. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι άρχισαν να χτίζουν θέσεις short στην αγορά, ποντάροντας στο ότι οι τιμές των ομολόγων junk θα μειωθούν, με αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεών τους.

Η απαισιοδοξία των μεγάλων εναλλακτικών επενδυτικών εταιρειών ενισχύεται και από την πρόσφατη αρπακτική διάθεση των μικροεπενδυτών για ομόλογα junk. Το 2012 και τις πρώτες ημέρες του 2013, οι μαζικές εισροές κεφαλαίων για την αγορά τέτοιων τίτλων οδήγησαν σε μείωση των spreads στα επιτόκια μεταξύ των treasuries και των ομολόγων junk.

Καθώς, όμως, τα spreads έρχονται στο προσκήνιο, τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν διόδους διαφυγής, υπό τον φόβο ότι οι τιμές των ομολόγων junk θα πληγούν ανεξαρτήτως οικονομικού σεναρίου.

Εάν η κατάσταση για την οικονομία επιδεινωθεί, τότε η ενίσχυση των πιθανοτήτων χρεοκοπίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση των spreads. Εάν η οικονομία βελτιωθεί, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να ενισχυθούν -με αντίστοιχη μείωση των τιμών- για κάθε είδους τίτλο σταθερού εισοδήματος.

«Δεν έχει μεγάλο νόημα να έχει κανείς θέση long σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, και ειδικότερα σε τίτλους υψηλών αποδόσεων», δηλώνει ανώτερο στέλεχος μεγάλης εταιρείας εναλλακτικών επενδύσεων της Νέας Υόρκης, και συμπληρώνει: «Ο λάθος υπολογισμός μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές. Χάνεις εάν η κατάσταση είναι κακή και υπάρξει sell off, χάνεις και εάν τα πράγματα είναι καλύτερα και υπάρξει sell off. Η δοκός ισορροπίας είναι πολύ στενή».

Η GSO, αναζητώντας τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις, κινήθηκε από τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου -κυρίως υψηλότερων αποδόσεων- σε τραπεζικούς τίτλους πρώτης εξασφάλισης, οι οποίοι έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, που ανατιμολογείται κάθε 90 ημέρες. Επιπλέον, μειώνει τη διάρκεια λήξης των τίτλων που κατέχει και αυξάνει τη ρευστότητά της, σύμφωνα με τον Steve Schwarzman, ιδρυτή της Blackstone.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μικροεπενδυτές άρχισαν να δείχνουν εξίσου επιφυλακτικοί. Την εβδομάδα που έληξε στις 6 Φεβρουαρίου, οι επενδυτές απομάκρυναν κεφάλαια 1,2 δισ. δολ. από επενδυτικά ταμεία σε ομόλογα junk και διοχέτευσαν 1,3 δισ. δολ. σε εταιρικά ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα spreads μεταξύ των ομολόγων junk και των treasuries άρχισαν επίσης να διευρύνονται.

Τα μεγάλα κεφάλαια φοβούνται κυρίως ότι ανατροπή στην αγορά ομολόγων junk μπορεί να γίνει ταχύτερα σε αυτόν τον κύκλο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Ενώ η έκδοση τίτλων έχει εκτοξευθεί, υπάρχουν λιγότερες μεγάλες τράπεζες και εκείνες που έχουν απομείνει έχουν μειώσει τις θέσεις τους στα χαρτοφυλάκιά τους, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα έχουν μικρότερη δυναμική να αγοράσουν ομόλογα και αν στηρίξουν την αγορά σε μία κρίση.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v