Lex: Deutsche Borse/LSE

Ίσως έχει έλθει η στιγμή για τον Werner Seifert, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Deutsche Borse που λατρεύει την jazz, να το ”γυρίσει” στα blues. Οι προσπάθειές του να αγοράσει το βρετανικό χρηματιστήριο απέβησαν άκαρπες. Σχεδόν οι μισοί μέτοχοι του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο συμφωνίας.

Ίσως έχει έλθει η στιγμή για τον Werner Seifert, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Deutsche Borse που λατρεύει την jazz, να το ”γυρίσει” στα blues.

Οι προσπάθειές του να αγοράσει το βρετανικό χρηματιστήριο απέβησαν άκαρπες. Σχεδόν οι μισοί μέτοχοι του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, μεταξύ των οποίων hedge funds και ιδιαίτερα σημαντικοί ιδιώτες επενδυτές, αντιτάχθηκαν στο ενδεχόμενο συμφωνίας.

Ενώ η γερμανική νομοθεσία δεν απαιτεί την έγκριση των μετόχων για να προχωρήσει μια προσφορά, ο κ. Seifert συμπέρανε ορθώς ότι η κλίμακα της διαμαρτυρίας ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε να την αγνοήσει.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι επενδυτές σε χρηματιστήρια πρέπει να χορεύουν το καν-καν. Η χρηματιστηριακή αξία των τριών πρωταγωνιστών -LSE, Deutsche Borse και Euronext- έχει αυξηθεί κατά 29% από την 1η Δεκεμβρίου, λίγο πριν ξεσπάσει ο ”πόλεμος” προσφορών. Αυτό αντανακλά την πεποίθηση της αγοράς ότι ένα ενδεχόμενο deal δεν είναι δεδομένο ότι καταστρέφει αξία. Η προσφορά του DB στις 530 πένες αξιολογούσε το LSE με πολλαπλάσιο 20 φορές την εκτιμώμενη μελλοντική του κερδοφορία, σε σχέση με το δικό του Ρ/Ε που είναι 13.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η κίνηση στην τιμή των μετοχών και των δύο επίδοξων αγοραστών ξεπέρασε την ανοδική κίνηση της μετοχής του LSE. Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά την πεποίθηση ότι μια παρενέργεια της απόσυρσης της προσφοράς του Deutsche Borse θα είναι η επιστροφή χρημάτων στους μετόχους.

Οπότε, τι γίνεται τώρα με το LSE; Οι ελπίδες ότι το Euronext θα σπεύσει σε διάσωση, καταθέτοντας προσφορά σε ανάλογα επίπεδα με αυτήν του DB, δεν ευσταθούν. Άλλωστε, τουλάχιστον το 1/3 των μετόχων του Euronext είναι οι ίδιοι ακριβώς που προκάλεσαν προβλήματα στο γερμανικό χρηματιστήριο. Είναι πολύ πιθανό να επιμείνουν για προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για το διοικητικό συμβούλιο του LSE. Έχοντας απορρίψει προσφορά στις 530 πένες, θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να προτείνουν προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα. Ίσως η επόμενη εξέγερση μετόχων να λάβει χώρα στο LSE.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο