Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα όρια των ΗΠΑ: Γιατί ο Μπάιντεν δεν είναι Κλίντον

Τι κρύβει το θολό σκηνικό της άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας να κυριαρχούν στην ατζέντα. Μνήμες '90 και συσσωρευμένες αποτυχίες επεμβάσεων.

Τα όρια των ΗΠΑ: Γιατί ο Μπάιντεν δεν είναι Κλίντον

Στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου στέκεται ένα άγαλμα πάνω από 3 μέτρα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον, για τον εορτασμό του καθοριστικού ρόλου τον οποίο έπαιξε ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1993-2001) στον τερματισμό της αιματοχυσίας που σημάδεψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Περίπου 20 χρόνια μετά, με έναν άλλο πόλεμο να έχει ξεσπάσει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ καλούνται και πάλι να κινητοποιηθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρακαλά εδώ και ημέρες τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν να είναι ο «ηγέτης του κόσμου» και να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, ή ακόμα και να στείλει στρατεύματα, όλα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Το γεγονός ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα να συμβεί αυτό, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση, αντανακλά μια σειρά φόβους και αδυναμίες, ώστε η περίπτωση της Ρωσία να μην αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που είχε ζήσει η Σερβία κατά τη δεκαετία του 1990.

Ταυτόχρονα όμως υποδηλώνει και τα όρια της αμερικανικής ισχύος και συνολικά της δυτικής συμμαχίας μετά από μια σειρά εξευτελισμών στο μέτωπο των στρατιωτικών παρεμβάσεων στο εξωτερικό, όπως πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν αλλά και στο Ιράκ, αναφέρει σχόλιο του Bloomberg.

Αυτό είναι το φόντο στο οποίο εξελίσσεται η άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπου την Πέμπτη θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους συμμάχους, ώστε να αποφασίσουν ενδεχομένως σκληρότερες κυρώσεις για να τιμωρήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σημαίνει ότι απλά δεν είναι διατεθειμένη να φτάσει τόσο μακριά όσο οι ΗΠΑ σχετικά με το μπλοκάρισμα της μεγαλύτερης πηγής εσόδων του Κρεμλίνου.

Όπως τόνισε ένας Γάλλος υπουργός, είναι εύκολο για τους Αμερικανούς να απαγορεύσουν τα ρωσικά καύσιμα, όταν τα καταναλώνουν σε ελάχιστο βαθμό.

Ολες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν αποτρέψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι ένας Ρώσος ηγέτης που βρίσκεται στη γωνία, απογοητευμένος από την αργή πρόοδο που σημειώνουν τα στρατεύματά του εδώ και ένα μήνα πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να καταφύγει στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, προσθέτει το σχόλιο του Bloomberg. Η ανησυχία για τα πυρηνικά όπλα στην αντιπαράθεση με τη στριμωγμένη ρωσική αρκούδα είναι έκδηλη διεθνώς. 

Για εκατομμύρια Ουκρανούς, τα μεγάλα λόγια υποστήριξης και οι εκδηλώσεις ενότητας δείχνουν να παρηγορούν ελάχιστα και ο Μπάιντεν πιθανότατα δεν θα είναι ο σωτήρας... όπως ήταν ο Κλίντον στα Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v