Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει η Axia από το Q3 των ελληνικών τραπεζών

Πού βάζει ο οίκος τον πήχη για την κερδοφορία και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών. Εκτιμά ότι θα πιαστούν οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Πού κρύβονται παγίδες.

Τι περιμένει η Axia από το Q3 των ελληνικών τραπεζών

Καλό αναμένεται να είναι το τρίτο τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με ανάλυση της Axia. Όπως εξηγεί, αυτό που εννοεί λέγοντας «καλό» είναι ότι περιμένει να είναι ένα ακόμα τρίμηνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), με αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοδικές τάσεις στον σχηματισμό κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι επενδυτές πρέπει να επικεντρώσουν στην εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 και τα stress tests. Κατά τη γνώμη του, το μονοπάτι έχει ανοίξει μέχρι το 2019 και οι τράπεζες αναμένεται να πετύχουν τους (φιλόδοξους) στόχους που έχουν τεθεί. Παρά ταύτα προβλέπει μεικτή εικόνα από τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου με διαφορετικές επιδόσεις. Ως στοιχεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές θεωρεί την πορεία της μείωσης των NPEs, τη βελτιωμένη κάλυψη και την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση.

Σε ό,τι αφορά στην Alpha Bank αναμένει καθαρά κέρδη 36 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι η τράπεζα θα αυξήσει τις καλύψεις σε κάποια καταναλωτικά δάνεια, προετοιμαζόμενη για τα IFRS 9. Εκτιμά ότι θα καταγράφεται μείωση των NPEs και των NPLs, με τον όμιλο σε τροχιά επίτευξης των στόχων της χρονιάς. Βλέπει επίσης αύξηση 10 μονάδων βάσης στον δείκτη CET1 (fully loaded) στο 17,9%.

Για την Εθνική Τράπεζα, η εκτίμηση είναι ότι επίσης θα καταγράφεται αρνητικός σχηματισμός NPEs, μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και χαμηλότερη εξάρτηση από τον ELA. Βλέπει ωστόσο πίεση στην «πάνω γραμμή» από την απομόχλευση και την ωρίμανση τίτλων, συνδυασμένη με ένα ακόμα τρίμηνο αρνητικής ροής εσόδων από το trading και άλλες πηγές, η οποία οφείλεται σε hedging και έκτακτες περιστάσεις. Βλέπει ζημίες 29 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαίων όμως να αυξάνει στο 17% από 16,3%.

Τέλος, για την Πειραιώς η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει ζημίες 24 εκατομμυρίων ευρώ καθώς η τράπεζα θα αυξήσει τις καλύψεις προετοιμαζόμενη για τα IFRS 9. Εκτός αυτού δεν περιμένει εκπλήξεις. Τόσο τα NPLs όσο και τα NPEs θα μειωθούν λόγω αρνητικού σχηματισμού νέων και διαγραφών, με την τράπεζα να πιάνει στους στόχους της χρονιάς στα κόκκινα δάνεια. Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 (fully loaded) αναμένεται να αυξηθεί 10 μονάδες βάσης, στο 16,6%.

Η ευρύτερη εικόνα

Για το σύνολο του κλάδου η Axia εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο θα κλείσει με μείωση των NPEs κατά 1,4 δισ. ευρώ (1% σε τριμηνιαία βάση) στα 109,7 δισ. ευρώ, καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες μείωσαν τους όγκους των ρυθμίσεων. Πιστεύει δε ότι θα συνεχίσει ο κλάδος να καλύπτει τους στόχους που έθεσε ο SSM, χάρη κυρίως σε διαγραφές.

Η Axia αναφέρεται και στις αλλαγές του μίγματος σε ό,τι αφορά τα NPEs που συμφωνήθηκαν με τον SSM και οι οποίες φαίνεται πως οδηγούν σε περισσότερες πωλήσεις. Σημειώνει ότι η Eurobank ήδη ανακοίνωσε τους νέους στόχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v