Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

Οι εκτιμήσεις του οίκου για την κερδοφορία προ προβλέψεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Ποια είναι η εικόνα στα κόστη και τα έσοδα. Ποια μετοχή επιλέγει και ποιες τιμές-στόχους θέτει.

Deutsche Bank: Πόσα κέρδη θα παρουσιάσουν οι τράπεζες το Q2

Στα προ προβλέψεων κέρδη και στις επιδόσεις σε ό,τι αφορά το μέτωπο των NPEs εστιάζει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της για τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν αύριο και μεθαύριο οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η εκτίμηση για τα προ προβλέψεων κέρδη είναι ότι θα υποχωρήσουν κατά 2-7% σε τριμηνιαία βάση, αλλά θα είναι καλύτερα κατά 4,3% σε ετήσια. Η αιτία κατά τον οίκο είναι η πίεση σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους (NII), η οποία αντισταθμίζεται από την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες στο τρίμηνο (14% σε τριμηνιαία βάση).

Προβλέπει αύξηση των λειτουργικών εξόδων σε τριμηνιαία βάση κατά 7%, η οποία θα οδηγήσει σε ήπια αύξηση της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2019 σε κλαδικό επίπεδο.

Στις επιμέρους τράπεζες:

* Εκτιμάται ότι η Eurobank θα εμφανίσει τα ισχυρότερα αποτελέσματα (αύξηση προ προβλέψεων κερδών κατά 15%), εξαιτίας της συγχώνευσης με την Grivalia και υψηλότερα «λοιπά έσοδα» (υπεραξίες από τη συγχώνευση), που θα υπερκαλύψουν την αύξηση στα κόστη (+3,9% σε τριμηνιαία βάση).

* Τα κέρδη προ προβλέψεων της Alpha Bank θα ενισχυθούν κατά 11% έναντι του πρώτου τριμήνου το 2019 εξαιτίας των υψηλότερων προμηθειών, τα οποία προέρχονται από την αυξημένη εμπορική δραστηριότητα και τις χορηγήσεις δανείων, καθώς και εξαιτίας κερδών από χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτά θα αντισταθμίσουν την αδυναμία των εσόδων από τόκους (-1,2% σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας σταθερών περιθωρίων) και τα υψηλότερα κόστη (+6,6% σε τριμηνιαία βάση λόγω υψηλότερων προμηθειών).

* Η Εθνική αναμένεται να καταγράψει μείωση προ προβλέψεων κερδών κατά 29% σε τριμηνιαία βάση, κάτι που κατά την DB, αντανακλά τα πιο αδύναμα έσοδα από trading (το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν εφάπαξ κεφαλαιακά κέρδη 59 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με το swap του IRS με ελληνικά ομόλογα) και υψηλότερα κόστη (+6%). Τα παραπάνω επισκιάζουν τη δυναμική σε οργανικά έσοδα.

* Η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει μείωση 7% στα προ προβλέψεων κέρδη καθώς τα ισχυρότερα καθαρά έσοδα (+9% σε τριμηνιαία βάση), που είναι τα ελαφρά καλύτερα έσοδα από trading, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για τη μεγάλη αύξηση των εξόδων (+10% σε τριμηναία βάση, κυρίως λόγω μισθολογικών εξόδων).

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η εκτίμηση της Deutsche Bank είναι ότι η μείωση που θα καταγραφεί στο β’ τρίμηνο θα οφείλεται κυρίως σε ανακτήσεις καθώς και ρευστοποιήσεις. Συνολικά αναμένεται να καταγραφεί πτώση κατά 2-4% σε τριμηνιαία και 13% σε ετήσια βάση. Η Εθνική αναμένεται να καταγράψει μείωση NPEs κατά 4% σε τριμηνιαία βάση, ακολουθούμενη από Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Βank.

O οίκος προτιμά την μετοχή της Αlpha Βank με σύσταση «αγορά» και τιμή-στόχο τα 2 ευρώ. Για τις υπόλοιπες τρεις διατηρεί σύσταση «διακράτηση». Τιμή-στόχος για την Εθνική τα 2,3 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2,7 ευρώ και τη Eurobank το 0,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v