Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Φεβρουαρίου στις αγορές

Οι δύο όψεις του μήνα που πέρασε. Ποιοι τίτλοι χτυπήθηκαν περισσότερο, ποιες αγορές κινήθηκαν ανοδικά στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία και με το βλέμμα στη Fed.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Φεβρουαρίου στις αγορές

Ο Φεβρουάριος είχε δύο όψεις για τις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank, στη μηνιαία αναφορά της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών. Όπως επισημαίνει, το πρώτο μισό του μήνα κυριάρχησαν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες για τα επιτόκια και το δεύτερο μισό μονοπωλήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σεισμικό αντίκτυπο στην αγορά και σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί η Deutsche Bank.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν απώλειες τον Φεβρουάριο

Ο δείκτης μετοχών MOEX της Ρωσίας έχει υποχωρήσει κατά -30% σε τοπικούς όρους, η χειρότερη μηνιαία απόδοση από τη χρηματοπιστωτική κρίση της Ρωσίας τον Αύγουστο του 1998. Σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ, οι αποδόσεις του δείκτη φαίνονται ακόμη χειρότερες, δεδομένου ότι το ρωσικό ρούβλι έχει αποδυναμωθεί κατά -26% τον τελευταίο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης MOEX έχει υποχωρήσει κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του 48% σε όρους δολαρίου.

Επιπλέον, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μετοχών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας την τελευταία ημέρα του μήνα, αλλά τα ρωσικά ETFs δεικτών που διαπραγματεύτηκαν χθες, είδαν περαιτέρω πτώση της τάξης του -30%, η οποία δεν έχει συνυπολογιστεί σε αυτό το ποσοστό, δεδομένου ότι η αγορά ήταν κλειστή.

Μετοχές: Ο κίνδυνος από τη γεωπολιτική και τις κεντρικές τράπεζες σήμαινε ότι οι μετοχές ήταν οι χειρότερες μηνιαίες επιδόσεις τον Φεβρουάριο. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,0% και ο ευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε κατά -3,2%. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν μεταξύ των χειρότερων αποδόσεων, με τον δείκτη STOXX 600 Banks να χάνει -9,3%. Σε επίπεδο έτους, ο NASDAQ παραμένει η χειρότερη απόδοση στο κύριο δείγμα της Deutsche Bank (πλην του δείκτη MOEX της Ρωσίας), έχοντας χάσει -12%, και ο δείκτης FANG+ των τεχνολογικών μετοχών megacap υποχωρεί κατά -14,8% το 2022.

Κρατικά ομόλογα: Η προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και πιο επιθετικών κεντρικών τραπεζών έπληξε τα κρατικά ομόλογα, αν και υπήρξε κάποια ανακούφιση προς το τέλος του μήνα. Ακόμα κι έτσι, τα κρατικά ομόλογα (-0,7%), τα bunds (-1,2%) και τα gilts (-1,6%) έχασαν έδαφος, ενώ η υποαπόδοση των ιταλικών BTP (-2,4%) και των ισπανικών ομολόγων (-2,3%) είδε τα spreads τους έναντι των bunds να διευρύνονται.

Εταιρικά ομόλογα: Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κάθε πιστωτικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα. Πριν από το 2022, η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της Covid τον Μάρτιο του 2020, οπότε δεν πρόκειται για ένα τακτικό φαινόμενο. Οι απώλειες μοιράστηκαν μεταξύ όλων των κατηγοριών (IG HY, σε EUR, GBP και USD).

Ποια περιουσιακά στοιχεία κατέγραψαν κέρδη τον Φεβρουάριο

Το πετρέλαιο: Η σύγκρουση στην Ουκρανία σήμαινε ότι οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την αδυσώπητη προέλασή τους και το Brent (+10,7%) ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις στο κύριο δείγμα της γερμανικής τράπεζας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έχοντας ξεπεράσει τα 100 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014. Οι άλλες ενεργειακές τιμές επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά, με το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο να αυξάνεται κατά +16,4% τον Φεβρουάριο, γεγονός που ανεβάζει τα κέρδη τους σε ετήσια βάση στο +40,2%.

Αγροτικά προϊόντα: Η επίπτωση της σύγκρουσης ήταν ισχυρή και στα γεωργικά προϊόντα, δεδομένης της σημασίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας ως σημαντικών παραγωγών. Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί πριν από αυτό, αλλά τον Φεβρουάριο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αυξήθηκαν κατά +22%, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας σχεδόν δεκαετίας και τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκαν παρόμοιες αυξήσεις στο καλαμπόκι (+11,4%) και στη σόγια (+10,3%). Τα κέρδη αυτά οδήγησαν τον δείκτη Agriculture Spot Index του Bloomberg (+8,6%) να σημειώσει για έβδομο μήνα άνοδο.

Μέταλλα: Επωφελήθηκαν δεδομένης της γεωπολιτικής αναταραχής και ο χρυσός (+6,2%) σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία άνοδο από τον Μάιο του 2021. Τα βιομηχανικά μέταλλα σημείωσαν επίσης ράλι, με το αλουμίνιο (+11,5%), το νικέλιο (+8,8%), τον μόλυβδο (+6,3%) και τον κασσίτερο (+5,1%) να κινούνται υψηλότερα στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου.

Δολάριο ΗΠΑ: Το δολάριο βασίστηκε στα κέρδη του Ιανουαρίου και ενισχύθηκε κατά +0,2%, φέρνοντας το κέρδος του σε ετήσια βάση στο +1,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v