Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ηλθε για να μείνει η ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό αέριο έχει την τιμή να είναι η πιο ακριβή πηγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο, τονίζει η τράπεζα. Εκτεθειμένη σε πιθανή ανεπάρκεια η Ευρώπη, το έλλειμμα και οι φόβοι για τον χειμώνα.

BofA: Ηλθε για να μείνει η ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη

H Bank of America Global Research, με μια δόση ειρωνείας, επισημαίνει το αρνητικό ρεκόρ στην τιμή ενέργειας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ή τα 150 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου (BOE).

«Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο διατηρεί την τιμή να είναι η πιο ακριβή πηγή ενέργειας παγκοσμίως, ωστόσο, η αυξημένη προσφορά και ζήτηση με δελτίο επέτρεψε την ομαλοποίηση των αποθεμάτων και οι ολλανδικές τιμές Title Transfer Facility (TTF) θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τα 70 ευρώ ανά MWh αυτό το καλοκαίρι», εκτιμά η BofA.

Οι λόγοι για πίεση στις τιμές στην Ευρώπη συνδέονται με την πιο «σφικτή» παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τους φόβους για τη ρωσική προσφορά.

Η ΒofA, χωρίς αισιοδοξία, εκτιμά ότι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα θα μπορούσε να αναγκάσει σε περαιτέρω περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μόνιμη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Η καλοκαιρινή αδυναμία των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου είναι απίθανο να διαρκέσει», συμπεραίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι, αφού είναι η πιο ακριβή πηγή ενέργειας στον κόσμο. Οι ολλανδικές τιμές του Title Transfer Facility (TTF) εξακολουθούν να προηγούνται τόσο των ασιατικών τιμών του υγρού φυσικού αερίου JKM όσο ακόμη και των τιμών του βρετανικού NBP, καθώς η ήπειρος παραμένει εκτεθειμένη σε μια πιθανή ανεπάρκεια έναντι των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Η όποια αδυναμία των τιμών λόγω καλοκαιριού θα διαλυθεί μέχρι τον χειμώνα

Τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου ομαλοποιούνται, καθώς η καταστροφή της ζήτησης και η αύξηση των προμηθειών έχουν μειώσει το έλλειμμα αποθήκευσης κατά περίπου 75%. «Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε τώρα ότι η αποθήκευση στη βορειοδυτική Ευρώπη θα κορυφωθεί στα 59 δισ. κυβικά μέτρα, 1 δισ. κυβικό μέτρο πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών. Με τη σειρά της, η εξομάλυνση των αποθεμάτων θα μπορούσε να ωθήσει προσωρινά τις τιμές TTF κάτω από τα 70 ευρώ ανά MWh, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά, η όποια πτώση των τιμών TTF είναι απίθανο να διαρκέσει, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το "Putin put". Μέρος της εξισορρόπησης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προήλθε από τις εισαγωγές- ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Αυτό οδήγησε πρόσφατα στην αποσύνδεση των τιμών ΥΦΑ της Βορειοδυτικής Ευρώπης προς τα κάτω από το TTF, καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη έπεσε σε στενωπό επαναεριοποίησης ΥΦΑ.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του NBP στο ΗΒ έχουν μειωθεί ταχύτερα και από το TTF, καθώς οι αποθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου γεμίζουν γρήγορα. Ως εκ τούτου, οι εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προς την ηπειρωτική Ευρώπη έχουν επιταχυνθεί και λειτουργούν πλέον κοντά στα μέγιστα επίπεδα. Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος και θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές, ακόμη και αν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μέχρι στιγμής συνεχιστεί παρά την αντιπαράθεση στο ρούβλι. Από τη θετική πλευρά, η παραγωγή της Νορβηγίας κινείται σε υψηλά 5 ετών και η παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε, εξηγεί η BofA.

Ο περιορισμός της ζήτησης θα μπορούσε να επανέλθει δυναμικά

Οι υψηλές τιμές έχουν βοηθήσει να διορθωθούν εν μέρει τα προβλήματα προσφοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης προς το παρόν, αλλά ο ρόλος της ζήτησης στην επανεξισορρόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου ήταν επίσης πολύ σημαντικός.

Παρά την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών του άνθρακα και την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, ο άνθρακας «καίγεται» περισσότερο από το φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της βορειοδυτικής Ευρώπης, υπολογίζει η BofA. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι η καταστροφή της βιομηχανικής ζήτησης ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας που συνέβαλε στη μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. Με απλά λόγια, οι εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα θα μπορούσε να αναγκάσει σε περαιτέρω περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί μόνιμη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η καλοκαιρινή αδυναμία των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου είναι απίθανο να διαρκέσει, καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v