Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Υψηλά περιθώρια ανόδου στις μετοχές αλλά... μην κυνηγάτε τα ράλι

Ανοδο αλλά με... αναταράξεις προβλέπει για τα διεθνή χρηματιστήρια ο οίκος. Αισιόδοξες οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη, το «σήμα» από τις αποτιμήσεις. Τι βλέπει για τις ευρωπαϊκές αγορές, σε ποιους κλάδους «ποντάρει».

Citi: Υψηλά περιθώρια ανόδου στις μετοχές αλλά... μην κυνηγάτε τα ράλι

Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World έχει περιθώριο ανόδου 15% (τοπικό νόμισμα) ή 18% (σε όρους δολαρίου) έως το τέλος του 2023, αλλά η διαδρομή του θα είναι ασταθής, με αποτέλεσμα η τράπεζα να αποτρέπει τους επενδυτές να κυνηγήσουν τα ράλι. Οι αποτιμήσεις φαίνονται τώρα πιο ρεαλιστικές, αλλά οι προβλέψεις για τα κέρδη εξακολουθούν να φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες.

FTSE-100 στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζουν ανοδικό περιθώριο 22% στα τέλη του 2023. Αντίστοιχα, η αγορά της Ιαπωνίας και ο δείκτης Topix περιθώριο 14% και οι αναδυόμενες αγορές και ο δείκτης MSCI EM, 28%. Ο S&P 500 έχει στόχο τις 3.900 μονάδες και ανοδικό περιθώριο 9% μόλις.

«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, επισημάναμε δύο κινδύνους για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών: τα υψηλότερα επιτόκια και την επιβράδυνση των κερδών ανά μετοχή (EPS)», εξηγεί η Citi και η ομάδα ανάλυσης για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

«Υποψιαζόμαστε ότι η προσοχή των επενδυτών θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στους κινδύνους EPS. Ως εκ τούτου, κλίνουμε τις συστάσεις μας προς τις αγορές και τους τομείς όπου τα EPS θα πρέπει να αντέξουν καλύτερα σε μια παγκόσμια επιβράδυνση. Η αμυντική έναντι της κυκλικής συναλλαγής είναι πλέον περισσότερο σημαντικό για εμάς από την αξία έναντι της ανάπτυξης», εξηγεί η Citi.

Παρά το ανοδικό περιθώριο κατά 18% του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Η Citi πιστεύει ότι η ανθεκτικότητα των EPS μπορεί να βοηθήσει την αγορά φέτος, αλλά η οικονομική επιβράδυνση θα αποδειχθεί τροχοπέδη το 2023. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, πιστεύει ότι έχουν ήδη τιμολογήσει πολλά άσχημα νέα.

Η Citi είναι ευνοϊκά διακείμενη στις μετοχές των ΗΠΑ, όπου τα κέρδη ανά μετοχή τείνουν να είναι λιγότερο κυκλικά και η περαιτέρω ισχύς του δολαρίου θα πρέπει να ενισχύσει τις αποδόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το αγαπημένο value trade με δείκτη Ρ/Ε στις 9 φορές.

Εκτός από την αυξημένη θέση στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, η παγκόσμια κλαδική στρατηγική ευνοεί τους αμυντικούς έναντι των κυκλικών. Αναβαθμίζει τον κλάδο της πληροφορικής σε υπερεπενδεδυμένη, δεδομένου ότι είναι πιο λογικές οι αποτιμήσεις και η επιδείνωση των προοπτικών στα EPS σε άλλους τομείς είναι υψηλότερη.

Χαμηλότεροι δείκτες αποτίμησης P/E και αρνητικές προσδοκώμενες μεταβολές στα κέρδη

Τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν μειώσει την αποτίμηση του δείκτη MSCI AC World σε όρους P/E από τις 18 φορές στις αρχές του έτους σε 14 φορές. Οι μετοχές με υψηλή αποτίμηση έχουν πληγεί σκληρά, με τον δείκτη MSCI AC World Growth να υποχωρεί από τις 31 φορές σε 19 φορές. Μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών κάνει λόγο για αύξηση των παγκόσμιων κερδών ανά μετοχή κατά 6% το 2023, ενώ η Citi προβλέπει -5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της τράπεζας για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς προσδοκά ότι οι υποβαθμίσεις EPS θα επιταχυνθούν καθώς οδεύουμε προς το 2023.

Η λίστα ελέγχου της bear market εξακολουθεί να θέλει να αγοράζουμε τις πτώσεις, με 6/18 κόκκινες σημαίες. Ο δείκτης συναισθήματος Levkovich βρίσκεται τώρα σε έδαφος πανικού, το οποίο έχει αποδειχτεί καλό σήμα αγοράς στο παρελθόν αλλά δεν θα κυνηγούσαμε τα ράλι, καταλήγει ο επενδυτικός οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v