Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Έρχεται πτώση 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές

Σημαντική υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και ανάκαμψη στη συνέχεια προβλέπουν οι αναλυτές της Bank of America. Η Energean στις top επιλογές για την Ευρώπη.

BofA: Έρχεται πτώση 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές

H αμερικανική τράπεζα BofA δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές προοπτικές για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο οι προοπτικές θα είναι καλύτερες και οι μετοχές θα ανακάμψουν.

Η BofA εκτιμά και οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας για τις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν πτώση 20% ως το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενη από άνοδο ως το τέλος του έτους. To εγχώριο ενδιαφέρον είναι στην επιλογή της Energean στις κορυφαίες επιλογές από τον κλάδο της ενέργειας, με τιμή-στόχο τις 20 βρετανικές λίρες και με σύσταση αγοράς.

Οι στρατηγικοί αναλυτές διατηρούν την αμυντική και επιφυλακτική στάση για το πρώτο εξάμηνο φέτος. Η αγορά μετατοπίζεται από τα σοκ του πληθωρισμού και των επιτοκίων του 2022, στα σοκ της ύφεσης και των ομολόγων το πρώτο εξάμηνο φέτος. Οι αναλυτές είναι πιο θετικοί για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να χαλαρώσουν.

Για την Ευρώπη, οι στρατηγικοί αναλυτές για τις μετοχές βλέπουν 20% πτώση για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου και στη συνέχεια περίπου 20% άνοδο μέχρι το τέλος του έτους. Τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά περίπου 20% έως το τέλος του 2023, λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης και των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους.

Οι κορυφαίες επιλογές της για τις μεμονωμένες μετοχές

Οι καλύτερες ιδέες για την Ευρώπη και τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης (SMID Cap Europe Best Ideas) είναι:

· Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αναλυτές για τις τράπεζες εξακολουθούν να είναι θετικοί, δεδομένων (i) των συνεχιζόμενων πλεονεκτημάτων του κύκλου των επιτοκίων και (ii) των χαμηλότερων κινδύνων στα δανειακά βιβλία. Η HSBC και η NatWest είναι οι κορυφαίες επιλογές από τον τραπεζικό κλάδο.

· Στους τομείς των καταναλωτών, είναι θετικοί για τα είδη πολυτελείας, κυρίως λόγω της κινεζικής επαναλειτουργίας και της τιμολογιακής δύναμης. Προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 18% περίπου (6% πάνω από τις εκτιμήσεις) και επισημαίνει τις εταιρείες LVMH και Richemont στις λίστες της. Στον τομέα των ποτών, η βασική επιλογή είναι η Heineken.

· Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι αναλυτές για το πετρέλαιο και το αέριο εξακολουθούν να βλέπουν άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το consensus και επιλέγουν τη Shell ως κορυφαία επιλογή μαζί με την εταιρεία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου Energean. Η RWE είναι η κορυφαία επιλογή στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

· Βλέπει επίσης ευκαιρίες ανόδου για αρκετές μετοχές στις βιομηχανικές επιχειρήσεις (Siemens, Spirax-Sarco, AutoStore) και στην αεροδιαστημική (Airbus, Safran), ενώ προτιμά τις Ashtead και Kingspan στα οικοδομικά υλικά και την Deutsche Post στις μεταφορές.

· Στον τομέα της τεχνολογίας, βλέπει τάσεις τιμής/όγκου για τους ημιαγωγούς (ASML, BESI), ενώ στον τομέα της υγείας, επιλέγει τις AstraZeneca και Merck.

· Άλλες μετοχές στις λίστες της με τις καλύτερες ιδέες για την Ευρώπη και τη μικρή κεφαλαιοποίηση SMID είναι οι AAK, Air Liquide, Aker CC, BIC, BFF, Eiffage, Flutter, Fuchs, GTT, Harbour Energy, IMCD, Informa, Netcompany, Pod Point, Prada, Rentokil, Sodexho, Teleperformance, Thales, ThyssenKrupp, TotalEnergies και Watches of Switzerland.

· Η BofA είναι αμυντική στους κλάδους Real Estate, Software, υπηρεσίες λεωφορείων και κλάδο αυτοκινήτων. Στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι οι πολλαπλασιαστές έχουν πιάσει πάτο, αλλά ανησυχούν για τους κινδύνους πτώσης των κερδών. Οι αναλυτές της BofA για τα ακίνητα βλέπουν ελάχιστα περιθώρια ανόδου, δεδομένου του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αν και είναι πιο θετικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα προνομιακά γραφεία και τις διαφοροποιημένες εταιρείες. Η ομάδα ανάλυσης για τα αυτοκίνητα βλέπει αυξημένους αντίξοους ανέμους για το 2023, αν και αναμένουν ότι οι προμηθευτές θα αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους. Στον τομέα του λογισμικού, υιοθετεί αμυντική στάση, ιδίως για το πρώτο εξάμηνο φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v