Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Υψηλότερα η κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τι σημαίνει

Στο 3,5% προβλέπει ο αμερικανικός οίκος ότι θα φτάσουν εντέλει τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ. Τα στοιχεία που στηρίζουν το σενάριο και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Goldman Sachs: Υψηλότερα η κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τι σημαίνει

Ο Sven Jari Stehn της Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις του για το επιτόκιο της ΕΚΤ και τώρα βλέπει το τελικό επιτόκιο στο 3,5% τον Ιούνιο, αντανακλώντας μια σειρά από εξελίξεις.

1. Οι προοπτικές δραστηριότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να βελτιώνονται και η ύφεση αποφεύγεται. Οι δείκτες PMI του Φεβρουαρίου αυξήθηκαν με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό, καθοδηγούμενοι κυρίως από την ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Σε συνδυασμό με τις περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και τα ισχυρά στοιχεία δραστηριότητας από την Κίνα, η Goldman Sachs παραμένει άνετη με την πρόβλεψή της που κινείται πάνω από το consensus.

2. Oι αγορές εργασίας στην Ευρωζώνη παραμένουν εύρωστες υπό το πρίσμα της ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κοντά σε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν ως το διαρθρωτικό επίπεδο. Ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια περιφερειακών αποκλίσεων στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, αναμένει ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας σε επίπεδο περιοχής θα παραμείνουν ισχυρές τους επόμενους μήνες.

3. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης του συνολικού πληθωρισμού από την κορύφωση του Οκτωβρίου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού σε επίπεδο ζώνης αυξήθηκε περαιτέρω σε 5,3% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας τη σταθερή αύξηση των τιμών των μη ενεργειακών αγαθών. Αν και εκτιμά ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος μηνιαίος πυρήνας του πληθωρισμού έχει αρχίσει να υποχωρεί, οι διαδοχικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

4. Ο πρόσφατος σχολιασμός της ΕΚΤ ήταν ως επί το πλείστον αυστηρός (hawkish). Ειδικότερα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Schnabel την περασμένη Παρασκευή επανέλαβε την υπόθεση ότι τα επιτόκια πολιτικής θα πρέπει να κινηθούν περαιτέρω σε συσταλτικό έδαφος, δεδομένων των εύρωστων αγορών εργασίας, των σταθερών υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και των περιορισμένων ενδείξεων ότι η μέχρι σήμερα σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ έχει περιορίσει σημαντικά τα μέτρα των συνθηκών χρηματοδότησης.

5. Αύξησε την πρόβλεψη για το τελικό επιτόκιο στο 3,5%, προσθέτοντας μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό το Διοικητικό Συμβούλιο να μειώσει τον ρυθμό σύσφιξης τον Μάιο. Ένας λόγος είναι ότι αναμένει πως ο χαμηλότερος γενικός πληθωρισμός, τον οποίο βλέπει να πέφτει στο 5% περίπου στα μέσα του έτους λόγω της απότομης μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου, θα μεταδοθεί σε ασθενέστερες πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού.

6. Η οικονομία εξακολουθεί να «χωνεύει» μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης από την πολιτική σύσφιξης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Ενώ η μετάδοση στο κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη εξέλιξη, τα αποθέματα χρηματοδότησης ανακυκλώνονται μόνο σταδιακά και οι όγκοι χρηματοδότησης μόλις αρχίζουν να συρρικνώνονται. Ως αποτέλεσμα, η μετάδοση από τη σύσφιξη της πολιτικής είναι βραδύτερη στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις ΗΠΑ.

7. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν επικεντρωθεί στο να πιέσουν για μια πιο περιορισμένη αύξηση στις 25 μ.β. τον Μάιο. Ειδικότερα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Lane, Villeroy και Panetta υποστήριξαν την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χωρίς να αντιταχθούν σε υψηλότερο τελικό επιτόκιο. Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs βλέπει έναν πιθανό συμβιβασμό για αύξηση 50 μ.β. τον Μάρτιο, δίνοντας πιθανότητα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης μετά.

8. Ο κίνδυνος, ωστόσο, παραμένει προς την κατεύθυνση υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής. Μια αύξηση των 50 μ.β. τον Μάιο παραμένει «ζωντανή», αν και κατά την άποψή τους είναι πιο πιθανό ο κύκλος σύσφιξης να συνεχιστεί με περισσότερα βήματα των 25 μ.β. μετά τον Ιούνιο, εάν τα στοιχεία παραμείνουν ισχυρά. Ως εκ τούτου, η ομάδα αγορών της τράπεζας διατηρεί την πρόβλεψή της ότι οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα αυξηθούν στο 2,75% έως το β' τρίμηνο φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v