Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό της Εuroline ΕΕΧ για την εισαγωγή

Μεταξύ 2,05 έως 2,08 ευρώ ορίστηκε το εύρος τιμής για τη διάθεση των 765.600 υφιστάμενων μετοχών Euroline Επενδυτική για την είσοδό της στο ΧΑΑ μέσω δημόσιας εγγραφής που θα πραγματοποιηθεί από 19 - 22/11. Ποιοι είναι οι βασικοί μέτοχοι, ποιες είναι οι δεσμεύσεις τους και οι βασικές θέσεις της εταιρίας.

Το ενημερωτικό της Εuroline ΕΕΧ για την εισαγωγή
Με τη διάθεση 765.600 υφιστάμενων μετοχών θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές της Euroline Επενδυτική από τις 19 έως τις 22 Νοεμβρίου για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

Το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 2,05 και 2,08 ευρώ, ενώ η τελική τιμή διάθεσης θα ορισθεί με τη διαδικασία του book building.

Η κατώτατη τιμή διαμορφώνει discount 5,09%, ενώ η ανώτατη τιμή εύρους διαμορφώνει discount 3,70%.

Σύμβουλος έκδοσης της εισαγωγής είναι η ΑΤΕ Finance και Κύριος Ανάδοχος έχει αναλάβει η Αγροτική Τράπεζα.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαιρείται σε 9.570.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,93 ευρώ η κάθεμία.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο 29 από τους 61 βασικούς μετόχους πρόκειται να προβούν σε πώληση 765.000 υφιστάμενων μετοχών ή ποσοστό 8% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Οι ιδρυτικοί μέτοχοι της εταιρίας απαρτίζονται από 61 φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίοι μετά την διάθεση των υφιστάμενων μετοχών θα κατέχουν συνολικά 8.804.400 μετοχές. Κανένας εξ αυτών δεν θα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 7,8% ενώ 48 θα κατέχουν ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου μικρότερο του 2%.

Με βάση αυτά ο ανάδοχος εγγυάται ότι η εταιρία θα ικανοποιεί το κριτήριο επαρκούς διασποράς εφόσον οι νέοι και οι υφιστάμενοι μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μικρότερο του 2% θα κατέχουν συνολικό ποσοστό άνω του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι οι μέτοχοι αυτοί θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.000 πρόσωπα.

Οι μέτοχοι της εταιρίας οι οποίοι κατέχουν ποσοστό άνω του 5% πριν από την παρούσα προσφορά, δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε πώληση μετοχών της εταιρίας για διάστημα 6 μηνών από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατέχουν ο κ. Α. Τζώρτζης της ALCO με 7,8% των μετοχών, ο κ. Α. Αθανασούλης της ALTEC με 6,3% ο κ. Γ. Βαλσαμίδης με 6,3%, η Intertrust ΑΕΔΑΚ με 5,2% και η Αγροτική Συμμετοχών με 5,2%.

Επίσης μεγάλο ποσοστά κατέχουν επίσης ο όμιλος Κλωνατέξ με το 3,1% του συνόλου των μετοχών και ο επιχειρηματίας κ. Χ. Ρόκας που μαζί με την Ρόκας ΑΒΕΕ ελέγχει το 7,1% των μετοχών. Oι δύο αυτοί μέτοχοι πρόκειται να πουλήσουν μέσω των δημοσίων εγγραφών το 2,9% και το 4,8% των μετοχών τους αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις προθέσεις τους για το επόμενο εξάμηνο, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο μετά την διαπραγμάτευση, τρεις από αυτούς προτίθενται να πουλήσουν μέρος των μετοχών που κατέχουν.

Έτσι ο κ. Θ. Τζώρτζης προτίθεται να πουλήσει 250.000 μετοχές ήτοι ποσοστό 2,61% του μετοχικού κεφαλαίου, ο κ. Α. Αθανασούλης προτίθεται να πουλήσει 300.000 μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,13% και ο κ. Βαλσαμίδης προτίθεται να πουλήσει 300.000 μετοχές, ήτοι ποσοστό 3,13%. Αντίθετα η Intertrust ΑΕΔΑΚ και την Αγροτική Συμμετοχών δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε καμία πώληση μετοχών.

Μετά την πώληση των μετοχών από τους ανωτέρω το ποσοστό του κ. Τζώρτζη θα ανέρχεται σε 5,19% ενώ του κ. Αθανασούλη θα ανέρχεται σε 3,17% και του κ. Βαλσαμίδη θα κατέβει επίσης στο 3,17%.

Από την κατανομή των μετοχών στην δημόσια εγγραφή το ποσοστό 30% των μετοχών της δημόσιας εγγραφής θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών θεσμικών επενδυτών ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών φυσικών και νομικών προσώπων.

H διαχείριση των κεφαλαίων της εταιρίας έχει ανατεθεί βάση σύμβασης στην Euroline ΑΕΠΕΥ και υπεύθυνος διαχείρισης χαρτοφυλακίου ορίζεται ο κ. Ρήγας Ρηγάκης

Σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας στις 30/6/2002 το μεγαλύτερο μέρος της ήτοι ποσοστό 64% κατανέμεται σε μετοχές του ΧΑΑ και το υπόλοιπο 36% σε repos και σε άλλες σταθερές αξίες.

Από το χαρτοφυλάκιο των μετοχών μεγάλο μέρος καταλαμβάνουν οι κλάδοι των τραπεζών σε ποσοστό 26,9%, των τηλεπικοινωνιών σε ποσοστό 16%, και των μεταλλουργικών εταιριών σε ποσοστό 10,3%. Η εταιρία έχει μεγάλές θέσεις σε εταιρίες όπως η Εμπορική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Πάναφον, ο ΟΤΕ, η Ιντρακόμ και η ALCO.

Αν και οι σημαντικότερες τοποθετήσεις της Euroline Επενδυτικής βρίσκονται σε τίτλους του ΧΑΑ, η εταιρία σκοπεύει να τοποθετήσει έως 10% των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε ξένα χρηματιστήρια για λόγους διασποράς κινδύνου, αλλά και ελκυστικών αποδόσεων.

Η εσωτερική αξία της μετοχής στις 31/10/2002, σύμφωνα με τον πίνακα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διαμορφώθηκε στα 2,14% και από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου είχε παρουσιάσει αρνητική απόδοση κατά 17,5%.

Σύμφωνα με την κατάσταση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2002 η εταιρία είχε παρουσιάσει κέρδη 201 χιλ. ευρώ, ενώ αξία του ενεργητικού της εταιρίας στις 30/6 είχε διαμορφωθεί στα 22,37 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία δεν θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2001.

Πέτρος Μπάρκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v