Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ripple: Πώς μια εταιρεία έβαλε στόχο… 155 τρισ. συναλλαγών

Ποιο χαρακτηριστικό διαφοροποιεί την Ripple από τις υπόλοιπες εταιρίες blockchain και πληρωμών. Η «γέφυρα» του XRP και τα διασυνοριακά εμβάσματα αξίας 155 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τι υποστηρίζουν οι... κακές γλώσσες. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Ripple: Πώς μια εταιρεία έβαλε στόχο… 155 τρισ. συναλλαγών
  • Του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τα μάτια του Navin Gupta γυάλιζαν πάνω στην σκηνή. Σκούπισε τον ιδρώτα στο μέτωπο με την ανάστροφη της παλάμης, έβγαλε με μια αργή κίνηση τα γυαλιά του και κοίταξε αποφασιστικά τους συνέδρους. Δεν ακουγόταν ούτε ανάσα. «Το σκεπτικό της Ripple είναι απλό» είπε. «Όλα ή τίποτα». Η σιωπή ενός κοινού που είχε πολλά να ρωτήσει. Το τίποτα το καταλάβαιναν. Το όλα όμως τι ακριβώς να σήμαινε;

Ο διευθυντής της Ripple άρχισε να εξηγεί: «Η εταιρία μας ιδρύθηκε πριν 6 χρόνια με ένα και μόνο σκοπό. Να ανατρέψουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Δεν είμαστε μια συνηθισμένη εταιρεία. Δεν αποσκοπούμε να αποσπάσουμε ένα μικρό μερίδιο αγοράς ή να κερδίσουμε λίγα χρήματα. Έχουμε έρθει για να ηγηθούμε της επανάστασης σε ότι αφορά τις διασυνοριακές πληρωμές». «Ή θα σβήσουμε», κατέληξε.

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ripple

Στον χώρο της πληροφορικής, 45 χρόνια πίσω ισοδυναμούν με την εποχή που η γη έτρεμε από τα βήματα των δεινοσαύρων. Κι όμως, για τόσα χρόνια το τραπεζικό σύστημα χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα, το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) για τις εγχώριες και για τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Ωραία, το καταλάβαμε, είναι παλιό. Ωστόσο αν δουλεύει καλά, γιατί να το αλλάξουμε; Μα δεν δουλεύει καλά! Σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, αποδεικνύεται ανεπαρκές ως σύστημα επικοινωνίας μεταξύ τραπεζικών ιδρυμάτων. Δυσκολεύεται στο να διαχειριστεί τεράστιο όγκο χρηματοροών. Δεν είναι μόνο ότι η διαδικασία απαιτεί κάποιες εργάσιμες ημέρες, αλλά και τα λάθη ανέρχονται στο εντυπωσιακό 6%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία!

Τα διασυνοριακά εμβάσματα αποτελούν ένα πρόβλημα αξίας 155 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν μπόρεσε να λύσει κανείς από τις χρηματοπιστωτικούς γίγαντες. Μέχρι τώρα. Αυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει η Ripple. Να γίνει για τα εμβάσματα, ότι είναι η Google για την αναζήτηση. Με την ταχύτητα που η Google μεταφέρει πληροφορίες, εκείνοι να μεταφέρουν χρήματα. Βέβαια πλέον έχουν σοβαρό ανταγωνιστή: την J.P. Morgan και το νέο της ψηφιακό νόμισμα, το JPM Coin.

Πως λειτουργεί το XRP

Σε αντίθεση με τα άλλα κρυπτονομίσματα, το XRP της Ripple, δεν επιχειρεί να παρακάμψει τις τράπεζες. Επιδιώκει να συνυπάρξει μαζί τους, βελτιώνοντας την λειτουργία τους. Αρχικά ο χώρος των κρύπτο έβλεπε περιφρονητικά την Ripple, γιατί δεν είναι πιστό στην φιλοσοφία της αποκέντρωσης, όπως οι υπόλοιποι. Το μαζί με τις τράπεζες, ηχεί στα αυτιά των υπόλοιπων όπως το «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» την περίοδο της κατοχής.

Τον ενδιαφέρει όμως τον καταναλωτή αν είναι πλήρως κεντρική (decentralized) η εφαρμογή; Όχι βέβαια. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει όφελος.

Το XRP λειτουργεί ως γέφυρα. Μετατρέπει τα ευρώ ή οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα σε XRP. Κατόπιν στέλνει τα XRP στην τράπεζα που επιθυμεί ο αποστολέας. Εκείνη τα παραλαμβάνει και τα μετατρέπει αυτόματα σε ευρώ. Μπελαλίδικο ακούγεται. Γιατί να μπει στη διαδικασία της μετατροπής;

Επειδή αντί να εμφανιστούν τα χρήματα μετά από 3-4 ημέρες με το απαρχαιωμένο SWIFT, χρειάζονται μόλις 3-4 δευτερόλεπτα! Κι όχι μόνο αυτό. Με το να μην παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας, εκμηδενίζονται τα λάθη. Κι όλα αυτά με σχεδόν μηδενικό κόστος!

Το XRP διαφέρει από τα άλλα κρυπτονομίσματα και στο ότι δεν έχει miners. Όταν ξεκίνησε η Ripple, εξέδωσε συνολικά 100 δισεκατομμύρια XRP. Απαγορεύεται αυστηρά να δημιουργηθεί ούτε ένα επιπλέον. Από αυτά, τα 40 δισ. XRP κυκλοφορούν στην αγορά. Τα υπόλοιπα δεσμεύονται με τον περιορισμό να απελευθερώνεται το πολύ 1 δισεκατομμύριο XRP κάθε μήνα, προκειμένου να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες τους. Μέχρι τώρα πάντως, το περισσότερο που έχουν πουλήσει μέσα σε ένα μήνα, είναι 300 εκατομμύρια. Το ότι αποφεύγουν να πουλήσουν πέρα από τα απαραίτητα για την συντήρηση τους, αποτελεί ένδειξη, αν και όχι απόδειξη, ότι προσδοκούν να το δουν σε ακριβότερη τιμή.

Οι «κακές γλώσσες» ισχυρίζονται πως η πρακτική της Ripple είναι προβληματική. Το μοντέλο τους στην πραγματικότητα έχει ως εξής: πουλάνε XRP που τα αγοράζει μια άλλη εταιρία, συνήθως τραπεζικό ίδρυμα, προκειμένου να γίνουν συνεργάτες. Στην πορεία η τράπεζα διαπιστώνει ότι δεν της είναι τόσο χρήσιμα. Τότε η Ripple τους πληρώνει παραπάνω από όσα έχουν ξοδέψει αυτοί για τα XRP, για να λένε ότι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν. Κατόπιν πηγαίνουν στους νέους επενδυτές ή πελάτες και αναφέρουν σαν βασικό επιχείρημα πως έχουν ένα σωρό συνεργασίες, ένα σωρό ευχαριστημένους πελάτες. Έτσι καταφέρνουν να πουλήσουν και σε αυτούς και να συνεχιστεί η αλυσίδα.

Συμπέρασμα

Εάν η Ripple κατορθώσει να πάρει ακόμα και ένα μικρό κομμάτι από την πίτα των 155 τρισ. (155.000 δισεκατομμύρια) δολάρια, τότε δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως η αξία του XPR θα εκτοξευτεί σε νούμερα που σήμερα φαντάζουν αδιανόητα. Αρκετοί δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές του, για αυτό το XRP έδειξε μεγαλύτερη αντοχή στην τελευταία μεγάλη υποχώρηση. Το Σεπτέμβριο ένα XRP άξιζε όσο 0,000043 bitcoin. Σήμερα ανταλλάσσεται με 0,000098 bitcoin, δηλαδή πάνω από το διπλό.

Απόδειξη ότι έχει πείσει πολλούς για τις προοπτικές του, αποτελεί το ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα στην λίστα από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Οι οπαδοί του μάλιστα θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να πάρει την θέση του Bitcoin, στον θρόνο του Βασιλιά.

Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησε η νέα έκδοση του λειτουργικού της Ripple, το xCurrent 4.0, η οποία χρησιμοποιείται από ηχηρά ονόματα του χρηματοπιστωτικού χώρου, όπως η American Express, η Ισπανική Santander, η GMT που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ισραήλ και άλλους. Πόσοι; Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Brad Garlinghouse, έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο όταν φτάσουν τις 200 τράπεζες, οι οποίες θα έχουν υιοθετήσει το λειτουργικό της Ripple, θα προβούν σε επίσημη ανακοίνωση.

Συχνά όσοι είναι έξω από τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, τα θεωρούν χωρίς αξία. Αν όμως όντως επιτύχει το πλάνο της Ripple, θα συμβάλει στην απλότητα και τη μείωση του κόστους συναλλαγών. Άρα στην ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου και συνεπώς στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Καθόλου άσχημα για κάτι «άχρηστο».
Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί; Οπωσδήποτε. Πολλές ωραίες ιδέες, ειδικά στις τεχνολογίες αιχμής, έχουν καεί σε μια Πομπηία ματαιωμένων ελπίδων.

Ωστόσο σκοπός του πλοίου είναι να ταξιδεύει, όχι να παραμένει στην ασφάλεια του λιμανιού.

 

* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v