Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παιχνίδι» στα μικρομεσαία κρυπτονομίσματα

Χαμηλή η μεταβλητότητα σε Bitcoin, Ethereum και Litecoin. Πού καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις, ώστε να αρχίσει ένας επενδυτής να τοποθετείται στην αγορά. Τα μηνύματα της ICObench.

«Παιχνίδι» στα μικρομεσαία κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πάει, χάλασε ο κόσμος. Πολύ χαμηλή η μεταβλητότητα και πάλι στην αγορά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων, σε αντίθεση με τον S&P που μας έδωσε αρκετές συγκινήσεις χθες. Αυτό δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα. Σου δίνει την ευκαιρία να πραγματοποιήσεις ελεγχόμενα trades. Όχι μόνο δεν αιφνιδιάζεσαι, αλλά μπορείς να εγκαταλείψεις έγκαιρα τη θέση σου, χωρίς βιασύνη.

Αυτή την ώρα, το Bitcoin (BTC) διαπραγματεύεται στις 3,895 δολάρια, με άνοδο 0,3% το τελευταίο 24ωρο. Το Ethereum (ETH) με -0,5% έχει 137,6 δολάρια, ενώ το XRP (XRP) υποχωρεί 1,6%. Το Litecoin (LTC) έχει ξεχάσει τι σημαίνει αρνητικό πρόσημο. Και σήμερα ανεβαίνει, έστω και κατά 0,4%. Το EOS (EOS) είναι στα 3,75, υποχωρεί 1,1%.

Το γεγονός ότι στα μεγάλα νομίσματα της αγοράς υπάρχει σχετική ηρεμία δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κινητικότητα στα μικρομεσαία. Θα εξετάσουμε δύο σήμερα:

Το πρώτο είναι το Ravencoin (RVN), που αναφέραμε πριν από λίγες ημέρες. Όπως βλέπουμε, στις 4 και 5 Μάρτη έκανε μια μικρή συσσώρευση. Το να έχεις διπλασιάσει τα χρήματά σου μέσα σε μία εβδομάδα είναι πράγματι ένας καλός λόγος να πουλήσεις. Αμέσως μετά την αποχώρηση των πιο βιαστικών, το RVN έδωσε την ευκαιρία να εισέλθουν νέοι επενδυτές, όπως φαίνεται και από τον όγκο συναλλαγών. Έτσι συνέχισε και πάλι την ξέφρενη πορεία του. Όποιος τοποθετήθηκε στη διάσπαση της κίτρινης γραμμής (το απολύτως λογικό σημείο εισόδου), μέχρι σήμερα και σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων, για την ώρα έχει τριπλασιάσει τα χρήματά του.

Σε αυτό το σημείο είναι αναμενόμενο να σταθεί, καθώς πρόκειται για το προηγούμενο υψηλό. Κάποιοι από αυτούς που είχαν αγοράσει σε αυτές τις τιμές τον Νοέμβρη, είναι φυσιολογικό να είναι απογοητευμένοι από τη διόρθωση και να θέλουν να αποχωρήσουν από την επένδυση, μια που έφτασε ξανά τα χρήματά τους.

Το επόμενο είναι το Chainlink (LINK). Όπως βλέπουμε, διέσπασε ανοδικά την τριγωνικού τύπου συσσώρευση και είναι έτοιμο να σκαρφαλώσει. Εξάλλου το έχει ξανακάνει, στην αρχή του 2019, όπως και δείχνει το λευκό βελάκι.

Άρα λοιπόν τι μας λες; Ότι είναι ευκαιρία να αγοράσουμε; Όχι, βέβαια. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε χρηματοοικονομικές συμβουλές. Απλά ενημερώνουμε για όσα θεωρούμε ως πιο ουσιώδη ή ενδιαφέροντα. Σας δίνουμε ένα έναυσμα να κάνετε τη δική σας έρευνα.

Και βέβαια αν πρόκειται να επενδύσετε, θα πρέπει να διαθέσετε κάποιο ποσό που δεν χρειάζεστε. Η έκφραση μπορεί να μην είναι απολύτως ορθή, γιατί σε κανέναν δεν περισσεύουν χρήματα. Σίγουρα πάντως, δεν πρέπει να τοποθετήσετε χρήματα που σας χρειάζονται άμεσα.

Το να εκτιμήσεις κρυπτογραφημένα νομίσματα είναι μια ιδιαίτερη ασχολία. Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχουν κάποιο προϊόν ή διείσδυση στην αγορά. Βασίζονται στην πίστη και την ελπίδα. Το πρώτο που μελετάμε είναι το White Paper, που εξηγεί τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του κρυπτογραφημένου νομίσματος.

Πολλοί θεωρούν το white paper ως κάτι δυσνόητο ή τεράστιο. Κατά κανόνα, δεν είναι. Για παράδειγμα, του Bitcoin είναι 12 κεφάλαια σε μόλις 8 σελίδες. Έστω όμως πως ούτε αυτό δεν θέλει να δει κάποιος. Τουλάχιστον ας διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο, που είναι μια σύνοψη των υπολοίπων, η στρατηγική του επιχειρηματικού σχεδίου και τα συμπεράσματα. Το κείμενο αυτό μπορεί να μας αποκαλύψει αν υπάρχει από πίσω κάποια σοβαρή τεχνολογική καινοτομία ή τέλος πάντων αν λύνει κάποιο πρόβλημα. Αν έχει κάτι που να αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε.

Κατόπιν, αν θέλουμε να κάνουμε μια πιο σοβαρή έρευνα, ας δούμε ποια είναι η ομάδα πίσω από το νόμισμα. Αν έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι ίδιοι στο χρονοδιάγραμμά τους. Ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται για έμπειρα funds. Ποιες είναι οι συνεργασίες τους, με άλλες εταιρείες ή άλλες ερευνητικές ομάδες.

Ειδικά οι πιο αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα πιο δημοφιλή και να μη βάλουν όλες τους τις οικονομίες, σαν να μην υπάρχει αύριο, σε ένα νόμισμα που μέχρι λίγες ώρες πριν δεν ήξεραν καν την ύπαρξή του, όσο ελπιδοφόρο και αν ακούγεται.

Τα συμπεράσματα της ICObench

Η εταιρεία αξιολόγησης ICObench δημοσίευσε την καθιερωμένη μελέτη της για το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον του blockchain. Συγκεκριμένα εστίασε γύρω από την πορεία των δημόσιων εγγραφών (ICOs), για το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν αρκετά ενδιαφέροντα, με ορισμένα από αυτά να αποτελούν έκπληξη.

Κατ'αρχάς, ο αριθμός των ICOs που ολοκληρώθηκαν το 4ο τρίμηνο ήταν 594, βελτιωμένη επίδοση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που ήταν 554. Από αυτές κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, όσο αφορά την άντληση κεφαλαίων, οι 209. Το ποσοστό δηλαδή των επιτυχημένων δημόσιων εγγραφών ήταν 35%, έναντι 38% του προηγούμενου τριμήνου και 47% την αντίστοιχη περίοδο του 2017. 

Ο αριθμός των χρημάτων που αντλήθηκαν από τους επενδυτές ήταν μισό δισεκατομμύριο δολάρια ανά μήνα, τα οποία είναι σχεδόν τα μισά σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Είναι φανερό πως πρόκειται για μια καθαρή δυσαρμονία, αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα νομίσματα έχουν χάσει από το 80 μέχρι το 95% της αξίας τους από τότε.

Οι αισιόδοξοι μεταφράζουν αυτή την αναντιστοιχία των μεγεθών σε άνοδο της τιμής των Bitcoin, Ethereum και των υπόλοιπων. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται πως η πτώση της αξίας τους αντικατοπτρίζει τη μείωση των προσδοκιών για ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών μέσω των ICOs. Ενδεικτικό είναι πως στο 88% των περιπτώσεων, οι ICOs επέλεξαν σαν πλατφόρμα που στηρίζει την προσπάθειά τους το Ethereum, παρά το ότι η τιμή του υποχώρησε 43% τον Νοέμβρη.

Για άλλο ένα τρίμηνο, η Σιγκαπούρη ήταν η χώρα που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό των ICOs αλλά και των κεφαλαίων. Στην πρώτη πεντάδα των σημαντικότερων χωρών βρίσκονται και πάλι οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Εσθονία!

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ένδειξη αλλαγή τάσης έχουμε από την ξεκάθαρη άνοδο της δημοτικότητας των STOs (Security Tokens). Οι STOs αποτελούν μια νέα μορφή ΑΕ. Οι εταιρείες αυτές δεν εκδίδουν νομίσματα, όπως οι ICOs, αλλά ψηφιακά μερίδια-μετοχές. Η διαφορά με τα νομίσματα είναι ουσιαστική. Ο επενδυτής νομισμάτων αγοράζει ελπίδες, όχι συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Αν πετύχει η επιχείρηση, καλώς. Θα κερδίσει και αυτός, καθώς θα ανέβει η αξία του νομίσματος που επένδυσε. Αν όμως αποτύχει το project, δεν παίρνει τίποτα. Αντίθετα, οι μετοχές των STOs έχουν αντίκρισμα! Ακόμα και αν κλείσει η εταιρεία, τα περιουσιακά στοιχεία που θα απομείνουν με την εκκαθάριση μοιράζονται αναλογικά στους μετόχους.

Τέλος, ένα σημαντικό συμπέρασμα αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση των blockchain εταιρειών. Παρόλο που τους τελευταίους μήνες απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των χρηματοδοτικών στόχων τους, όλο και περισσότερες λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με την ICObench. Η αξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας, γιατί οι πιο αξιόπιστες εταιρείες βρίσκουν ευκολότερα χρηματοδότηση, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

 

Θυμίζουμε πως αύριο Σάββατο, στις 4 το απόγευμα, είναι η συγκέντρωση του Greek Cryptocurrency Community. Το διαδραστικό κανάλι στο Τelegram, όπου οι χρήστες ανταλλάζουν απόψεις για τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία Blockchain 

Για όποιον βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Dastart Cafe Thessaloniki, στην οδό Φράγκων 20. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Όσοι βρισκόμαστε μακριά, θα μπορέσουμε να την παρακολουθήσουμε, ακόμα και να συμμετάσχουμε ενεργά αν επιθυμούμε, μέσω zoom από το link

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v