Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο της «έξωσης» του Bitcoin SV από το Binance

Βουτιά στην αξία του κρυπτονομίσματος, μετά την απόφαση του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου να προχωρήσει στη διαγραφή του. Οι νέες ισορροπίες στην κατάταξη, με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Το παρασκήνιο της «έξωσης» του Bitcoin SV από το Binance
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ίντριγκες, δολοπλοκίες, πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας, δεν έχουμε μόνο στο «Game of Thrones» αλλά βλέπουμε να εξελίσσονται και στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Χθες είχαμε τη σύγκρουση μεταξύ δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, που ίσως οδηγήσουν σε ευρύτερες ανακατατάξεις.

Το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ανακοίνωσε χθες από το twitter ότι θα διαγράψει το Βitcoin SV (BSV), το Νο 12 κρυπτονόμισμα από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Όπως χαρακτηριστικά ανάφεραν από την Binance, «αποφασίσαμε να διαγράψουμε και να σταματήσουμε τη διαπραγμάτευση σε όλα τα ζεύγη συναλλαγών για το συγκεκριμένο νόμισμα στις 22/04/2019».

Η είδηση, όπως είναι φυσικό, είχε άμεση επίπτωση στην τιμή του Bitcoin SV (BSV), όπως φαίνεται στο ωριαίο διάγραμμα. Την ώρα εκείνη ήταν 71 δολάρια, έπεσε ακαριαία στα 60, ενώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 56 δολάρια και πλέον η κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται κάτω από το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η απόφαση, όσο κι αν ξάφνιασε, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα αντιπαράθεσης μεταξύ του δημιουργού του BSV, Craig Wright, με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, Changpeng Zhao (ή CZ όπως τον αποκαλούν). Ο Craig Wright αποτελεί εδώ και καιρό το κόκκινο πανί στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Για ποιο λόγο; Επειδή ισχυριζόταν ότι ήταν ο ιδρυτής του Bitcoin, ο άνθρωπος πίσω από το ψευδώνυμο Satοshi Nacamoto. Κάτι το οποίο η κοινότητα αμφισβητεί πολύ έντονα.

Πώς γνωρίζουν πως δεν είναι ο πραγματικός ιδρυτής του Bitcoin σε ένα χώρο όπου το σωστό και το λάθος δεν είναι πάντα διακριτά; Γιατί οι αποδείξεις που δίνει δεν είναι ιδιαίτερα πειστικές. Μάλιστα ένας χρήστης του Twitter, με το ψευδώνυμο Hodlonaut, τον ξεμπρόστιασε με μάλλον αδιαμφισβήτητο τρόπο, προκαλώντας την οργή του Wright.

Η διαφωνία των δυο τους δεν ήταν μόνο μια διαμάχη του καλού και του κακού. Είναι επίσης μια διαμάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Ο Craig Wright, εκμεταλλευόμενος τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται, όχι μόνο κινήθηκε νομικά εναντίον του Hodlonaut, αλλά πρόσφερε και αμοιβή για όποιον του παράσχει πληροφορίες γύρω από την πραγματική ταυτότητα του Hodlonaut. Το αποτέλεσμα είναι πως προκειμένου να μη βρεθεί μπλεγμένος ο Hodlonaut, έσβησε τον λογαριασμό του από το twitter.

Όμως η αλαζονική συμπεριφορά του Wright ξεσήκωσε αντιδράσεις στην κοινότητα των crypto, οι οποίοι σαφώς έχουν ταχθεί με το μέρος του Hodlonaut. Ενδεικτικό είναι πως πολλοί χρήστες του twitter έχουν βάλει τη φωτογραφία του στο προφίλ τους, προκειμένου να δυσκολέψουν την εξεύρεση της ταυτότητάς του. Ήταν η στιγμή που έλαβε μέρος στην κόντρα και ένας άλλος Γολιάθ, ο CZ. Από το twitter πήρε σαφέστατη θέση υπέρ του Hodlonaut, λέγοντας «ο Craig Wright δεν είναι ο Satοshi. Αν συνεχιστεί αυτή η επίθεση θα προβούμε σε διαγραφή το νομίσματός του» και «Ο Craig Wright είναι απατεώνας. Ο καθένας μπορεί να είναι Satοshi, εκτός από τον Craig Wright».

Όπως γνωρίζουμε, τελικά έκανε την απειλή του πραγματικότητα. Βέβαια ο λόγος που επικαλέστηκε η Binance για τη διαγραφή του BSV δεν ήταν η αντιπάθεια προς τον δημιουργό του. Η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για περιοδική επανεξέταση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα νομίσματα που χρησιμοποιούν στο ανταλλακτήριό τους πληρούν τα υψηλά πρότυπά τους.

Το κακό για το BSV και τον Craig Wright είναι πως ακολούθησαν ή θα ακολουθήσουν και άλλα ανταλλακτήρια, για έναν επιπλέον λόγο: η κοινότητα των crypto από ό,τι φαίνεται επικροτεί τον CZ. Γνωστοί σχολιαστές και πλήθος χρηστών του twitter άρχισαν να επευφημούν τη διαγραφή. Η διαγραφή από την Binance είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τη φήμη τους.

Η πλευρά του Bitcoin SV όπως είναι φυσικό αντέδρασε. Η κοινότητα των υποστηρικτών του απειλεί να καταφύγει στις αρχές της Μάλτας, τη χώρα όπου έχει έδρα η Binance. Τους κατηγορούν ότι «παίζουν τον Θεό» και ότι χειραγωγούν την αγορά.

Η αγορά των crypto έδειξε το δυνατό αλλά ταυτόχρονα και το αδύνατο σημείο της. Το χαλαρό πλαίσιο των κανονισμών λειτουργίας της έδωσε χώρο να παρεισφρήσουν πολλά «λουλούδια», αλλά έδειξε πως έχει τη δυνατότητα να αυτορυθμίζεται!

Η αγορά σήμερα

Το Bitcoin Cash ξεπήδησε ως fork του Bitcoin και έγινε το 4ο σε κεφαλαιοποίηση, μέχρι τον Νοέμβρη του 2018, όταν και διασπάστηκε και δημιουργήθηκε το Bitcoin SV, υπό τον Craig Wright. Μάλιστα πολλοί θεώρησαν ότι αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την κατάρρευση της αγοράς. Θυμίζουμε πως από τις 6.000 δολάρια το Bitcoin έφτασε μέσα σε λίγες ημέρες κοντά στις 3.000. Λέτε να έχουμε μία από τα ίδια; Διότι δεν πέρασε πολλή ώρα από την ανακοίνωση της Binance και άρχισε η αγορά να γυρνάει στο κόκκινο.

Ωφελημένοι από αυτή την ιστορία βγήκαν, τουλάχιστον για την ώρα, οι κάτοχοι του Bitcoin Cash που βρέθηκαν να κερδίζουν άμεσα μέχρι και 12%. Αυτή την ώρα είναι το μοναδικό από την εξάδα των μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων που έχει κέρδη. Συγκεκριμένα κερδίζει 5,68% και βρίσκεται στα 315,5 δολάρια. Το Bitcoin υποχωρεί 1,5% και διαπραγματεύεται αυτή την ώρα στις 5.088 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v