Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα Βραζιλίας - Αργεντινής στο Bitcoin

Σε χώρες όπου υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καταγράφεται η τάση, πολίτες να στρέφονται προς το Bitcoin. Η άτυπη μάχη στη Λατινική Αμερική για το γνωστό κρυπτονόμισμα.

Η κόντρα Βραζιλίας - Αργεντινής στο Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Εθνική Βραζιλίας ή Εθνική Αργεντινής; Tο απόλυτο ποδοσφαιρικό δίλημμα! Όμως γελιέστε αν νομίζετε πως οι δύο λατινοαμερικάνικες χώρες έχουν επικές αναμετρήσεις μόνο στον αθλητισμό. Η κόντρα έχει μεταφερθεί στο Bitcoin!

Για την ώρα, προηγείται η Βραζιλία στο σκορ. Πριν από μία εβδομάδα προκλήθηκε αίσθηση, όταν το Cointrader Monitor, που αναλύει τις διακυμάνσεις των τιμών Bitcoin στη Βραζιλία, ανακοίνωσε ότι οι ανταλλαγές ξεπέρασαν τις 100.000 νομίσματα. Το συνολικό ποσό ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια Brazilian Real (BRL), με κάθε ένα BRL να αξίζει 3,9 αμερικανικά δολάρια.

Αλλά, όπως είχε πει και ο Γκάλης, ήταν η σημαντικότερη νίκη, μέχρι την επόμενη. Μόλις χθες, ο όγκος συναλλαγών έφτασε σε νέο ρεκόρ. Πάνω από 150.000 Bitcoin άλλαξαν χέρια στη Βραζιλία.

Αυτό που κάνει τα συνεχόμενα ρεκόρ ακόμα πιο θεαματικά είναι πως επιτυγχάνονται την περίοδο που οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις σε Bitcoin. Πώς; Κλείνοντας σε κάποια ανταλλακτήρια τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Το σκεπτικό; Επειδή οι αναιδέστατοι έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα! Έβγαλαν μια δικαστική απόφαση, με την οποία οι τράπεζες μπορούν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους κατά βούληση!

Οι αρχές της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης λατινοαμερικανικής οικονομίας, επέλεξαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της λογικής που τους βόλευε. Ωστόσο, το γεγονός ότι παραβλέπανε τις συνέπειες, δεν σήμαινε πως δεν υπήρχαν. Καμία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει την οικονομική πραγματικότητα. Η αυστηρότερη αστυνόμευση και η παραδειγματική τιμωρία απέτυχαν παταγωδώς. Οι διώξεις φέρνουν αποτέλεσμα, όταν οι παραβάτες είναι λίγοι, όχι όταν είναι ο κανόνας.

Πλέον στις περισσότερες χώρες, όπου υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι πολίτες όταν δεν έχουν εμπιστοσύνη στο εθνικό τους νόμισμα, στρέφονται προς το Bitcoin, προκειμένου να προφυλάξουν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους. Η περίπτωση της Βραζιλίας δεν είναι διαφορετική. Μα στο Bitcoin; Σας φαίνεται παράξενο, γιατί δεν το χρειάζεστε ή νομίζετε ότι δεν προβλέπεται να το χρειαστείτε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι άλλοι δεν το έχουν ανάγκη.

Τι θα καταφέρουν οι αρχές; Τίποτα. Τώρα πια είναι αργά. Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι. Η καινοτομία που έκανε το Bitcoin τόσο δυνατό είναι η αποκέντρωσή του. Εφόσον υπάρχουν υπολογιστές συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, είναι αδύνατο να το σταματήσεις. Για να το εξαφανίσεις, όλοι οι υπολογιστές που το χρησιμοποιούν πρέπει να χακαριστούν ή να καταστραφούν. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Αλλά και αυτό με κάποιο μαγικό τρόπο να καταφέρουν, ακόμα κι αν καταργήσουν το Internet, το Bitcoin μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς καν την προϋπόθεση της σύνδεσης στο Internet.

Μόνο ένα πράγμα μπορεί να το σταματήσει. Να πάψουν οι άνθρωποι να θέλουν να συναλλάσσονται με αυτό. Για να διατηρηθεί στη ζωή, αρκεί ένα αντίγραφο του software, ένα αντίγραφο του blockchain και τουλάχιστον 2 χρήστες.

Οι εξελίξεις στην Αργεντινή

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται να στρέφονται οι προσπάθειες στην Αργεντινή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Felix Martin Soto δήλωσε ότι η προώθηση των κρυπτονομισμάτων θα μειώσει τη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ, κάτι το οποίο θεωρεί πως είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Πριν λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri συναντήθηκε με τον Tim Draper, έναν δισεκατομμυριούχο με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, με ποιο θέμα νομίζετε; Του πρότεινε να καθιερώσει το Bitcoin ως εθνικό νόμισμα!

Όπως είπε ο ίδιος ο Draper, «Μιλήσαμε για το Bitcoin και την υποτίμηση του πέσο και πρότεινα στον πρόεδρο ένα στοίχημα: εάν το πέσο θα φτάσει να αποτιμάται περισσότερο από το Bitcoin, θα διπλασιάσω τις επενδύσεις μου στη χώρα. Όμως εάν το Bitcoin ανέβει σε σχέση με το πέσο, να το καθιερώσουν ως εθνικό νόμισμα. Θα πρόκειται για μια τέλεια απόφαση, καθώς θα υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πέσο».

Να σημειώσουμε εδώ πως ο Draper είναι ένας από τους διασημότερους υποστηρικτές του Bitcoin. Έχει προβλέψει ότι το Bitcoin θα αξίζει 250.000 δολάρια μεταξύ 2022 και 2023. Και όχι μόνο αυτό. Υποστηρίζει ότι σε πέντε χρόνια, τα χαρτονομίσματα θα χρησιμοποιούνται μόνο από παρανόμους!

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι εξελίξεις προχωράνε στη Λατινική Αμερική. Πρόσφατα η Αργεντινή και η Παραγουάη προχώρησαν σε μια εμπορική συμφωνία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain. Η οικονομική της αξία δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο πρόκειται για την πρώτη διακρατική συμφωνία που διευθετήθηκε με αυτό τον τρόπο. Συγκεκριμένα, η Παραγουάη αγόρασε φυτοφάρμακα ύψους 7.100 δολαρίων από την Αργεντινή, χρησιμοποιώντας Bitcoin. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα του ανταλλακτηρίου Bitex.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η είδηση πως οι επιβάτες των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αργεντινή έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν το εισιτήριό τους με Bitcoin, μέσω ειδικών καρτών με το όνομα SUBE.

Η αγορά σήμερα

Ελαφρά προς τα πάνω κινείται η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτή την ώρα, το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.259 δολάρια, με άνοδο 0,35%. Όσον αφορά τα 100 μεγαλύτερα σε κεφαλαιοποίηση, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει το Maker (MKR), με 12%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση τη βλέπουμε στο Ravencoin (RVN), με -3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v