Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πρόβλημα του Bitcoin και η λύση του… Lightning Network

Πώς επιχειρείται να γίνει εύκολη η καθημερινή χρήση του Bitcoin στα καταστήματα. Μικρές μεταβολές παρουσιάζει σήμερα η δεκάδα των κυριότερων κρυπτονομισμάτων.

Το πρόβλημα του Bitcoin και η λύση του… Lightning Network
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, που το εμποδίζει να χρησιμοποιείται στην καθημερινότητά μας: αργεί να πραγματοποιηθεί κάθε συναλλαγή. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας, πολλές φορές αρκετά παραπάνω.

Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο, αν πρόκειται να στείλεις τα χρήματα υπό μορφή εμβάσματος. Ειδικά μάλιστα, αν πρόκειται να μεταφερθούν τα χρήματα σε άλλη χώρα, είναι ταχύτερο από το συμβατικό τραπεζικό έμβασμα. Επίσης δεν αποτελεί σοβαρή δυσκολία, αν παραγγέλνεις κάτι από τον υπολογιστή σου. Μπορείς να περιμένεις.

Εκεί που αποτελεί πρόβλημα είναι αν βρίσκεσαι στο super market, αν υποθέσουμε πως δεχόταν πληρωμές σε Bitcoin. Δεν γίνεται να φρακάρεις το ταμείο, να περιμένουν στην ουρά όλοι εσένα. Ενώ η Visa μπορεί να επεξεργαστεί έως και 65.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, το Bitcoin μπορεί να χειριστεί μόνο 7 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Εδώ όμως και λίγο καιρό, βγήκε μια εφαρμογή που το λύνει και αυτό το πρόβλημα! Με ποιο τρόπο; Ας πούμε πως έχεις στο κανονικό πορτοφόλι σου 10 Bitcoin που αξίζουν 50.000€ σήμερα. Από εκεί, μεταφέρεις ένα μικρό ποσό, π.χ. 200 ή 500€ σε ένα δεύτερο πορτοφόλι, που λειτουργεί σαν prepaid card.

Με το δεύτερο πορτοφόλι, μέσα από μια εφαρμογή που ονομάζεται Lightning Network, μπορείς να κάνεις άμεσα μια συναλλαγή, σε 1''! Πώς προέκυψε αυτή η τεράστια αλλαγή στην ταχύτητα; Επειδή δεν χρειάζεται την κλασική διασταύρωση επιβεβαίωσης αλλά μια πολύ ταχύτερη, που αφορά μικροποσά.

Το Lightning Network επίσης χρησιμεύει σε πολλαπλές συναλλαγές μεταξύ δύο ατόμων. Μπορώ να δημιουργήσω δηλαδή ένα ξεχωριστό κανάλι με κάποιον συνεργάτη μου στη δουλειά.

Για παράδειγμα κάνουμε ένα ιδιωτικό κανάλι εγώ και ο Δημήτρης. Ο Δημήτρης μού δίνει 0,01 Bitcoin σήμερα, 0,02 αύριο και 0,02 μεθαύριο. Σύνολο 0,05 Bitcoin σε 3 ενέργειες. Η επόμενη ενέργεια είναι να του γυρίσω 0,4 Bitcoin. Άρα λοιπόν έχουμε συνολικά 4 δοσοληψίες, από τις οποίες προκύπτει πως εγώ έχω λάβει συνολικά 0,05 Bitcoin και έχω επιστρέψει 0,4 στον Δημήτρη. Όλα αυτά γράφονται στο δικό μας ιδιωτικό κανάλι, αλλά όχι στο blockchain.

Όταν θελήσουμε να τερματίσουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας και κλείσουμε το κανάλι, μεταφέρουμε το αποτέλεσμα στο blockchain. Όχι όλες τις συναλλαγές όμως. Μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας μεταφέρουμε ότι έλαβα από τον Δημήτρη 0,01 Bitcoin. (0,01+0,02+0,02=0,05 και επέστρεψα 0,04. Συνεπώς 0,05-0,04=0,01). Οι μόνες συναλλαγές που καταγράφηκαν στο blockchain του Bitcoin ήταν μόνο όταν άνοιξε και όταν έκλεισε το κανάλι.

Το δίκτυο Lightning Network έχει ενσωματωμένο μηχανισμό προστασίας από απάτες. Εάν για κάποιο λόγο προσπαθήσω να μην πληρώσω τον Δημήτρη, τότε εκείνος θα λάβει όλη την εγγύηση που έχω προκαταβάλει δημιουργώντας το κανάλι, η οποία είναι μεγαλύτερη από το ποσό που χρωστάω. Η ποινή υπάρχει ώστε να αποθαρρύνονται οι συμμετέχοντες από το να προσπαθούν να εξαπατήσουν.

Στο παράδειγμα με τον Δημήτρη αναφέραμε πως έγιναν μόνο 4 συναλλαγές. Όμως μπορούσαν να έχουν γίνει 1.000 φορές! Στο blockchain θα φανούν μόνο δύο. Μία για το άνοιγμα του καναλιού πληρωμής και την κατάθεση χρημάτων και μία για το κλείσιμο και την εξόφληση του λογαριασμού.

Το Lightning Network ολοένα και επεκτείνεται, καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη των χρηστών. Αν μάλιστα θέλουμε να πάμε ένα ακόμα βήμα προς το μέλλον, οι προοπτικές είναι κυριολεκτικά ατελείωτες. Απλά σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ένα σύστημα πληρωμών που μπορεί να φθάσει σε οποιονδήποτε αμέσως, χωρίς επιβάρυνση. Μπορούν να γίνουν δυνατά όλα τα μοντέλα πληρωμών. Ακόμα και να πληρώνεστε για κάθε δευτερόλεπτο που εργάζεστε, αντί να λαμβάνετε τον μισθό σας κάθε μήνα. Για την ώρα, αυτό αργεί λιγάκι. Όχι πολύ πάντως. Από τη στιγμή που βρέθηκε ο τρόπος, είναι θέμα χρόνου να τελειοποιηθεί.

Αφορμή για την εξήγηση της λειτουργίας του Lightning Network στάθηκε η είδηση ότι ένας Internet browser, ο Moon, διαθέτει πλέον μια λειτουργία με την οποία μπορείς να αγοράσεις από το Amazon, κατευθείαν με το Lightning Network πορτοφόλι σου. Από ό,τι φαίνεται τα πάει πολύ καλά, γιατί πλέον μπορείς να βάλεις το Moon και σε γνωστούς browsers, όπως ο Chrome!

Μην ενθουσιάζεστε όμως. Η ίδια η Amazon δεν δέχεται Bitcoin, τουλάχιστον για την ώρα. Κατά πάσα πιθανότητα ούτε καν καταλαβαίνει πως εσείς ψωνίσατε δίνοντας Bitcoin. Απλά η εφαρμογή του Moon τα μετατρέπει άμεσα σε δολάρια.

Η αγορά σήμερα

Μετά τη χθεσινή υποχώρηση, τα πράγματα δείχνουν να σταθεροποιούνται. Το Bitcoin είναι ουσιαστικά αμετάβλητο και διαπραγματεύεται στις 5.471 δολάρια, ενώ η δεκάδα των κυριότερων κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει μικρές μεταβολές. Τη μεγαλύτερη άνοδο ανάμεσα στα 100 μεγαλύτερα τη σημειώνει αυτή την ώρα το ICON (ICX) με 10%, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση την παρατηρούμε στο Maximine Coin (MXM), με -11%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v