Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για το τέλος του «χειμώνα των crypto»

Η ανοδική κίνηση του Bitcoin και τα κρίσιμα όρια που θα καθορίσουν την τάση. Η αναστάτωση που δημιούργησε το Tether. Πώς μπορείτε να αποκτήσετε δωρεάν 5.000 satoshi.

Τα σενάρια για το τέλος του «χειμώνα των crypto»
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin δείχνει πεισματικά κολλημένο στο κρίσιμο σημείο. Από εκείνα τα σημεία αντίστασης που η εμπειρία μας έχει δείξει πως δύσκολα μπορούν να διαπεραστούν με την πρώτη. Αν το πραγματοποιήσουν, όμως, οι πιθανότητες να έχουμε μια απότομη κίνηση αυξάνονται δραματικά.

Στο κακό σενάριο πάντως που υπάρξει υποχώρηση, όσο παραμένει το Bitcoin πάνω από τις κίτρινες γραμμές, η αισιοδοξία διατηρείται στο ακέραιο. Η περίοδος που ονομάστηκε «χειμώνας των crypto» έχει αφήσει τη θέση της στην «άνοιξη».

Ένας από τους λόγους της τελευταίας ανοδικής κίνησης του Bitcoin φαίνεται να είναι η αναστάτωση στο Tether, το πιο δημοφιλές stable coin. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ακούγεται παράλογο, καθώς αναφερόμαστε σε ένα κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων. Είναι σαν να λέμε πως η είδηση ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε απρόσμενα τεράστιο έλλειμμα, θα παρασύρει τον Γενικό Δείκτη ανοδικά. Το λογικό ήταν να συμβεί το αντίθετο.

Κι όμως, κάτι τέτοιο συνέβη. Πολλοί εγκατέλειψαν το Tether γιατί δεν το εμπιστεύονταν και αγόρασαν Bitcoin. Έχουμε αναφερθεί και άλλη φορά σε αυτή την ιδιαιτερότητα της αγοράς των crypto. Αν υπάρξει πρόβλημα αξιοπιστίας στο Tether, το πιθανότερο θα είναι να μεταπηδήσουν στο Bitcoin, παρά να εξαργυρώσουν τα χρήματά τους μετατρέποντας τα σε δολάρια ή ευρώ. Κι όντως έτσι έγινε.

Δεν πρόκειται για απλή υπόθεση πλέον. Το επιβεβαιώσαμε αυτές τις ημέρες στην πράξη. Με ποιο τρόπο; Επειδή στο ανταλλακτήριο Bitfinex, μετά την ανακοίνωση του προβλήματος, δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη ζήτηση για Bitcoin, καθώς εμφάνισε premium 300 δολαρίων σε σχέση με τα άλλα ανταλλακτήρια. Γιατί ειδικά εκεί; Γιατί ο βασικός μέτοχος και του Tether και του Bitfinex είναι ο ίδιος: Η εταιρεία iFinex.

Παρά τις δυσκολίες, το Bitfinex είναι πολύ μεγάλο για να το βάλει κάτω. Ανακοίνωσε πως θα κάνει μια IEO (εδώ η διαφορά IEO με ICO) για το LEOcoin (LEO), σκοπεύοντας να αντλήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η ανακοίνωση βγήκε από την ίδια την iFinex. Απ’ ό,τι αναφέρουν, υπόσχονται ότι οι κάτοχοι των LEO θα απολαμβάνουν μειωμένο κόστος συναλλαγών στην Bitfinex και στο EOSfinex.

Από την πώληση των LEO (που δεν θα είναι διαθέσιμο στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά γιατί υπάρχουν νομικοί περιορισμοί) αναμένουν να καλύψουν το ταμειακό έλλειμμα των 850 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται παγωμένα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς, από τη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Δωρεάν 5.000 satoshi για τους αναγνώστες του Euro2day.gr

Το Lightning Network (LN) όπως εξηγήσαμε είναι μια πολύ ελπιδοφόρα εφαρμογή που ίσως αποδειχτεί από μόνη της ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στον ρυθμό υιοθέτησης του Bitcoin. Με το LN, το Bitcoin δεν θα χρησιμεύει μόνο για αποθήκευση αξίας ή για εμβάσματα στο εξωτερικό, αλλά και στις καθημερινές συναλλαγές μας.

Από τον Νοέμβρη είδαμε να παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική, κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες των φίλων του Bitcoin, αλλά τον τελευταίο μήνα φαίνεται να μένει στάσιμο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένας βασικός λόγος είναι πως πρόκειται για μια εφαρμογή ακόμα υπό ανάπτυξη. Υπάρχουν μόνο 3 βασικές ομάδες που ουσιαστικά αμείβονται από τις εταιρείες τους για να αναπτύξουν το LN. Όπως έχουμε πει, το Bitcoin λειτουργεί με μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα: δεν έχει κάποια συγκεκριμένη εταιρεία από πίσω, που να το κατευθύνει. Είναι ένας ανοικτός κώδικας. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος ανακαλύψει κάποια συμπληρωματική εφαρμογή και την εφαρμόσει πάνω του, μπορούν να την αντιγράψουν και να την εκμεταλλευτούν όλοι οι υπόλοιποι.

Η αντιγραφή είναι δωρεάν, ο δημιουργός δεν αποζημιώνεται για τον κόπο και τον χρόνο του, τουλάχιστον άμεσα. Τι εννοούμε άμεσα; Αν για παράδειγμα έχεις ένα μεγάλο ανταλλακτήριο που διακινεί πάρα πολλά Bitcoin καθημερινά, σε συμφέρει να βάλεις κάποιους προγραμματιστές να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα διευκολύνει το έργο σου. Θα σου κοστίσει λιγότερο, αν πρόκειται να μειώσεις τα έξοδα συναλλαγών. Γι' αυτό ασχολούνται, έστω κι αν ξέρουν πως το αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας το οικειοποιούνται όλοι.

Το επαναλαμβάνουμε γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό, προκειμένου να αντιληφθείτε τη φιλοσοφία του Bitcoin: δεν υπάρχει κάποια κεντρική διεύθυνση που να κατευθύνει τις έρευνες ή τις νέες εφαρμογές που κάνουν το Bitcoin πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό στη χρήση του. Είναι το «αόρατο χέρι» της αγοράς. Ο Adam Smith δικαιώνεται πανηγυρικά, μετά από 250 χρόνια!

Καλή η θεωρία, αλλά όταν την εφαρμόζουμε στην πράξη αποκτά άλλη αξία. Πολλοί μάς ζητήσατε να σας εξηγήσουμε πως δουλεύει στην πράξη το Lightning Network, όμως δεν είναι εύκολο να περιγραφεί σε ένα κείμενο. Ωστόσο μπορείτε να δείτε το κατατοπιστικό βίντεο του Γιώργου Τζέγκα, γνωστού στον χώρο της κοινότητας των crypto ως Cryptocapitalist. 

Κι εδώ έχουμε τη μεγάλη έκπληξη. Οι 50 πρώτοι που θα επικοινωνήσουν μαζί του, θα τους στείλει εντελώς δωρεάν από 5.000 satoshi του Bitcoin στον καθένα!

Τι χρειάζεται να κάνετε; Απλά να έχετε κατεβάσει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο κινητό σας ειδικό για Lightning Network. Αν δεν έχετε, θα βρείτε δωρεάν στο Google Play Store ή στο Apple Store. Κατόπιν να δημιουργήσετε ένα invoice ή τιμολόγιο για 5.000 sats (στο βίντεο εξηγεί αναλυτικά τον τρόπο) και θα το στείλετε με ένα μήνυμα στο https://www.facebook.com/CyptoCapitalist/. Αμέσως μετά οι 5.000 satoshi θα είναι δικά σας. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι στην πράξη πως είναι πανεύκολο και απίστευτα γρήγορο.

Η αγορά σήμερα

Όπως είπαμε και στην αρχή, βρήκε εμπόδιο η ανοδική προσπάθεια. Μια δεύτερη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε, είναι πως για άλλη μία φορά η αγορά των κρυπτονομισμάτων δείχνει πόσο αποστασιοποιημένη είναι σε σχέση με τις άλλες αγορές. Δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από την αναστάτωση που υπάρχει σε Wall Street, Ευρώπη, Ασία. Το Bitcoin διαπραγματεύεται στις 5.709 δολάρια, υποχωρώντας -1,38% σε σχέση με την τιμή που είχε χθες αυτή την ώρα. Ανάλογη εικόνα βλέπουμε και στα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v