Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Bitcoin «σπάει τις αλυσίδες»

Κόντρα στην είδηση για χακάρισμα του Binance, το κρυπτονόμισμα ξεπέρασε ένα κρίσιμο τεχνικό επίπεδο. Πώς παραβιάστηκε το ανταλλακτήριο και ποια ήταν η αντίδραση.

Το Bitcoin «σπάει τις αλυσίδες»
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν υπάρχει καλύτερη ένδειξη ότι το κλίμα στην αγορά έχει αλλάξει, από την άνοδο του Bitcoin σήμερα. Παρά την εξαιρετικά αρνητική είδηση για το hacking στο Binance, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, η χθεσινή τιμή δεν επηρεάστηκε. Αν εξαιρέσεις την πρώτη ώρα, οπότε και υπήρξε μια μικρή αναστάτωση, οι επενδυτές αντέδρασαν με μεγάλη ψυχραιμία, στα όρια της αδιαφορίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα όχι μόνο ανεβαίνει αλλά φαίνεται να διασπάει ένα πολύ ισχυρό σημείο αντίστασης, που οι αναλυτές θεωρούσαν πως μπορεί να διαπεραστεί μόνο με τη βοήθεια κάποιου σοβαρού θετικού γεγονότος. Παρ' όλα αυτά, έσπασε τις αλυσίδες (κίτρινη οριζόντια γραμμή) με αρνητικό νέο!


Είναι τόσα πολλά τα 7.000 Bitcoin που κλαπήκανε (42.000.000 δολάρια) για να δημιουργήσουν σοβαρή αναστάτωση; Την απάντηση δεν χρειάζεται να την υποθέσουμε, τη γνωρίζουμε ήδη: Είναι πολλά.

Πώς το λέμε με τόση σιγουριά; Γιατί στις αρχές Απρίλη που έγινε το τεράστιο άλμα προς τα πάνω, που άλλαξε όλη τη ροή του παιχνιδιού, χρειάστηκαν μόλις 21.000 Bitcoin, ακριβώς 3 φορές το ποσό που κλάπηκε. Σε αξία όμως ήταν σχεδόν το διπλάσιο, καθώς το Bitcoin τότε άξιζε 4.200 δολάρια.

Οπωσδήποτε στην ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης συνέβαλε ο Chang Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος της Binance και γνωστός στον χώρο των crypto ως CZ. Δεν κρύφτηκε, ούτε προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Σε απευθείας μετάδοση εξήγησε πώς έχει η ακριβώς η κατάσταση. Είναι σίγουρα θετικό να υπάρχει διαφάνεια. Να βλέπουμε τους υπεύθυνους μιας εταιρείας, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, να βγαίνουν άμεσα και να εξηγούν πώς έχει ακριβώς το θέμα, μην αφήνοντας χώρο για παρερμηνείες και φήμες. Το ίδιο είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Digitex Futures. O CEO της ούτε κρύφτηκε ούτε προσπάθησε να ωραιοποιήσει την αποτυχία.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν phishing, ιούς και άλλες μορφές επιθέσεων που βρίσκονται προς διερεύνηση. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πειστικό αίτημα ανάληψης και σε ένα λογαριασμό έστειλαν 7.000 Bitcoin. Το καθησυχαστικό είναι πως υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις απώλειες, οπότε οι πελάτες τους δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Από ό,τι ισχυρίζεται ο CZ, οι hackers είχαν πρόσβαση σε πορτοφόλια όπου περιείχαν μόνο το 2% των χρημάτων που είχαν οι πελάτες στους λογαριασμούς τους. Επειδή θα προβούν σε έναν λεπτομερή επανέλεγχο του συστήματος ασφαλείας, μπλόκαραν και τις αναλήψεις και τις καταθέσεις για μία εβδομάδα περίπου.

Τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά, παρότι δεν υπήρξε τελικά ανυπέρβλητο πρόβλημα. Ο προβληματισμός παραμένει. Αυτή τη φορά μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες. Την επόμενη όμως; Αν το ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο; Αν η επίθεση γινόταν σε κάποιο μικρότερο ανταλλακτήριο, θα μπορούσε να καλύψει τις απώλειες;

Εδώ βλέπουμε την επίμαχη συναλλαγή. Όπως παρατηρούμε, μεταφέρθηκαν από μικρά ποσά αξίας 0,0015 μέχρι και 670 Bitcoin. Μπορεί να μη βρέθηκε η ταυτότητα του δράστη, αλλά βρήκανε τα πορτοφόλια που περιέχουν 5.846 Bitcoin από αυτά που εκλάπησαν, τα οποία δεν έχουν μετακινηθεί από τότε.

Αν και θα υποθέταμε πως οι hackers θα βρίσκονται σε κάποια παραλία της Καραϊβικής και ήδη θα έχουν ανοίξει τις πρώτες σαμπάνιες στην υγειά των κορόιδων, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τα πορτοφόλια που περιέχουν τα κλοπιμαία μπορεί να μην μπορούν να πειραχτούν, αλλά ανακαλύφτηκαν και παρακολουθούνται.

Για κάτσε, θα αναρωτηθεί κάποιος. Αφού βρήκαν τον λογαριασμό που έκανε την ανάληψη, γιατί δεν ακυρώνουν την πράξη; Όταν για παράδειγμα ένας τραπεζικός υπάλληλος στείλει κατά λάθος χρήματα σε κάποιον άλλο λογαριασμό και όχι τον σωστό, απλά ακυρώνει τη συναλλαγή. Τα χρήματα επιστρέφονται πίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το ζήτημα μπλέκεται μόνο αν έχει προλάβει αυτός που έλαβε κατά λάθος τα χρήματα, να κάνει ανάληψη.

Εδώ όμως τα περισσότερα χρήματα ξέρουμε πως παραμένουν στον λογαριασμό του δράστη. Δεν έχουν πάει πουθενά. Γιατί δεν δίνεται εντολή ακύρωσης της εντολής ανάληψης;

Γιατί δεν γίνεται. Είναι έτσι δομημένος ο τρόπος λειτουργίας του Bitcoin, που αποκλείει αυτή την περίπτωση. Από τη στιγμή που πραγματοποιείται μια συναλλαγή, δεν ακυρώνεται. Αν κλαπούν, τέλος. Κλάπηκαν. Ο μόνος τρόπος να τα πάρεις πίσω είναι να συλλάβεις τον ληστή και να βρεις τα κλοπιμαία.

Ο CZ διερεύνησε την πιθανότητα επιστροφής των χρημάτων, αλλά κατάλαβε πως δεν είναι εφικτό, οπότε παράτησε την ιδέα. Η αναστροφή των συναλλαγών μπορεί να διευκολύνει ορισμένες φορές, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και δικλείδα ασφαλείας του συστήματος. Ακόμα και αν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί, θα αποτελούσε μια επικίνδυνη ιδέα για την ίδια την ασφάλεια του Bitcoin.

Η κοινότητα των crypto αντέδρασε αστραπιαία. Ανάμεσα στις δηλώσεις υποστήριξης στο twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεχώρισε η δήλωση του 29χρονου Justin Sun, ιδρυτή του TRON. Δεσμεύτηκε να καταθέσει προσωπικά 7.000 BTC για να καλυφθούν οι πελάτες του Binance. Αν το είπε για εντυπωσιασμό ή αν το εννοεί, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να το μάθουμε, μια που ο CZ αρνήθηκε, με τη δικαιολογία ότι δεν τα έχουν ανάγκη για να καλυφθεί η ζημιά. Όπως διευκρίνισε, βάζουν στην άκρη το 10% των εσόδων τους από τις προμήθειες, ειδικά για έκτακτες περιπτώσεις.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το περιστατικό είναι πως αν δεν κρατάς το ιδιωτικό κλειδί εσύ και μόνο εσύ, είσαι ευάλωτος. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και για τα πιο προσεκτικά ανταλλακτήρια να έχουν τον λογαριασμό σου ασφαλή. Όσο καλή και να είναι η μέθοδος προστασίας, ποτέ δεν θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα οι hackers θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Ή, αν δεν είναι, θα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα τα καταφέρουν.

Η αγορά σήμερα

Το Bitcoin φαίνεται ασταμάτητο. Ξεπέρασε τις 6.000 δολάρια, αλλά τα υπόλοιπα μεγάλα κρυπτονομίσματα δεν ακολουθούν, τουλάχιστον προς το παρόν. Τη χειρότερη επίδοση τις τελευταίες ημέρες, όπως είναι φυσικό, την έχει το Binance Coin. Από το υψηλό των 26,5 δολαρίων πριν μια εβδομάδα, βρέθηκε να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τα 20. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 20,28 δολάρια, με πτώση -0,98% σε σχέση με χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v