Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι του Bitcoin και η επόμενη ημέρα

Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για το κρυπτονόμισμα μετά την μεγάλη άνοδο του σαβατοκύριακου. Τα επιχειρήματα αισιόδοξων και απαισιόδοξων και η καθοριστική παράμετρος.

Το ράλι του Bitcoin και η επόμενη ημέρα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το Bitcoin αναγεννήθηκε για άλλη μια φορά από τις στάχτες του. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, από ότι θεώρησαν οι επικριτές του ότι αποτελούσε τις στάχτες του. Παρά τα προβλήματα και την παρατεταμένη περίοδο των «αρκούδων», όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι είναι ζωντανό, αλλά σε κάθε ευκαιρία δείχνει τα δόντια του!

Αυτό το Σαββατοκύριακο υπερδιπλασίασε την τιμή του, σε σχέση με το χαμηλό του Δεκέμβρη. Σαν να περίμενε την πρωταπριλιά για να κάνει πλάκα στους αντιπάλους του, από την επόμενη που διάσπασε την αντίσταση της πράσινης οριζόντιας γραμμής στα 4.150 δολάρια, ξεκίνησε ένα ράλι, που μέχρι τώρα έχει φτάσει μέχρι και τα 7.568 δολάρια.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η τιμή; Επειδή από την πρώτη φορά που σημειώθηκε το 2017, αρκούσαν μόλις 6 εβδομάδες για να φτάσει το ιστορικό ρεκόρ των 20.000 δολαρίων! Είναι απίθανο να ξανασυμβεί; Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το οποίο ήταν εμφανές ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οτιδήποτε άσχημο νέο και να έβγαινε, δεν επηρέαζε αρνητικά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Η ψυχολογία ήταν εντελώς διαφορετική σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο. Δεν υπήρχε καθόλου φόβος. Μόνο υπομονή, όπως περιμένεις καρτερικά να τελειώσει ο χειμώνας και να βγεις στον ήλιο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι προς τα πού θα κινηθεί από εδώ και πέρα το Bitcoin το επόμενο διάστημα. Η απάντηση ποικίλει αναλόγως τον ποιον θα ρωτήσεις. Οι ενάντιοι των crypto θα πούλαγαν το επόμενο δευτερόλεπτο. Οποιοδήποτε δευτερόλεπτο, γιατί όλες τις τιμές που είναι πάνω από το μηδέν, τις θεωρούν υπερβολικές. Οι φανατικοί φίλοι τους θεωρούν πως δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Θεωρούν δεδομένο πως θα ξαναδούμε τουλάχιστον τα προηγούμενα υψηλά στο Bitcoin. Το ερώτημα για αυτούς δεν είναι αν θα ξαναφτάσει εκεί, αλλά το πότε.

Είμαστε κοντά στο να ζήσουμε ένα νέο 2017 όπου όλα τα κρυπτονομίσματα, ανεξαρτήτως ποιότητας, ανεβαίνανε; Δύσκολο να ξανασυμβεί. Το 2017 ήταν μια αξέχαστη χρονιά, αλλά επίσης και σπάνια. Πλέον υπάρχουν περισσότεροι ώριμοι επενδυτές, πιο ενημερωμένοι. Στον καινούργιο ανοδικό κύκλο, όποτε και να είναι αυτός, θα υπάρξουν ICOs που θα ξεχωρίσουν και θα υπεραποδώσουν σε σχέση με το Bitcoin, αν και δεν θα είναι το σύνολο τους. Θα πρόκειται για επιλεγμένες περιπτώσεις. Πολύ πιθανό αυτή τη φορά το προβάδισμα να το έχουν οι IEOs, εκμεταλλευόμενοι τα χαρακτηριστικά τους.

Όσο το Bitcoin βρίσκεται πάνω από τις 6.000 είμαστε σε καθαρά bull τροχιά, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ψυχολογία της αγοράς. Κάτω από εκεί αρχίζουμε να υπολογίζουμε πιθανά επίπεδα τιμών, τα οποία θα αποτελέσουν ένα καλό σημείο για να λάβει θέση όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα άνοδος.

Το κέρδος στα crypto, δεν είναι μόνο οικονομικό. Ακόμα και οι ενάντιοι τους οφείλουν να παραδεχτούν πως πρώτη φορά στην ιστορία των χρηματιστηρίων, εκείνοι που απολαμβάνουν το πλεονέκτημα να έχουν αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές είναι οι μικροεπενδυτές. Όχι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Εκείνοι που πιστέψανε πραγματικά στην φιλοσοφία του blockchain. Όσοι όχι μόνο δεν απογοητευτήκανε από την πτώση, αλλά θεωρούσαν ευκαιρία να προβούν σε νέες αγορές.

Υπάρχει μια παράμερος καθοριστική. Ειδικά για το Bitcoin, είτε έχεις ελάχιστα χρήματα σε κάποιο απομονωμένο μέρος της Ασίας, είτε είσαι ένας γίγαντας τρισεκατομμυρίων στο κέντρο της Wall Street, παίζεις το παιχνίδι ουσιαστικά με ίσους όρους. Πρόκειται για έναν από τους λόγους που έχουμε αναφέρει πως τα crypto αποτελούν ιδανική αγορά για τον σημερινό Έλληνα επενδυτή που έχει χάσει σημαντικό ποσοστό της αξίας του χαρτοφυλακίου του. Του δίνεται μια ίσως μικρή, αλλά σίγουρα ρεαλιστική πιθανότητα, να ανακτήσει τα χαμένα. Με την πιθανότητα του να μεγεθύνεται, ανάλογα με το πόσο, με ποιο τρόπο και πότε θα ασχοληθεί.

Τα απότομα ανεβοκατεβάσματα αποτελούν το δυνατό και ταυτόχρονα το αδύνατο σημείο του Bitcoin. Απομακρύνει την πιθανότητα να γίνει νόμισμα ευρείας καθημερινής χρήσης, ωστόσο αυτό το χαρακτηριστικό έχει προσελκύσει την προσοχή. Διακυμάνσεις σαν και αυτές των τελευταίων ημερών ανεβάζουν το Bitcoin στα πρωτοσέλιδα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν νέοι επενδυτές να ενδιαφέρονται για αυτό.

Νέοι επενδυτές, σημαίνει φρέσκο χρήμα. Όπως ξέρουμε καλά, όταν οι εισροές χρήματος είναι περισσότερες από τις εκροές, ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακές αξίες. Κι όσο ανεβαίνουν, τόσο μεγαλώνει το ενδιαφέρον, μέχρι την κορύφωση της ευφορίας. Σε όλες τις χρηματιστηριακές αξίες έτσι συμβαίνει. Μόνο που η κορύφωση στο Bitcoin αργεί πολύ ακόμα. Η συντριπτική πλειοψηφία ίσως να το έχει ακούσει σαν λέξη, αλλά ακόμα αγνοεί τι σημαίνει.

Η ιδιαιτερότητα της τελευταία ανόδου ήταν πως δεν τροφοδοτήθηκε μόνο με θετικά νέα. Υπήρξε αρνητική δημοσιότητα που ενώ άλλες φορές θα γκρέμιζε την αγορά, είδαμε να λειτουργεί ενισχυτικά. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, στο οποίο λόγω έλλειψης χώρου θα αναφερθούμε αύριο.

Η αγορά σήμερα

Η ανοδική πορεία των crypto δεν έχει τελειωμό. Σαν το συγκρότημα που πάει να αποσυρθεί και το πλήθος εκστασιασμένο να απαιτεί να ξαναβγούν οι μουσικοί στην σκηνή! Και το πάρτι συνεχίζεται!

Το Bitcoin στην κορυφή της κούρσας, διέλυσε το υψηλό που έκανε την Κυριακή με ένα σερί 8 ανοδικών κεριών στο ωριαίο διάγραμμα. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 7.727 δολάρια, υψηλότερα 10,70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v