Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι λόγοι πίσω από την απότομη βουτιά του Bitcoin

Σε μόλις είκοσι λεπτά, το κρυπτονόμισμα βρέθηκε να υποχωρεί κατά 20%. Πώς εν συνεχεία μάζεψε τις απώλειες. Οι πληροφορίες για λάθος εντολή και το πρόβλημα της ρηχής αγοράς.

Οι λόγοι πίσω από την απότομη βουτιά του Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η αγορά των crypto δεν είναι για όλους. Το έχουμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή. Όπως και οι μετοχές δεν είναι για όλους. Τα ομόλογα αφορούν ειδική κατηγορία επενδυτών, όπως επίσης άλλη είναι η αγορά ακινήτων.

Με άλλους κανόνες χαράσσεις intraday στρατηγικές trading στο FOREX, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία αγοράζεις αμερικανικά blue chips για μακροχρόνια επένδυση. Η κάθε μία κατηγορία έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Ένα από αυτά που διαφοροποιεί τα crypto από τις άλλες αγορές είναι ότι διαπραγματεύονται συνεχώς. Όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι και καλό και κακό να συμβαδίζει με τον σύγχρονο έντονο ρυθμό ζωής. Το καλό είναι αυτονόητο. Είναι σαν να είσαι πελάτης σε ένα μαγαζί που δεν κλείνει ποτέ.

Ψωνίζεις ό,τι ώρα θέλεις, σε όποια περιοχή του πλανήτη βρίσκεσαι, έχουμε τη λογική των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Το κακό είναι πως είναι ανθρωπίνως αδύνατον για έναν trader να τα παρακολουθεί συνέχεια.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως κατά καιρούς σημειώνονται έντονες διακυμάνσεις, που δίνουν τη δυνατότητα για σημαντικά κέρδη στους βραχυπρόθεσμους traders. Με μία βασική προϋπόθεση: να είναι μπροστά στην οθόνη την ώρα που συμβαίνουν. Μια τέτοια περίπτωση συνέβη σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας. Λίγο πριν τις 6 το πρωί, το Bitcoin άρχισε να σημειώνει έντονη υποχώρηση, η οποία διήρκησε 20'.

Αρκούσαν αυτά τα 20 λεπτά για να φτάσει το ποσοστό της πτώσης μέχρι το 20%. Κοντά στην περιοχή των 6.000 δολαρίων, όπως έχουμε αναφέρει, βρίσκεται μια πολύ ισχυρή στήριξη. Πράγματι, με το που τη χτύπησε, η αγορά αντέδρασε. Μάζεψε πολύ γρήγορα τις απώλειες, για να διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή που γράφουμε το άρθρο, κοντά στις 7.166 δολάρια.

Τι έγινε και είχαμε τόσο μεγάλη διόρθωση; Από ό,τι φαίνεται, όλα ξεκινήσανε από μια λάθος εντολή πώλησης 5.000 Bitcoin, αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, στο ανταλλακτήριο του Bitstamp, από το οποίο αντλήσαμε το παραπάνω ωριαίο διάγραμμα.

Από εκεί και πέρα αυτοτροφοδοτήθηκε η πτώση από την ενεργοποίηση των εντολών stop loss, που ώθησαν την τιμή ακόμα χαμηλότερα. Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μόνο στο Bitstamp είχαμε τόσο μεγάλο ποσοστό υποχώρησης. Στα υπόλοιπα μεγάλα ανταλλακτήρια, η πτώση δεν πρόλαβε να ξεπεράσει το -15%. Ωστόσο τα αντανακλαστικά της αγοράς φάνηκαν αμέσως. Κάποιοι traders εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και έβγαλαν αρκετά χρήματα πολύ γρήγορα.

Τελικά είναι τόσο ρηχή αγορά, που ένας αγουροξυπνημένος ή αδέξιος trader, με εντολή κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων, μπορεί να προκαλέσει τέτοια αναταραχή; Από ό,τι φαίνεται, έτσι είναι. Το είχαμε διαπιστώσει ξανά το τελευταίο διάστημα. Η μεγάλη ανοδική κίνηση που διανύουμε, ξεκίνησε από μια εντολή 21.000 Bitcoin στις 2 Απρίλη.

Τα crypto και το blockchain είναι μια καινοτομία. Όσο ελπιδοφόρα και αν φαίνονται, χρειάζεται να ωριμάσουν περισσότερο, προτού μπορέσουν να ανταγωνιστούν με αξιώσεις το πανίσχυρο τραπεζικό κατεστημένο. Ωστόσο εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ευκαιρία για τους πιο τολμηρούς. Να συμμετάσχουν από τώρα, να αδράξουν την ευκαιρία να εισέλθουν, προτού αποτελέσει κυρίαρχο ρεύμα.

Ο χώρος των crypto είναι συναρπαστικός για δύο κυρίως λόγους:

Ο πρώτος είναι πως μάλλον πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός κλάδος, αυτό που ονομάζουμε τραπεζικό σύστημα και αγορές. Ο δεύτερος είναι πως τον βλέπουμε να γεννιέται μπροστά στα μάτια μας. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τη συμβολή μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε μέρος της εξέλιξης.

Για κάποιους δεν πρόκειται καν για απλή καινοτομία, αλλά για έναν νέο πολιτισμό, με την πλήρη έννοια του όρου. Θεωρούν πως πορευόμαστε προς ένα παγκόσμιο σύστημα που αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενες μονάδες, δομημένο όπως ο εγκέφαλος. Η δύναμη δεν θα βρίσκεται πια συγκεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο, αλλά κατανεμημένη. Συνδεδεμένη και ταυτόχρονα αποκεντρωμένη.

Βέβαια όλα αυτά. αν και αρκετά ρομαντικά. δεν θα είχαν τόση σημασία, αν δεν υπήρχε και τρίτος λόγος. Δίνει την ευκαιρία στους επενδυτές να φτάσουν αποδόσεις που δεν θα βρουν αλλού. Και αφορά όλους. Είτε είσαι συντηρητικός, είτε παράτολμος. Είτε έχεις λίγα, είτε έχεις εκατομμύρια.

Ορισμένες εφαρμογές και εφευρέσεις στην αρχή παρουσιάζουν προβλήματα και είναι δυσκίνητες. Θυμηθείτε το Internet στο αρχικό του στάδιο. Μικρή κοινότητα χρηστών, χαμηλές ταχύτητες, λίγες εφαρμογές, ελάχιστος αντίκτυπος στην καθημερινότητά μας. Σήμερα το χρησιμοποιούμε σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό. Μπαίνουμε από τα κινητά μας τηλέφωνα, που πριν 30 χρόνια τα βλέπαμε μόνο σε ταινίες του Τζέιμς Μποντ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εμφανίστηκαν μόλις πριν μια δεκαετία.

Όσο καλή και χρήσιμη κι αν είναι μια καινοτομία, απαιτεί χρόνο. Χρόνο για να την καταλάβουν, να την αποδεχτούν, να την αγκαλιάσουν. Οι επιχειρηματικές επαναστάσεις δεν γίνονται εν μία νυκτί. Ο χώρος του blockchain απολαμβάνει την τύχη να έχει προσελκύσει δυνατά μυαλά, πολύ ταλέντο, επενδυτές, μια κοινότητα χρηστών που αριθμεί εκατομμύρια, η οποία διαρκώς εξαπλώνεται.

Σας υπενθυμίζουμε πως αύριο Σάββατο, θα γίνει συνάντηση του Greek Cryptocurrency community στην Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν ο Elise Hamdon της Electric Coin (ex ZCash) , η ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Εύα Καϊλή και ο Γιώργος Τζέγκας (Cryptocapitalist)

Η αγορά σήμερα

Στα βαθύ κόκκινο βρίσκονται τα μεγάλα κρυπτονομίσματα, έχοντας βρει αφορμή από το περιστατικό που περιγράψαμε, για να ρευστοποιήσουν τα μεγάλα κέρδη του τελευταίου 1,5 μήνα. Το Bitcoin αυτή την ώρα υποχωρεί -9,29% και συναλλάσσεται στις 7.166 δολάρια, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v