Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυριαρχία του Bitcoin και η πιθανότητα υποχώρησης

Παρά τις δυσκολίες το ρεύμα υπέρ του Bitcoin παραμένει ισχυρό και η ισοτιμία του κρυπτονομίσματος βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από τις 9.000 δολάρια, που αποτελούν ισχυρή στήριξη. Ανακοπή του ανοδικού σερί σήμερα, με πτώση 19%.

Η κυριαρχία του Bitcoin και η πιθανότητα υποχώρησης

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μετά το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών της Wall Street και την ενεργή ανάμειξη τεχνολογικών κολοσσών όπως η Facebook και η Microsoft, οι αμφιβολίες δεν αφορούν στη μακροπρόθεσμη πορεία του blockchain. Θα συνεχίσει να είναι ανοδική και πρόκειται να μεταμορφώσει τις τράπεζες και τις αγορές, με τον τρόπο που άλλαξε τον παραδοσιακό Τύπο το Internet.

Έχουμε ξεπεράσει πλέον το «αν». Δεν υπάρχει «αν». Θα γίνει. Και αν συνεχίσει η δυναμική όσον αφορά στην εξάπλωσή του, τότε δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Το ερώτημα είναι αν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επανάσταση που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας ή αν θα μείνουμε παθητικοί δέκτες.

Οι αμφιβολίες δεν αφορούν αυτούς που γνωρίζουν, που έχουν μελετήσει την καινοτόμα φιλοσοφία του, που έχουν αντιληφθεί τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Bitcoin από όλες τις άλλες χρηματιστηριακές αξίες. Αυτοί δεν φοβήθηκαν ποτέ. Η υποχώρησή του στο επίπεδο τιμών κάτω από τις 4.000 δολάρια δεν ήταν λόγος να τρομάξουν. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αγοράσουν, να αποκτήσουν και άλλα Bitcoin.

Ωστόσο η πορεία δεν θα είναι χωρίς αναταράξεις. Ακόμα και το 2017 (το οποίο ήταν ακόμα πιο «τρελή» περίοδος από το αντίστοιχο 1999 στο ελληνικό χρηματιστήριο), οι υποχωρήσεις της τάξης του 40% μόνο ασυνήθιστες δεν ήταν.

Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, ακόμα και στην περίπτωση υποχώρησης της τάξης του 35% από την κορυφή του έτους, το Bitcoin ίσα ίσα που θα φτάσει το επίπεδο των 9.000 δολαρίων (λευκή οριζόντια γραμμή), όπου αποτελεί ισχυρή στήριξη. Πλέον βρίσκεται πολύ μακριά από το ορόσημο των 6.000 δολαρίων, που διαχωρίζει τις «αρκούδες» από τους «ταύρους». Εκεί όπου και αρχίζουν οι ανησυχίες. 

Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, το ρεύμα υπέρ του Bitcoin είναι ασυγκράτητο. Στην Ινδία η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες προσπαθεί να το περιορίσει με διάφορα μέτρα. Ως αποκορύφωμα έχουμε το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί για ψήφιση στις 7 Ιουλίου, με το οποίο θα απαγορεύεται η αγορά και κατοχή κρυπτονομισμάτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές: δεκαετή φυλάκιση και πρόστιμα. Για την ώρα, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να ανεβάσουν την τιμή του. Στην Ινδία πουλιέται με «καπέλο» σχεδόν 500 δολάρια σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο!

Η κυριαρχία του Bitcoin

Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε ένα χαρακτηριστικό του τελευταίου ανοδικού κύματος που ξεκίνησε από τις αρχές Απρίλη, αυτό θα ήταν πως το Bitcoin έχει πολύ καλύτερες αποδόσεις από τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Στο διάγραμμα βλέπουμε την αξία που αποτιμάται το Bitcoin σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Από το 50%, έχει φτάσει να αποτελεί σχεδόν τα 2/3 της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των crypto, ξεπερνώντας σε αξία τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αν κοιτάξουμε την πορεία των altcoins, για παράδειγμα των 10 κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου ή του ευρώ, διακρίνουμε σε όλα καταπληκτική απόδοση τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο σε σχέση με το Bitcoin, η απόδοσή τους είναι αρνητική! Το νέο χρήμα που μπαίνει στον χώρο των crypto κατευθύνεται προς το Bitcoin, αλλά και αρκετοί πουλάνε τα altcoin τους, για να αγοράσουν Bitcoin.

Γιατί όμως προτιμούν το Bitcoin από όλα τα υπόλοιπα; Ένας καλός λόγος είναι πως όλα υπάρχουν εξαιτίας του. Αν δεν είχε στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα του Bitcoin, όλα τα υπόλοιπα δεν θα υπήρχαν καν. Αν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του Bitcoin, πιθανότατα θα ήταν απλά επιστημονικά projects ή απόπειρες εξαπάτησης των αφελών.

Ένας άλλος λόγος, ίσως ο βασικότερος όσο αφορά το επενδυτικό σκέλος, είναι πως οι θεσμικοί της Wall Street θα στραφούν σχεδόν αποκλειστικά προς το Bitcoin. Το κρυπτονόμισμα που είναι στη θέση 545 ή 1.424 στο coinmarketcap.com, δεν πρόκειται ποτέ να αγοραστεί από θεσμικούς. Ποτέ!

Όχι πως δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και του καταναλωτικού κοινού. Υπάρχουν και μάλιστα αρκετές. Κάποιες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν θεαματικές αποδόσεις, ακριβώς επειδή είναι μικρές επιχειρήσεις ακόμα. Ένα ποσοστό όμως που πιθανόν να αγγίξει το 90%, απλά θα σβήσει. Οπότε γιατί να το ρισκάρουμε; σκέφτονται πολλοί.

Το Bitcoin, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, είναι το μοναδικό crypto που δεν έχει κάποια εταιρεία από πίσω του, ούτε κάποιο επιτελείο marketing να το σπρώχνει. Ποιος θα το προμοτάρει από εδώ και πέρα; Οι θεσμικοί κολοσσοί, οι οποίοι θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, πιο φιλική πλατφόρμα, πιο πολλά πλεονεκτήματα. Θα μας βομβαρδίσουν με διαφημίσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία. Κι οι διαφημίσεις τι κοινό θα έχουν; Θα εκθειάζουν το Bitcoin και τα πλεονεκτήματά του. 

Η αγορά σήμερα

«Επιτέλους» και ένα αρνητικό πρόσημο, μετά από 8 συνεχόμενες ημέρες ανόδου. Ήταν λογικό να ανακοπεί κάποια στιγμή η ξέφρενη πορεία του. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε χρηματιστηριακός τίτλος να ανεβαίνει συνέχεια. Ειδικά όταν μιλάμε για Bitcoin, οι απότομες υποχωρήσεις είναι στη φύση του, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έφτασε να χάνει μέχρι και 19% της αξίας του.

Ανέκαμψε όμως αμέσως και αυτή την ώρα το Bitcoin υποχωρεί μόλις 4,55%. Πολύ μεγαλύτερη διόρθωση βλέπουμε στα υπόλοιπα. Το Bitcoin SV σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, με 15,82%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v