Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα «βουτιά» του Bitcoin και τα διδάγματα από το παρελθόν...

Η χθεσινή διόρθωση του Bitcoin, που βρέθηκε να υποχωρεί έως και κατά 26%, θυμίζει την πορεία του το 2017, όταν είχε για πρώτη φορά σπάσει το φράγμα των 1.000 δολαρίων. Η μεγάλη μεταβλητότητα και το παράδειγμα του Libra.

Η νέα «βουτιά» του Bitcoin και τα διδάγματα από το παρελθόν...

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν μιλάγαμε χθες για ενδεχόμενη σημαντική υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά, δεν γνωρίζαμε κάτι συγκεκριμένο που θα συμβεί στην αγορά. Γνωρίζαμε όμως τον χαρακτήρα του Bitcoin. Όπως έχουμε επισημάνει, υποχωρήσεις, είτε απότομες είτε βαθιές, γίνονταν ακόμα και το 2017. Την περίοδο όπου ξεκίνησε κάτω από 1.000 δολάρια, για να εκτοξευτεί μέχρι τις 20.000 δολάρια.

Πράγματι, δεν αποτέλεσε έκπληξη που μέσα σε 26 ώρες η τιμή του Bitcoin βρέθηκε να χάνει 26%. Όπως βλέπουμε στο ωριαίο διάγραμμα, από το υψηλό των 13.880 δολαρίων ξεκίνησε μια πορεία διόρθωσης, η οποία έφτασε μέχρι τις 10.300 δολάρια. Στη συνέχεια άρχισε να ανακάμπτει εξίσου γρήγορα. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης, κερδίζει 15% και πλέον βρίσκεται κοντά στις 12.000 δολάρια.

Το ότι τελικά ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές στο συγκεκριμένο σημείο, ότι δηλαδή θεώρησαν ευκαιρία να το αποκτήσουν όταν πλησίασε τις 10.000 δολάρια, ευνόητα μας βάζει σε σκέψεις. Μήπως δεν θα δούμε το Bitcoin σε τετραψήφιο αριθμό δολαρίων ποτέ ξανά;

Για να δούμε τι έγινε τον Ιανουάριο του 2017, όταν έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 δολαρίων. Έκανε κορυφή στα 1.180 δολάρια και μέσα σε μία εβδομάδα έχασε το 36% της τιμής του. Έκανε κατώτερο 760 και αμέσως μετά ξεκίνησε μια ανοδική περίοδος 50 ημερών, στην οποία πήγε στα 1.292 δολάρια, σκαρφαλώνοντας 65%. Το επόμενο πτωτικό κύμα έφερε την τιμή στα 888 δολάρια. Αυτή η τιμή, τον Μάρτιο του 2017, αποτέλεσε την αφετηρία για την επική πορεία του Bitcoin μέχρι την κορυφή των 20.000 δολαρίων. 

Αν επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο, ίσως ζούμε την τελευταία περίοδο όπου η αξία του Bitcoin θα συνοδεύεται από τετραψήφιο νούμερο δολαρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι συνέβη τώρα. Η εμφάνιση του Libra, η εκκωφαντικής ισχύος παραδοχή επιχειρηματικών, τεχνολογικών και τραπεζικών κολοσσών πως η εκμετάλλευση του blockchain είναι μονόδρομος, δίνει μια τεράστια ώθηση στα crypto.

Κατ' αρχάς ψυχολογική. Σπάει τη δυσπιστία γύρω από το αν πρόκειται για φούσκα ή απάτη. Φυσικά θα πρέπει να είσαι πολύ αφελής, αν νομίζεις πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις κρυπτονομισμάτων που είναι καταδικασμένες. Όμως είναι ξεκάθαρο πλέον πως η «μπάλα» δεν τους παίρνει όλους. Ανάμεσά τους αναμφίβολα υπάρχουν διαμάντια. Το πόσα και ποια είναι άλλο ερώτημα. Αυτό όμως που έχει απαντηθεί, είναι ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς, γιατί οι προοπτικές είναι καλύτερες από τις μέχρι τώρα παραδοσιακές μορφές επενδύσεων.

Σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να επενδύσεις σε εταιρείες του Internet στην εποχή του dial up. Οι περισσότερες γνωρίζεις ότι θα κλείσουν, αλλά αν επιλέξεις σωστά, θα έχεις πετύχει τη νέα Google και τη νέα Amazon.

Μια ακόμα αφορά τη δημοφιλία. Με την εισαγωγή του Libra, δισεκατομμύρια άνθρωποι όχι μόνο θα μάθουν την ύπαρξη του Bitcoin, αλλά θα μάθουν ότι υπάρχουν και άλλου τύπου νομίσματα πέρα από τα συμβατικά, που βγαίνουν και διακινούνται από τις παραδοσιακές τραπεζικές μορφές. Γίνεται σιγά σιγά μέρος της κουλτούρας μας, παρόλο που το Libra δεν έχει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος. Είναι κάτι ανάμεσα στο παραστατικό χρήμα (fiat money) που δεν έχει αντίκρισμα και των κρυπτονομισμάτων που βασίζονται στο blockchain. 

Επειδή ακούγονται αισιόδοξα όλα αυτά (και σίγουρα είναι), θα πρέπει για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Η ιδέα ότι είναι εύκολος ο πλουτισμός μέσα από την αγοραπωλησία χρηματιστηριακών τίτλων πηγάζει από ψυχολογική ανάγκη, παρά για μια σοβαρή αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν επιτυγχάνεται χωρίς γνώσεις, μελέτη, ψυχραιμία και ισχυρή θέληση.

Όποιος δεν έχει πειστεί για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του Bitcoin και της παρέας του, σημαίνει πως θέλει να τοποθετήσει τα χρήματά του σε κάτι που δεν πιστεύει. Και όποιος ασχολείται με μια χρηματιστηριακή αγορά που δεν του ταιριάζει ή δεν έχει τις γνώσεις ή δεν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων. Χρειάζεται σύνεση και μελέτη πριν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλες τις χρηματιστηριακές αξίες.

Λένε πως το χρηματιστήριο είναι τζόγος. Είναι, όσο και το τάβλι. Απαιτεί και τεχνική και τύχη. Όταν κάποιος πρωτοπαίζει τάβλι με άλλους που παίζουν χρόνια, θα τους κερδίσει μόνο στην αρχή και μόνο εάν έχει μεγάλη τύχη. Με την πάροδο του χρόνου, εάν αφιερωθεί στο παιχνίδι, θα βελτιώνει τις γνώσεις του και την τεχνική του. Στο τελικό στάδιο, οι πιο ικανοί, από το 0% της δεξιότητας και το 100% της τύχης που έχουν όταν παίζουν το πρώτο παιχνίδι τους, ανεβάζουν την αναλογία ικανότητας-τύχης, στο 80%-20%.

Η αγορά σήμερα

Μετά τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ωρών, οι τιμές των κυριοτέρων κρυπτονομισμάτων επανήλθαν εκεί περίπου που βρίσκονταν πριν 24 ώρες. Ενδεικτικά, το Bitcoin κερδίζει 0,15% και διαπραγματεύεται στις 11.945 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v