Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρήμα και σε τι ξεχωρίζει το Bitcoin

Πότε το νόμισμα έχει πραγματικά αξία. Τα πέντε κρίσιμα χαρακτηριστικά και η διαφορά από το γνωστό κρυπτονόμισμα. Η σημασία της αυθεντικότητας και πώς επηρεάζει η τεχνολογία.

Το χρήμα και σε τι ξεχωρίζει το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πριν απαντήσουμε στην ερώτηση «τι κάνει το Bitcoin πολύτιμο;», θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε τι κάνει το χρήμα να έχει αξία. Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν ορισμένα χρήματα πιο πολύτιμα από κάποια άλλα.

Τα χρήματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πρέπει να είναι ανθεκτικά, να επαληθεύεται η αυθεντικότητά τους εύκολα, να είναι σπάνια, να τα χρησιμοποιούν πολλοί, να μεταφέρονται εύκολα. Ας τα εξετάσουμε όλα, σε σχέση με το Bitcoin.

Ανθεκτικότητα

Τα χρήματα χρειάζεται να είναι ανθεκτικά. Να έχουν την ικανότητα να διατηρούν την αξία τους. Να μην αλλοιώνονται με την πάροδο του χρόνου, όπως ο χρυσός και το ασήμι. Αν έχει βυθιστεί ένα πλοίο που κουβαλούσε χρυσό, από τη στιγμή που θα ανασυρθεί, δεν χάνει τις ιδιότητές του και την αξία του. Ακόμα και αν βρίσκεται στον βυθό για αιώνες. Κάτι που δεν μπορείς να πεις για πολλά πράγματα. Να γιατί στον σημερινό κόσμο οι μπανάνες δεν θεωρούνται χρήμα, αν και έχουν αξία και μεταφέρονται εύκολα. Έχουν το κακό συνήθειο να σαπίζουν. Τα κοχύλια που χρησιμοποιούσαν από τη στιγμή που έγιναν πολύτιμα, δημιουργήθηκε το κίνητρο να βρουν πολλά. Έτσι οι άνθρωποι έφτιαξαν πιο μεγάλη βάρκα, για να βρουν περισσότερα. Όμως αρκούσε ο φόβος ότι μπορούν να βρεθούν πολλά κοχύλια, για να χάσουν την αξία τους. Δεν θες τα χρήματά σου να χάνουν την αγοραστική τους αξία λόγω πληθωρισμού, γιατί έτσι αναγκάζεσαι να τα ξοδέψεις άμεσα.

Η εξέλιξη του χρήματος, όπως αναφέρει ο Niall Ferguson στο βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, αποτέλεσε μια από τις κατευθυντήριες δυνάμεις πίσω από την πρόοδο της ανθρωπότητας. Ζωτικής σημασίας όσο η πρόοδος της επιστήμης και η εξάπλωση του νόμου.

Το Bitcoin, επειδή είναι ψηφιακό, δεν γίνεται να φθαρεί. Από τη φύση του σχεδιασμού του, ούτε να πληθωριστεί. Το μειονέκτημά του είναι πως βρίσκεται ακόμη σε νεαρή ηλικία, οπότε είναι σχετικά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αντοχή του.

Επαλήθευση αυθεντικότητας

Τα χαρτονομίσματα και ο χρυσός είναι αρκετά εύκολο να εξακριβωθούν ως προς την αυθεντικότητά τους. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη ειδικών χαρακτηριστικών στην επιφάνεια του χαρτιού για την αποτροπή της παραχάραξης, υπάρχουν προβλήματα. Πάντοτε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξαπάτησης από πλαστά χαρτονομίσματα. Επίσης στον χρυσό υπάρχουν απομιμήσεις. Τηρείται ειδική διαδικασία από εξειδικευμένους ανθρώπους, για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητά του.

Αυτή η δυσκολία δεν υφίσταται στο Bitcoin. Το σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε να αποβάλλει τα πλαστά νομίσματα. Το Bitcoin δεν μπορεί να αντιγραφεί. Είναι αδύνατον να έχει κάποιος ένα κομμάτι και να το πουλήσει δύο φορές. Ούτε μπορεί να σε ξεγελάσει κάποιος δίνοντάς σου πλαστά. Ο χρυσός είναι ορυκτό και το συναντάμε σε διάφορες ποιότητες, καθαρότητα κ.λπ. Στο Bitcoin δεν έχουμε τέτοια θέματα. Το κάθε ένα είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο.

Σπανιότητα

Η περίπτωση της Βενεζουέλας μάς αποδεικνύει γιατί χρειάζεται ένα νόμισμα να είναι σπάνιο. Εκεί έχουν τυπώσει άπειρα χαρτονομίσματα, με αποτέλεσμα να χάσει τη σπανιότητα, άρα και την αξία του. Νομίζετε πως συμβαίνει μόνο στις αδύναμες οικονομίες; Ας δούμε το πιο ισχυρό νόμισμα του κόσμου, το ευρώ. Πόσα είναι τα ευρώ; Δεν χρειάζεται να ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι, γνωρίζουμε πως είναι πολλά. Πόσα θα είναι του χρόνου; Οπωσδήποτε περισσότερα. Πόσα περισσότερα; Εξαρτάται από την κυβερνητική οικονομική πολιτική και τους κεντρικούς τραπεζίτες. Σίγουρα όχι από εμάς και ακόμα πιο σίγουρα δεν υπάρχει μια μαθηματική φόρμουλα που να ακολουθούν οι δημιουργοί του.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα παραστατικά νομίσματα (αυτά που δεν έχουν αντίκρισμα - fiat) από το Bitcoin είναι η απόλυτα προκαθορισμένη παραγωγή του. Μπορούν να δημιουργηθούν μόνο 21 εκατομμύρια Bitcoin σε απόλυτα προγραμματισμένο χρόνο και ρυθμό. Το Bitcoin πλεονεκτεί ακόμα και από τον χρυσό, τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ως σπάνιο, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα που υπάρχει στη Γη. Όπως δεν γνωρίζουμε αν στο μέλλον θα συμφέρει να δημιουργηθεί εργαστηριακά. Στο Bitcoin η σπανιότητά του είναι σίγουρη, δεν χωράει αμφιβολίες. Γιατί; Επειδή στηρίζεται στα μαθηματικά.

Εμπορευσιμότητα

Ένα νόμισμα θα πρέπει να μπορεί να πουληθεί οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χάνει την αξία του σε κάθε συναλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν είναι αποδεκτό ευρέως ως περιουσιακό στοιχείο και υπάρχει επαρκής ρευστότητα. Όσο πιο πολλοί το χρησιμοποιούν, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται. Αν ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας σου, ακόμα καλύτερα. Θα πρέπει επίσης να είναι εύκολα μεταφερόμενο και επαρκώς διαιρούμενο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τόσο μεγάλων όσο και μικρών αξιών. Γι' αυτό δεν χρησιμοποιείται το σπίτι ή η αγελάδα ως χρήμα, αν και έχουν αξία. Δεν είναι εύκολο να το σπάσεις σε μικρά κομμάτια για αγορές αντικειμένων μικρής αξίας.

Το Bitcoin μπορεί να διαιρεθεί σε 100 εκατομμύρια (satochi), όπως το ευρώ ή το δολάριο σε 100 σεντς.

Ευκολία μετακίνησης

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ χρυσού και Bitcoin είναι πως το Bitcoin δεν χρειάζεται αποθήκευση ή έξοδα φύλαξης. Δεν πιάνει χώρο. Και βέβαια μπορώ να το έχω άμεσα στη διάθεσή μου σε περίπτωση ανάγκης. Ο χρυσός είναι πολύ βαρύς για να ανέβω στο αεροπλάνο κουβαλώντας τον στη βαλίτσα ή στις τσέπες. Συνεπώς αν θέλω να διαφύγω από μια καταστροφή ή αν είμαι σε χώρα με δικτατορικό καθεστώς και με κυνηγάνε ως αντικαθεστωτικό (χωρίς αναγκαστικά να συμβαίνει στ' αλήθεια), θα πρέπει να τον αφήσω πίσω. Όπως φυσικά και την ακίνητη περιουσία μου.

Σε αντίθεση με τοβ φυσικό χρυσό, τοβ οποίο πρέπει να φυλάσσετε σε ασφαλές μέρος, οι κώδικες Bitcoin μπορούν να διατηρούνται σε κινητό ή σε χαρτί ή ακόμα και στη μνήμη μας. Μπορείς να διασχίσεις τα σύνορα ακόμα και γυμνός, χωρίς να ξέρουν αν το έχεις στην κατοχή σου. Επιπλέον, επειδή το Bitcoin στέλνεται σαν e-mail, δεν μπορούν να σε σταματήσουν από το να στείλεις χρήματα. Ούτε να σε περιορίσουν μέσα σε σύνορα, όπως με τα capital controls. Ούτε να σ' τα κατασχέσουν, όπως έγινε στην Κύπρο ή σε όποιον χρωστάει. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι ένα οποιοδήποτε smartphone και σύνδεση στο Internet.

Όπως διαπιστώνουμε, το Bitcoin έχει όλα τα χαρακτηριστικά του συμβατικού νομίσματος και ακόμα περισσότερα.

Η αγορά σήμερα

Υποχωρεί και σήμερα το Bitcoin. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, η επόμενη στήριξη είναι κοντά στις 9.200 δολάρια (οριζόντια γαλάζια γραμμή). Εκεί όμως που υπάρχει πραγματικά εμπόδιο είναι στο επίπεδο των 8.300 δολαρίων περίπου. Αυτό πολύ δύσκολα θα σπάσει, τουλάχιστον με την πρώτη προσπάθεια, αν φυσικά συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών.

Αυτή την ώρα το Bitcoin χάνει 2,85% και διαπραγματεύεται στις 9.714 δολάρια. Αν εξαιρέσουμε το EOS που κερδίζει 2,88%, όλα τα υπόλοιπα από τα σημαντικότερα κρυπτονομίσματα υποχωρούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v