Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Κίνα «κατευθύνει» τις τιμές στα crypto

Η κινεζική μεσαία τάξη βρίσκει επενδυτική διέξοδο στα κρυπτονομίσματα. Η ανάλυση για τις παράλληλες διαδρομές crypto και υψηλής κεφαλαιοποίησης στην ασιατική χώρα. Πάνω από τις 10.000$ το Bitcoin σήμερα.

Πώς η Κίνα «κατευθύνει» τις τιμές στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, η απόφαση ενός δικαστηρίου στο Hangzhou της Κίνας θα έπρεπε να μας είναι παγερά αδιάφορη. Όχι όμως εκείνη που αφορά τον κύριο Wu εναντίον της εταιρείας Shanghai Technology. Γιατί; Επειδή πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση σχετικά με την ιδιοκτησία Bitcoin.

Συγκεκριμένα, το 2013 ο Wu αγόρασε 2.675 Bitcoin για 20.000 RMB (2.900 δολάρια) από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας Shanghai Technology, με την επωνυμία Taobao. Τα Bitcoin αποθηκεύτηκαν στο ψηφιακό πορτοφόλι της Taobao. Το 2017, ο αγοραστής αποφάσισε να λάβει τα Bitcoin του, όμως έκπληκτος διαπίστωσε ότι το κατάστημα έκλεισε και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι κανείς από την εταιρεία δεν τον προειδοποίησε. Έτσι ο Wu απαίτησε να του δοθεί ως αποζημίωση 76.300 RMB (11.000 δολάρια). Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται, γιατί στο μεταξύ η κινεζική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις αγορές κρυπτονομισμάτων από τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε τις αξιώσεις του Wu και ο λόγος είναι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το σκεπτικό της απόφασης. Οι δικαστές αναγνώρισαν το Bitcoin ως νόμιμο περιουσιακό στοιχείο, επειδή είναι σπάνιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς αξίας. Παρ' όλα αυτά, διευκρίνισαν ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν έχουν τη νομιμότητα ενός επίσημου νομίσματος», όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος.

Γιατί μας αφορά τόσο πολύ η συγκεκριμένη υπόθεση; Επειδή η Κίνα είναι με διαφορά ο σημαντικότερος παίκτης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Το 2018, περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, ενώ ανάλογο ποσοστό καταλαμβάνει και στον όγκο της αγοράς stable coins, όπως το Tether.

Η επενδυτική νοοτροπία στην Κίνα

Πολλοί έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για την  Κίνα. Νομίζουν πως είναι ακόμα πολύ πίσω ή πως όλοι δουλεύουν για ένα πιάτο ρύζι. Κάνουν μεγάλο λάθος. Το μέγεθος της μεσαίας τάξης της Κίνας υπολογίζεται σε 400 εκατομμύρια ανθρώπους (πιο πολλοί από τον συνολικό πληθυσμό της ευρωζώνης), οι οποίοι κατά μέσο όρο έχουν εισόδημα 1.500 δολάρια τον μήνα. Ως ποσοστό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, αλλά με σαφή αυξητική τάση. Οι Κινέζοι ζούνε το δικό τους China Dream. Ένας λόγος είναι ότι παρακολουθούν τις ίδιες ταινίες και τα ίδια τηλεοπτικά σίριαλ που βλέπουνε οι δυτικοί. Τον Αμερικανό να έχει σπορ αυτοκίνητο, πισίνα, ξανθιά φίλη… και ασφυκτιούν. Φιλοδοξούν να τα αποκτήσουν και αυτοί.

Και βέβαια, όπως όλες οι μεσαίες τάξεις, θέλουν να επενδύσουν. Ποιες λύσεις έχουν, μια που δεν μπορούν να αγοράσουν εύκολα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό λόγω των νομισματικών περιορισμών; Ακίνητα και μετοχές στο χρηματιστήριο.

Τα ακίνητα όμως έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να γίνονται απαγορευτικά, καθώς έχουμε ενδείξεις ότι έχουν πάρει τα χαρακτηριστικά της φούσκας. Η τιμή των σπιτιών στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ανέβει 5 με 10 φορές τα τελευταία 5 χρόνια.

Το χρηματιστήριό τους είναι καινούργιο και ανώριμο, με όρους Δύσης. Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας, χαλαροί κανόνες και εποπτεία, ρυθμίσεις, χειραγώγηση. Επιπλέον αυτό το διάστημα είναι ευάλωτοι στον εμπορικό πόλεμο. Οι Αμερικανοί είναι πολύ δυνατοί και δεν ξέρουν μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα και ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν. Ενδεικτικό είναι αυτό που έγινε με τη Huawei. Μια μεγάλη, υγιής, καινοτόμα εταιρεία, σε μια στιγμή έχασε το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Η Google ανακοίνωσε πως δεν θα της ανανεώνει το Android, ενώ έχουν πλέον πρόβλημα να προμηθευτούν κάρτες μνήμης, gorilla οθόνες, chips από την Qualcomm. Αυτό προκάλεσε φόβο και απογοήτευση στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν το Bitcoin φούσκα ή επικίνδυνο, γιατί δεν είναι σύνηθες με τα δυτικά κριτήρια να βλέπουν τόσο απότομες ανόδους, με απότομες διακυμάνσεις. Για ρωτήστε όμως τους Κινέζους, που έχουν δει τα ακίνητά τους να φουσκώνουν σαν μπαλόνι ή τις διακυμάνσεις blue chips όπως η Huawei. Πόσο διαφορετική να τους φανεί η διέξοδος των crypto;

Ίσως εκεί οφείλεται η εύκολη μετακίνηση κεφαλαίων από το κινεζικό χρηματιστήριο στην αγορά των crypto. Πρόκειται για τους ίδιους πάνω-κάτω επενδυτές, με δεδομένο ότι μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών πραγματοποιείται από traders που κατοικούν στην Ασία.

Οι ομοιότητες κινεζικού δείκτη και crypto

Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε την πορεία της συνολικής κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων (μπλε) και του ETF που επενδύει στις εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Κίνας, το China Large-Cap (κόκκινο). Παρατηρούμε πως από τις αρχές του 2017 ξεκίνησαν και οι δύο τη μεγάλη τους ανοδική κίνηση.

Τι άλλο έχουν κοινό; Ότι μετά το ρεκόρ όλων των εποχών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ακολούθησε με διαφορά μόλις λίγων ημερών η κορυφή των κινεζικών μετοχών. Θέλετε και άλλο κοινό σημείο; Και τα δύο τελείωσαν την πτωτική τους φάση ταυτόχρονα. Όπως βλέπουμε, άρχισαν την ανοδική τους πορεία στις αρχές του 2019!   

Ένα άλλο σημείο, λιγότερο φανερό, που όμως εξηγεί πολλά, είναι το σημείο που κατέρρευσε η αγορά των crypto τον Νοέμβρη του 2018. Βλέπουμε πως έχουν την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση οι μετοχές. Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην παρατεταμένη πτώση τους, αναγκάζοντας τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν από αλλού, προκειμένου να καλύψουν το margin τους. Η χρονική συγκυρία είναι πολύ κοντά για να αποτελεί σύμπτωση.

Σαν πολλές συμπτώσεις μαζεμένες δεν πέσανε;

Τέλος, να αναφέρουμε κάτι εντυπωσιακό, άσχετο με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, που διαπιστώσαμε κάνοντας την έρευνα για την υπόθεση. Το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ήταν ιντερνετικό! Η υπόθεση εκδικάστηκε on-line! Υπάρχουν στην Κίνα τρία τέτοιου είδους δικαστήρια, τα οποία συστάθηκαν για να εξυπηρετούν αντίδικους που μένουν μακριά και φυσικά έχουν την ίδια εγκυρότητα με τα «κανονικά»!

Η αγορά σήμερα

Η άνοδος του Bitcoin πάνω από τις 10.000 δολάρια αναθάρρησε τους επενδυτές. Όλα τα βασικά κρυπτονομίσματα είναι σε θετικό έδαφος, με το EOS να ξεχωρίζει και σήμερα, καταγράφοντας άνοδο 9,53%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v