Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To 36% των Αμερικανών επενδυτών «υπέρ» του Bitcoin

Τι δείχνει έρευνα της Grayscale Investments για τη στάση απέναντι στο κρυπτονόμισμα. Πόσο πιθανό είναι να τοποθετήσουν κεφάλαια στη συγκεκριμένη αγορά. Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

To 36% των Αμερικανών επενδυτών «υπέρ» του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το γεγονός ότι από την εμφάνιση του Bitcoin το 2009 μέχρι σήμερα, αυξάνεται σταθερά η δημοτικότητά του, δεν χρειάζεται καμιά επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθεί. Δεν είναι κακό όμως να μας το επιβεβαιώνουν σοβαρές μελέτες. Όπως η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Grayscale Investments.

Το βασικό εύρημα της έρευνας είναι πως αντίθετα με την πεποίθηση ότι το Bitcoin αποτελεί ελκυστική επενδυτική διέξοδο μόνο σε ένα μικρό τμήμα της επενδυτικής κοινότητας, στις ΗΠΑ υπάρχει μια δυνητική ομάδα που αριθμεί περισσότερους από 21 εκατ. ανθρώπους (36% των Αμερικανών επενδυτών). Από τους υπόλοιπους, το 30% εμφανίζεται ουδέτερο και το 34% δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει σε Bitcoin.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων (83%) βρίσκει δελεαστική την ιδέα να επενδύσουν μικρά ποσά ακόμα και σήμερα, να δουν πώς θα πάει και αργότερα να προσθέσουν παραπάνω χρήματα. Το 79% θεωρεί πως το Bitcoin έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και το 75% το αξιολογεί ως «σπάνιο», όπως τα πολύτιμα μέταλλα.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε Bitcoin ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με το προφίλ του μέσου επενδυτή των ΗΠΑ. Υπάρχει εξήγηση. Εκτός από το ζήτημα της κερδοσκοπίας, οι επενδυτές αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους. Η διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι, είναι η βασική μέθοδος για τη μείωση του ρίσκου στις επενδύσεις.

Οι επενδυτές και οι διαχειριστές έχουν την ανάγκη μιας χρηματιστηριακής αξίας, της οποίας η πορεία να μη σχετίζεται άμεσα με τις μετοχές και τα ομόλογα. Αποτελεί ζητούμενο για πάρα πολλούς. Ζητούμενο, αλλά δύσκολα βρίσκεται. Και το να τοποθετήσουν ένα μικρό μέρος τους χαρτοφυλακίου στους σε Bitcoin είναι μια διέξοδος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα cryptos δεν επηρεάζονται από το επενδυτικό κλίμα. Σίγουρα επηρεάζονται, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, δεν αντιδρούν στα οικονομικά δεδομένα ή στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα ή το Forex. Επίσης η περίοδος που διανύουμε έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Λόγω των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, τα κεφάλαια προσανατολίζονται σε πιο ριψοκίνδυνες τακτικές.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα πως αυτοί που είναι πιο ενημερωμένοι, αυτοί που παρακολουθούν τα οικονομικά νέα, είναι πολύ πιο θετικοί στο θέμα του Bitcoin. Επίσης επιβεβαιώνεται πως οι επενδυτές του χρυσού και του Bitcoin έχουν πολλά κοινά στη νοοτροπία τους!

Το 70% των δυνητικών επενδυτών σε Bitcoin είναι γονείς, το 49% έχει εισοδήματα κάτω από 100.000 δολάρια τον χρόνο και το 42% το θεωρεί μακροχρόνια επένδυση.

Το κυριότερο μειονέκτημα που αποτρέπει όσους είναι ουδέτεροι ή αρνητικοί, είναι το hacking και η απάτη. Κατόπιν εστιάζουν στην έλλειψη ρύθμισης, δηλαδή κρατικής εποπτείας. Ως τρίτος λόγος έρχεται η έλλειψη εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι δεν γνωρίζουν αρκετά για το Bitcoin, έτσι ώστε να επενδύσουν με αυτοπεποίθηση.

Η έρευνα αφορούσε 1.100 άτομα στις ΗΠΑ. Στο συνοδευτικό υλικό θα βρείτε όλη την έκθεση (στα αγγλικά).

Η αγορά σήμερα

Ο Ιούνιος είναι πρώτος μήνας του 2019 που μας φανερώνει αρνητικές ενδείξεις όσον αφορά την πορεία της τιμής του Bitcoin. Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, έχουμε μια σειρά από κορυφές οι οποίες σχηματίζονται σε χαμηλότερη τιμή (ροζ βελάκια). Επίσης έχουμε παρόμοια κατάσταση και στους πυθμένες (κόκκινα βελάκια). Αυτό μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε πιθανά πτωτικά σενάρια.

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι η κίτρινη οριζόντια γραμμή, κοντά στις 9.300 δολάρια. Εκεί είχε βρει εμπόδιο η προηγούμενη υποχώρηση. Αν διασπαστεί, το επόμενο επίπεδο τιμών που παρουσιάζεται ισχυρό είναι στις 8.100 με 8.400 δολάρια (γαλάζια γραμμή). Αυτό πολύ δύσκολα θα σπάσει, τουλάχιστον χωρίς να εμφανιστούν ισχυρές δυνάμεις των αγοραστών.

Αν φτάσει εκεί το Bitcoin, θα πρόκειται για το κρίσιμο σημείο, καθώς θα έχει σημειώσει 35-40% υποχώρηση, σε σχέση με την κορυφή των 14.000 δολαρίων που καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, τέτοιου μεγέθους ποσοστιαίες υποχωρήσεις είναι φυσιολογικές. Δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες ακόμα και στη μεγάλη άνοδο του 2017.

Στο απόλυτα κακό σενάριο, όπου θα πρέπει να συμβεί κάτι συνταρακτικό για να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα, η τιμή του Bitcoin θα προσεγγίσει και πάλι την περιοχή των 6.000 δολαρίων (πράσινη γραμμή).

Για την ώρα, το Bitcoin στέκεται αναποφάσιστο, μια πάνω-μια κάτω, στις 10.000 δολάρια. Διαπραγματεύεται στις 9.845 δολάρια, υποχωρώντας 2,52% σε σχέση με την τιμή που είχε 24 ώρες πριν. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα βασικότερα κρυπτονομίσματα, χωρίς αξιοσημείωτες διακυμάνσεις.

* Δείτε την έρευνα στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v