Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο για το Bitcoin

Σύμφωνα με ανάλυση του διεθνούς οίκου, το Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια. Το σενάριο του θα πάψει να ισχύει, αν πέσει κάτω από τα 9.084 δολάρια.

Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο για το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Δεν ξέρουμε τι αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Ότι η Goldman Sachs συμβουλεύει τους πελάτες της πάνω στο Bitcoin ή ότι το θεωρεί υποτιμημένο αυτή την περίοδο;

«Τα διαγράμματα που έχουν σημασία για την επόμενη εβδομάδα» είναι ο τίτλος του κυριακάτικου ενημερωτικού που αποστέλλεται στους πελάτες της Goldman Sachs. Περιλαμβάνονται τεχνικές αναλύσεις για ένα πακέτο 21 διαφορετικών χρηματιστηριακών αξιών. Από ομόλογα μέχρι μετοχές. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην τελευταία αποστολή γίνεται τεχνική ανάλυση πάνω στο Bitcoin, από τον Sheba Jafari. Σύμφωνα με τον Jafari το Bitcoin βρίσκεται σε τιμή ευκαιρίας, καθώς ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι τα 13.971 δολάρια. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το σενάριο του θα πάψει να ισχύει, όταν πέσει κάτω από τα 9.084 δολάρια. 

 Ίσως μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί ότι ο αναλυτής, προκειμένου να εξάγει το συμπέρασμα του, χρησιμοποιεί την κυματική θεωρία του Elliott. Πρόκειται για μια γνωστή, αν και αμφιλεγόμενη προσέγγιση τεχνικής ανάλυσης που δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1930.

Τα κύματα του Elliott, αποσκοπούν στο να προβλέψουν την πορεία μιας χρηματιστηριακής αξίας, αποκρυπτογραφώντας τα διάφορα ψυχολογικά στάδια. Τις εναλλαγές φόβου και ελπίδας που χαρακτηρίζουν τις διαθέσεις των επενδυτών, οι οποίες έχουν άλλη διαβάθμιση σε διαφορετικές φάσεις της αγοράς. Τα «κύματα» χωρίζονται σε 5 τμήματα στην ανοδική φάση και ακολουθούν 3 τμήματα στην φάση της διόρθωσης.

Για να πούμε την αλήθεια, αυτό που μας προκαλεί την μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το τεράστιο μεθοδολογικό λάθος που κάνει ο αναλυτής της Goldman Sachs. Ποιο; Χρησιμοποιεί το διάγραμμα του future του Bitcoin, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις τιμές του Σαββατοκύριακου! Καταλαβαίνουμε ότι οι πελάτες του το πιθανότερο είναι να θελήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο future της CME, που είναι πιστοποιημένο χρηματιστήριο, αλλά η υποκείμενη αξία είναι αυτή που καθορίζει την τιμή του παραγώγου. Και το «πραγματικό» Bitcoin έχει αρκετές διαφορές από το futures, όσο αφορά την εξέλιξη της τιμής του. 

Βέβαια, από την στιγμή που υπογράφεται με ονοματεπώνυμο η ανάλυση από ένα μη-διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως αποτελεί και την επίσημη άποψη της Goldman Sachs.

Η σχέση του Bitcoin με τις άλλες αγορές

Το σίγουρο είναι πως πολλοί επενδυτές, έχουν θορυβηθεί από τις έντονες διακυμάνσεις και τις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ανησυχίες που εντείνονται από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και από τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών να μειώσουν εσπευσμένα τα επιτόκια τους.  Για αυτό βλέπουμε να συρρέουν κεφάλαια προς τον χρυσό, το ασήμι και... το Bitcoin, τον ψηφιακό χρυσό!

Οι επενδυτές ψάχνουν περιουσιακά στοιχεία που δεν συσχετίζονται με τα υπόλοιπα. Σε συνθήκες πανικού η τιμή των μετοχών διαφορετικών κλάδων, παύει να έχει μη-συσχετιζόμενη σχέση. Οι τιμές καταρρέουν ταυτόχρονα παρασυρόμενες από το ίδιο πτωτικό ρεύμα.

Θεωρητικά αυτόν τον ρόλο παίζει ο χρυσός. Καλή η θεωρία, αλλά έχει το μειονέκτημα πως στην πιο κρίσιμη στιγμή διαψεύστηκε στην πράξη. Ο χρυσός όταν έσκασε η Lehman Brothers δεν ανέβηκε. Έπεσε. Για την ακρίβεια έχασε κοντά στο 1/3 της αξίας του. Άρχισε να ανακάμπτει όταν άρχισαν να ανακάμπτουν και οι μετοχές.

Μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο το Bitcoin; Την περίοδο 2008-2009 που συνέβη η μεγάλη κρίση, το Bitcoin δεν υπήρχε. Συνεπώς δεν έχουμε ιστορικό προηγούμενο για να βασιστούμε. Στην πρόσφατη σημαντική διόρθωση του Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου στον Dow Jones, το Bitcoin δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών των μετοχών. Αυτό οδήγησε την επενδυτική κοινότητα να μετριάσει τις προσδοκίες της, όσο αφορά στο ότι μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες.

Όταν λέμε ότι το Bitcoin είναι μη συσχετισμένο, εννοούμε ότι η τιμή του δεν κινείται με την ευρύτερη αγορά ούτε επηρεάζεται από τους ίδιους τεχνικούς και θεμελιώδεις παράγοντες που κατευθύνουν τις μετοχές, τα ομόλογα ή το συνάλλαγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα. Σίγουρα επηρεάζεται, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα δεν αντιδρά στα οικονομικά δεδομένα ή στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Η αγορά σήμερα

Όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, το Bitcoin βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το τελευταίο δίμηνο είχαμε για τριγωνική συσσώρευση, όπως ορίζεται από τις κίτρινες συγκλίνουσες γραμμές. Η θεωρία αναφέρει πως αν διασπαστεί η κάτω γραμμή, θα ακολουθήσει διόρθωση, η οποία είναι πολύ πιθανό να φτάσει ακόμα και στο επίπεδο των 8.000 δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v