Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά από ποτέ το πράσινο φως στο ETF του Bitcoin

Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ζήτημα της θεματοφυλακής και πώς μπορεί η εξέλιξη να αλλάξει τα δεδομένα για το κρυπτονόμισμα.

Πιο κοντά από ποτέ το πράσινο φως στο ETF του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ο πρόεδρος της SEC (Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) Jay Clayton για άλλη μία φορά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιτραπεί η δημιουργία ενός ETF* για το Bitcoin.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν πλησιάσει στους προβληματισμούς της SEC, ο Clayton αποκρίθηκε άμεσα: «Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Όμως χρειάζεται δουλειά ακόμα».

Από ό,τι ανέφερε, το κλειδί να προχωρήσουν στην έγκριση της άδειας είναι η θεματοφυλακή. Θέλουν να δουν την Bakkt και τους υπόλοιπους να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο θα αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις τους. Ένα δεύτερο θέμα είναι αυτό της χειραγώγησης, καθώς σημαντικός όγκος του Bitcoin διαπραγματεύεται σε ανταλλακτήρια που δεν είναι συμμορφωμένα με τους αμερικανικούς κανόνες. Αν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, η SEC θα αισθανθεί άνετα.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Κάποια από τα ράλι του 2017 είχαν ως αφετηρία ακριβώς αυτό: την προσδοκία της έγκρισης από τη SEC ενός ETF. Με τον καιρό βέβαια το ενδιαφέρον του κόσμου ατόνησε. Είχε την κατάληξη του μύθου όπου ο βοσκός φώναζε βοήθεια από τους χωρικούς για να αντιμετωπίσει τον λύκο. Κάποια στιγμή σταμάτησαν όλοι να ασχολούνται αν θα δοθεί η πολυπόθητη άδεια ή όχι.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν πάρει νέα τροπή. Στα δύο θέματα που προβληματίζουν τη SEC βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικό τοπίο, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Είναι η νύχτα με την ημέρα.

Πρώτα από όλα πλέον έχουμε υπηρεσία θεματοφυλακής από την Bakkt. Μια εταιρεία που είναι θυγατρική της Intercontinental Exchange (ICE), η οποία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), της Microsoft και άλλων γνωστών και ευυπόληπτων εταιρειών. Θυμίζουμε πως έχει ήδη λάβει άδεια από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (NYDFS), ως πιστοποιημένος θεματοφύλακας.

Επίσης είναι ένα βήμα πριν την υπηρεσία θεματοφυλακής στα crypto από τη Fidelity. Όποιος προέρχεται από τον χώρο των παραδοσιακών χρηματαγορών, ασφαλώς γνωρίζει τι σημαίνει Fidelity. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Έχει πάνω από 50.000 εργαζόμενους και 27.000.000 πελάτες. Υπό την εποπτεία της βρίσκονται 7,2 τρισ. (7.200 δισεκατομμύρια) δολάρια, κυρίως μέσα από ένα μπουκέτο αμοιβαίων κεφαλαίων. Πώς ξέρουμε πως η Fidelity θα φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών; Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Από την άλλη, με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε να ριψοκινδυνέψει το καλό της όνομα.

Εκτός από αυτούς τους δύο, μπαίνουν και άλλοι, νέοι, δυνατοί παίκτες στον χώρο, όπως αναφέραμε χθες. Πόσο πιθανό είναι να αποτύχουν όλοι αυτοί;

Το δεύτερο είναι το θέμα της χειραγώγησης. Όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο, οι φόβοι είναι βάσιμοι. Υπάρχουν πλατφόρμες, για παράδειγμα στην Ασία, που δεν μπορούν να τις ελέγξουν. Βέβαια εδώ υπάρχει αντίλογος. Και ο χρυσός ή το πετρέλαιο αποτελούν χρηματιστηριακές αξίες που διαπραγματεύονται παγκόσμια. Όπως συμβιβάστηκε η SEC με τις ιδιαιτερότητές τους, θα συμβιβαστεί και με το Bitcoin. Επιπλέον, αυτή τη φορά η SEC έχει στα χέρια της μια έρευνα της Bitwise, όπου αναδεικνύεται, με βάση τη μεθοδολογία της Bitwise, ότι ειδικά για το Bitcoin θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση χειραγώγησης της τιμής του.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα ETF του Bitcoin; Επειδή απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων από κρυπτονομίσματα ως αντίκρισμα. Άρα η επίδρασή του στη ζήτηση θα είναι ακαριαία. Ίσως ακόμα σημαντικότερο είναι πως θα φέρει σε επαφή πολύ κόσμο που για την ώρα αγνοεί την ύπαρξή τους, είτε δεν το εμπιστεύεται είτε απαγορεύεται να τοποθετηθεί σε αυτό, όπως στα μεγάλα funds. Αυτό συνεπάγεται ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει γρήγορα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καθώς θα αποτελέσει το όχημα για θεσμικούς επενδυτές. Επίσης θα εξυπηρετήσει ιδιώτες που θα μπορούν να τοποθετηθούν, χωρίς να εμπλακούν σε δοσοληψίες στον άγνωστο γι' αυτούς χώρο της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Η αύξηση της τιμής του Bitcoin οφείλεται σε ένα και μόνο λόγο: στην αύξησης της ζήτησης. Το χρήμα είναι πίστη, αλλά είναι ταυτόχρονα και εμπόρευμα. Υπακούει στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Όταν η ζήτηση για Bitcoin ή οποιοδήποτε νόμισμα αυξάνεται, αυξάνεται και η αξία του. Όταν η ζήτηση πέφτει, πέφτει και η τιμή. Κι όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αναμένουμε χρήματα να εισρεύσουν από την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά στην αγορά των crypto, όχι το αντίθετο.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Υπάρχουν ανάλογα παραδείγματα στο παρελθόν; Ναι, έχουμε. Από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το ETF του χρυσού τον Μάρτη του 2003, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια πενταπλασιάστηκε ο χρυσός. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ήταν πλέον πολύ εύκολη και χωρίς κόστος συναλλαγών και αποθήκευσης η απόκτησή του, ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Μπορεί βέβαια και να αποτελεί σύμπτωση. Όπως και να έχει, η επιβεβαίωση των προβλέψεων και οι απορίες αναμένεται να λυθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζαμε.

* Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v