Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Unicef δέχεται Bitcoin και Ethereum

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η προσφορά δωρεών σε κρυπτονομίσματα και γιατί η Unicef δημιούργησε ειδικό Ταμείο για τη διαχείρισή τους. Πώς κινείται η αγορά σήμερα.

Γιατί η Unicef δέχεται Bitcoin και Ethereum

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Είχαμε γράψει πριν από μία εβδομάδα για τη Unicef, η οποία θα αρχίσει να δέχεται δωρεές σε Bitcoin και Ethereum.

Ως πρώτη ανάγνωση, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο! Πριν από λίγα χρόνια θα έπαιζε ως σημαντική είδηση εντασσόμενη στο πλαίσιο της ευρύτερης υιοθεσίας των κρυπτονομισμάτων. Πλέον όμως τέτοιες ειδήσεις έχουμε καθημερινά. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες ή οργανισμοί, έστω και αν δεν έχουν το ειδικό βάρος της Unicef, αρχίζουν να δέχονται κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μαζεύουν στο ηλεκτρονικό τους πορτοφόλι Bitcoin και άλλα cryptos, απορροφώντας μέρος της προσφοράς; Ίσως να συμβαίνει και αυτό αλλά σπάνια. Συνήθως εισπράττουν σε Bitcoin και προκειμένου να αποφύγουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο, τα μετατρέπουν (συχνά αυτόματα) στο νόμισμα της αρεσκείας τους.

Αυτή τη φορά όμως είναι διαφορετικά. Η Unicef δημιούργησε ένα ειδικό Ταμείο για να χειρίζεται τα κρυπτονομίσματα που θα λαμβάνει. Δεν έχει την πρόθεση να τα μετατρέπει σε δολάρια ή κάποιο άλλο νόμισμα. Θα τα κρατάει σε crypto, γιατί σκοπεύει να πληρώνει με αυτά. Ποιος ο λόγος; Επειδή αυτός που κάνει τη δωρεά, θα μπορεί να βλέπει πού πηγαίνουν τα χρήματά του.

Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απλά ψηφιακά νομίσματα. Παρά τις ατέλειές τους, είναι εξελιγμένη μορφή χρήματος. Εμπεριέχουν μέσα τους πρόγραμμα. Το κάθε ένα αποτελεί και μια μικρή εφαρμογή. Εκτός από χρηματική αξία, μπορούν να περιλαμβάνουν μηνύματα ή και τον μηχανισμό των έξυπνων συμβολαίων.

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι ένας κώδικας που τρέχει πάνω στο blockchain που περιέχει ένα πακέτο κανονισμών, του τύπου «όταν συμβαίνει το Α, ενεργοποιείται μια δράση, η Β». Φανταστείτε ένα μηχάνημα αυτόματου πωλητή. Όταν βάζουμε το ποσό των χρημάτων που ζητάει, πατάμε το κουμπί και το μηχάνημα αντιλαμβάνεται ποιο προϊόν θα πρέπει να παραδώσει.

Πέρα από αυτό, το blockchain έχει το πλεονέκτημα πως τα δεδομένα του είναι δημόσια. Ανώνυμα μεν, αλλά δημόσια. Ο δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδρομή που θα κάνουν τα χρήματά του!

Πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο προς την οικονομική διαφάνεια. Μέχρι τώρα πολλοί θέλανε να προβούν σε δωρεές, αλλά δίσταζαν φοβούμενοι από ιστορίες για κακοδιαχείριση, για εκμετάλλευση των πόρων από αδίστακτους προς ίδιον όφελος. Κανείς δεν ήξερε πού στα αλήθεια καταλήγανε τα χρήματά του. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρει. Θα γνωρίζει αν πάνε για την ανέγερση ενός σχολείου ή στην τσέπη κάπου άσχετου ή αν θα καταλήξουν σε αγορά όπλων. Μέσα από αυτό το ειδικό ταμείο για τα crypto, η Unicef φιλοδοξεί στην αύξηση του αριθμού των δωρητών.

Επιπλέον, παρακάμπτει την τραπεζική διαμεσολάβηση, γλιτώνοντας τα έξοδα που απαιτούνται για τα διεθνή εμβάσματα. Σε πρώτη φάση, για να μειωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν από την υψηλή μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων, τα περισσότερα από τα έργα που χρηματοδοτούνται με αυτό τον τρόπο θα είναι βραχυπρόθεσμα. Δηλαδή θα αφορούν κυρίως αποστολή τροφίμων σε περιοχές που πλήττονται από πείνα.

Η κίνηση της Unicef δεν αποτελεί μια μεμονωμένη ενέργεια. Πέρυσι, ο Antonio Guterres, ο Πορτογάλος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε για τη δυνατότητα χρήσης τεχνολογίας blockchain για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων. Ο οργανισμός προετοιμάζεται για την επόμενη δεκαετία.

Ο χώρος των crypto είναι στην αρχή, σε εμβρυακό ακόμα στάδιο. Θα δούμε νέα πράγματα από εκεί, ελπιδοφόρα. Νέα προϊόντα, νέες εφαρμογές, νέες καινοτομίες αναδύονται συνεχώς. Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες που δουλεύουν πάνω στο blockchain, που δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρουν λύσεις στα σημερινά προβλήματα.

Για την ιστορία, η πρώτη δωρεά θα προέρχεται από το Ίδρυμα Ethereum, το οποίο δωρίζει 1 Bitcoin και 10.000 Ethereum για τον σκοπό.

Η αγορά σήμερα

Καιρό έχουμε να αναφερθούμε στην αγορά με κάποιο διάγραμμα. Αιτία είναι η ανυπαρξία ουσιαστικών κινήσεων. Πιο ενδιαφέρον φαίνεται να είναι το 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης, όπου παρατηρούμε να στέκεται η τιμή στην κάτω λευκή γραμμή του πλάγιου παραλληλόγραμμου. Αυτό σημαίνει πως αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Οι αγοραστές, τις τελευταίες ώρες, έδειξαν πως διαθέτουν δύναμη. Αν είχαμε διάσπαση, δύσκολα θα γλιτώναμε σημαντική υποχώρηση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος αποσοβήθηκε εντελώς.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v