Γεγονός το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Το e-dinar της Τυνησίας κερδίζει τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού νομίσματος από κεντρική τράπεζα. Η πειραματική φάση και η εξάπλωση του ιού του… blockchain. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν τα κρυπτονομίσματα.

Γεγονός το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Τελικά την κούρσα με το πρώτο εθνικό νόμισμα βασιζόμενο στο blockchain φαίνεται να κερδίζει η Τυνησία! Μόλις κυκλοφόρησε επίσημα το "e-dinar", το πρώτο ψηφιακό νόμισμα οργανωμένο από κάποια Κεντρική Τράπεζα.

Ξεκίνησε h πειραματική φάση, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών συμβατικών δηναρίων, στο καινούργιο e-dinar. Ήδη έχει πραγματοποιεί μια συναλλαγή. Μια συμβολική μεταφορά ενός δηναρίου μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Marouane El Abassi και ενός εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το νέο νόμισμα θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους on-line, ενώ παράλληλα θα στηθούν 2.000 περίπτερα στην Τυνησία. Εκεί, θα μπορούν να αποκτούν τα νέα χρήματα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, με τη σάρωση ενός κώδικα QR.

Τα ηλεκτρονικά τραπεζογραμμάτια είναι πολύ πιο ασφαλή από κάθε χαρτονόμισμα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να παραχαραχτούν. Επιπλέον, η παραγωγή ενός τέτοιου τραπεζογραμματίου είναι απείρως φθηνότερη από το εκτυπωμένο χαρτονόμισμα. Δεν χρειάζεται ούτε μελάνι ούτε ειδικό χαρτί.

Μην μπερδεύεστε όμως. Το e-dinar δεν είναι κρυπτονόμισμα. Είναι κεντρικά ελεγχόμενο και όχι αποκεντρωμένο όπως για παράδειγμα το Bitcoin. Με όλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει, μια νέα εποχή άρχισε να γλυκοχαράζει. Προς το καλό; Προς το κακό; Το σίγουρο είναι πως αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού.

Τι επίπτωση θα έχουν στο Bitcoin τα ψηφιακά blockchain νομίσματα που θα εκδίδονται από τις Κεντρικές Τράπεζες; Αναμφίβολα θετική. Κατ' αρχάς θα μάθει ο κόσμος για το Bitcoin. Αν γίνει το blockchain μέρος της καθημερινότητάς μας, σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα μάθουν την ύπαρξή του. Το δεύτερο και πιο σημαντικό αφορά τη χρησιμότητά του. Όπως έχουμε αναφέρει εκτενέστερα εδώ, η ισχύς που αποκτούν οι αρχές με την έκδοση ενός τέτοιου νομίσματος θα είναι τεράστια. Η δύναμη των κυβερνήσεων θα είναι συντριπτική. Συνεπώς, αναλόγως αυξάνεται ο πειρασμός να προκύψουν αυθαιρεσίες σε βάρος των πολιτών, των οποίων η μοναδική άμυνα θα είναι τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin.

Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Το Bitcoin έχει πάψει να αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, του dark web. Αναγνωρίζεται από αξιοσέβαστους θεσμικούς. Διαπραγματεύεται επίσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την Bakkt, ασχολούνται μαζί του οι κυβερνήσεις και οι ΚΤ προσπαθούν αφενός μεν να το καταλάβουν και αφετέρου δε να το εκμεταλλευτούν.

Άλλο ένα ηχηρό περιστατικό μάς έρχεται από την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, η οποία μόλις δημοσίευσε μια έρευνα γύρω από το Bitcoin. Σας έχουμε το λινκ, για όποιον επιθυμεί να λάβει λεπτομερείς πληροφορίες.

Εμείς θα εστιάσουμε σε δύο στοιχεία που ξεχωρίσαμε. Το πρώτο είναι πως… ο ιός εξαπλώνεται. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Καναδοί γίνονται κάτοχοι Bitcoin. Ακόμα όμως τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, που σημαίνει πως υπάρχει πολύς χώρος προς τα πάνω. Και όχι μόνο αυτό. Αντίστοιχα αυξάνεται και η αναγνωρισιμότητά του.

Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιος αγοράζει Bitcoin. Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, το 2016 ελάχιστοι το θεωρούσαν περιουσιακό στοιχείο αποθήκευσης αξίας. Πλέον όμως η άποψη αυτή έχει ανατραπεί. Αυτό κατά τη γνώμη μας σημαίνει πως οι επενδυτές ωριμάζουν, μαθαίνουν, ενημερώνονται όλο και περισσότερο.

Τα πράγματα φαίνονται ευοίωνα μεσοπρόθεσμα, όμως η εικόνα είναι διαφορετική όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς των crypto. Το 4ωρο διάγραμμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης είναι αρκετά καθαρό. Όπως είχαμε αναφέρει, όσο η τιμή κινείται πάνω από τη λευκή γραμμή, τότε έχουμε θετική προδιάθεση για την πορεία του. Την Παρασκευή όχι μόνο έπεσε από κάτω, αλλά η προσπάθειά του να αναρριχηθεί ξανά από πάνω βρήκε… τοίχο. Ξεκάθαρη ένδειξη αδυναμίας των αγοραστών να αναλάβουν τα ηνία. Δεύτερο επίπεδο άμυνας είναι η πράσινη οριζόντια γραμμή. Από το αν θα αντέξει, θα εξαρτηθούν πολλά.

 

 

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v