Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περισσότεροι κάτοχοι Bitcoin... δεν πουλάνε

Περίπου το 60% των bitcoins σε κυκλοφορία δεν έχουν μετακινηθεί από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους ούτε μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες! Τι σημαίνει αυτό για την αγορά.

Οι περισσότεροι κάτοχοι Bitcoin... δεν πουλάνε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι περισσότεροι κάτοχοι Bitcoin δεν πουλάνε! Και μιλάμε για μια χρονιά που είχε πραγματοποιηθεί άνοδος μέχρι και 4 φορές από το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με μια μελέτη του αναλυτή Rhythm, διαπιστώνεται ότι 11.580.000 Bitcoin, δηλαδή περίπου το 60% των κυκλοφορούντων, δεν έχουν μετακινηθεί από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους ούτε μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι Hodlers, όπως ονομάζονται στην αργκό των crypto (το αντίστοιχο buy and hold στις μετοχές), είναι βέβαιο πλέον πως δεν ευθύνονται για τη μεταβλητότητα του νομίσματος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, το να κατέχεις Bitcoin δεν αποτελεί δρόμο για γρήγορο πλουτισμό, όσο για γρήγορη απόκτηση ελευθερίας από το τραπεζικό σύστημα. Και καταφύγιο έναντι της φτώχειας, θα προσθέταμε εμείς.

Είναι σίγουρα ενθαρρυντικό πως η πλειοψηφία δεν έχει φοβηθεί από τις έντονες διακυμάνσεις, ούτε από τις καθοδικές τάσεις, οι οποίες υπερισχύουν καθαρά των ανοδικών από πλευράς χρόνου. Μπορεί η χρονιά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να κλείσει θετική, με σχεδόν 100% άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται σε έντονα και σύντομα ανοδικά ξεσπάσματα. Οι χρονικές περίοδοι με πτώση ήταν σημαντικά περισσότερες.

Αυτό που δεν υπολογίζει η μελέτη είναι πως κάποια από αυτά έχουν χαθεί, οπότε είναι λογικό να μην κινούνται. Ίσως βέβαια να αντισταθμίζεται το νούμερο αυτό με τους νέους Hodlers, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διακρατήσουν τα νομίσματά τους και δεν έχουν κλείσει χρόνο ακόμα.

Το Bitcoin δίνει ευκαιρίες για κέρδη κάθε Δεκέμβριο

Ο καλύτερος μήνας για το Bitcoin, βάσει αποδόσεων, είναι ο Νοέμβριος. Αλλά όπως θα δούμε παρακάτω και ο Δεκέμβριος είναι μήνας που όχι μόνο είναι κομβικός αλλά κρύβει ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο μήνα του έτους, πραγματοποιείται μια ανοδική κίνηση της τάξης του 30% και πάνω.

Δεκέμβριος 2015

Τον Δεκέμβριο του 2015, το Bitcoin έκανε ένα ράλι μέσα στον μήνα 36%. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, διήρκησε το πρώτο μισό του μήνα. Ξεκίνησε από τα 349 και κορύφωσε στα 472 δολάρια. Η απόδοση του Δεκεμβρίου ήταν 16%.

Δεκέμβριος 2016

Ένα χρόνο αργότερα, ο Δεκέμβριος του 2016 ξεκίνησε πολύ χαλαρά. Η τιμή του Bitcoin κινήθηκε σχεδόν σε μια ευθεία γραμμή, μέχρι τις 19 του μήνα, όπου άρχισε να «πατάει το γκάζι». Τελικά έκλεισε με μηνιαία απόδοση 36%, αλλά η ανοδική κίνηση συνεχίστηκε για λίγες ημέρες ακόμα, ως τις αρχές Γενάρη.

Δεκέμβριος 2017

Ήταν μια επική χρονιά για τον χώρο των crypto, αξέχαστη. Το Bitcoin ξεκίνησε κάτω από τα 1.000 δολάρια και έφτασε μια ανάσα πριν τις 20.000 δολάρια. Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου ήταν ονειρικό, συνεχίζοντας από κεκτημένη ταχύτητα την ανοδική τάση, που έμοιαζε ασταμάτητη. Ξεκίνησε στις 9.800 δολάρια, για να κορυφώσει στις 19.800, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο. Κατόπιν ξεκίνησε η διόρθωση, για να κλείσει η χρονιά στις 12.600. Ήταν η αρχή μιας καθοδικής πορείας που διήρκησε ακριβώς ένα χρόνο.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο μήνας αυτός δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για το ρεκόρ, αλλά και για το ότι ξεκίνησαν τα futures του Bitcoin, από το Chicago Mercantile Exchange (CME) και το Chicago Board Options Exchange (CBOE). Πολλοί μάλιστα τα θεωρούν υπεύθυνα για την «τιθάσευση» του Bitcoin.

Δεκέμβριος 2018

Μια χρονιά που ήταν αντίστροφη της προηγούμενης. Μια χρονιά που πολλοί επενδυτές στα crypto θα ήθελαν να ξεχάσουν. Ο Δεκέμβριος παρόλο που ουσιαστικά έμεινε αμετάβλητος, είχε αρκετές συγκινήσεις. Στο πρώτο μισό του έπεσε, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία ολόκληρου του χρόνου. Στις 15 του μήνα σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή που έχουμε δει μέχρι και σήμερα, οι 3.150 δολάρια. Κατόπιν ακολούθησε μια ανοδική κίνηση, μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, η οποία έδωσε κέρδος 1.136 δολάρια ανά Bitcoin ή σε ποσοστό 36%.

Ανεξάρτητα για ποιους λόγους γίνεται, ο Δεκέμβριος προσφέρει σημαντικές διακυμάνσεις. Θα συμβεί άραγε και φέτος; Πόσο εφικτό είναι να επαναληφθούν για άλλη μια χρονιά οι δυνατές ανοδικές κινήσεις, με το δεδομένο ότι ήδη μέχρι σήμερα το Bitcoin σημειώνει μια απόδοση κοντά στο 100% από την αρχή του έτους;

Επιφανειακά η προέκταση των σημερινών τάσεων δείχνει ασφαλής και επιστημονική. Κι όμως, συχνά δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ευθύγραμμη προβολή λειτουργεί σε περιόδους σταθερότητας κι όχι επαναστατικής αλλαγής όπως η σημερινή. Η πρόβλεψη είναι τέχνη. Μια τέχνη που χρησιμοποιεί την επιστήμη για να την υποστηρίξει.

Για το μέλλον, το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να δώσει ένα αόριστο σκίτσο. Όμως κανείς μας δεν θα μπορούσε να επιζήσει, αν δεν αφιέρωνε σημαντικό μέρος της πνευματικής δραστηριότητάς του στο να κάνει υποθέσεις για το μέλλον. Ωστόσο, με τα «αν» δεν γράφεται η ιστορία, ούτε και τα κέρδη.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v