Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχει λόγος για τόσο μεγάλη απαισιοδοξία;

Είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση τελικά; Τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα, ωστόσο μην υποτιμάτε ποτέ την ανθρώπινη επινόηση και τη θέληση για ευημερία. Τα σινιάλα για επικείμενο «τσουνάμι» και η ανθεκτικότητα του Bitcoin.

Υπάρχει λόγος για τόσο μεγάλη απαισιοδοξία;

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ουσιαστικά τι κάνουν οι κυβερνήσεις μέσω των Κεντρικών Τραπεζών; Ξοδεύουν περισσότερα από όσα χρήματα διαθέτουν. Και για να το επιτύχουν, τι κόλπο σκαρφίζονται; Παραποιούν τα μεγέθη τους. Για παράδειγμα, ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε μία εβδομάδα. Οι κυβερνήτες και οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αλλάζουν, αλλά κανείς δεν έχει αντισταθεί στον πειρασμό να πατήσουν το κουμπί του «print».

Αποτέλεσμα; Τα κρατικά χρήματα γίνονται όλο και λιγότερο σπάνια, σε αντίθεση με το Bitcoin. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετρήσει αυτό στην επενδυτική ζυγαριά. Είναι θέμα χρόνου.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τους απλούς πολίτες είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Bitcoin. Όταν αντιληφθούν ότι θα διαβρώνεται η αξία τους γρήγορα, θα θελήσουν να ανταλλάξουν τα μετρητά με περιουσιακά στοιχεία που αντιστέκονται στον πληθωρισμό ή που έχουν την ελπίδα να ανέβουν.

Ο χρυσός σε φυσική μορφή αποδεικνύεται πως ειδικά σε περιόδους κρίσεων, στην πράξη είναι δύσκολο να αποκτηθεί. Οι χρυσές λίρες που ήταν παραδοσιακά η διέξοδος σε τέτοιες καταστάσεις, πουλιούνται πανάκριβα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν δεν τις αποκτήσεις από εκεί, κινδυνεύεις να πέσεις θύμα επιτήδειων, εκτός αν διαθέτεις ειδικές γνώσεις.

Με το Bitcoin δεν έχεις τέτοια προβλήματα. Η περίπτωση να σου δώσει κάποιος πλαστά είναι ανύπαρκτη, αν έχεις τις στοιχειώδεις γνώσεις. Η μεταφορά και η ασφάλισή του είναι πολύ εύκολη και χωρίς κόστος. Επαναλαμβάνουμε, όμως, αρκεί να έχεις τις στοιχειώδεις γνώσεις, που θα τις έχεις αποκτήσει από κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο. Δεν εμπιστεύεστε τα χρήματά σας σε site και πλατφόρμες (ή άτομα) που δεν γνωρίζατε μέχρι χθες.

Το Bitcoin προσφέρει την επιλογή που αρνούνται τα κρατικά νομίσματα. Να κατέχουμε ένα νόμισμα που δεν μπορεί να αυξηθεί η ποσότητά του κατά το δοκούν. Όπως και με τον χρυσό, όσο και αν θέλουν οι αρχές, δεν μπορούν να διπλασιάσουν την παραγόμενη ποσότητα. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το 2009. Σήμερα έχουμε την επιλογή να αμυνθούμε.

Για την ώρα πάντως το Bitcoin δείχνει μια αξιόλογη δυναμική. Η τιμή του κοντεύει να διπλασιαστεί από το χαμηλό της 13ης Μαρτίου. Στο 4ωρο διάγραμμά του σε σχέση με το ευρώ, διέσπασε ανοδικά το κανάλι όπου είχε συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία στην οικονομία;

«Οι εταιρικές απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο ίσως ανέλθουν σε 12 τρισεκατομμύρια δολάρια», ισχυρίζεται ο Ray Dalio, διαχειριστής του μεγαλύτερου hedge fund της Wall Street, της ‎Bridgewater. «Πολλοί άνθρωποι ίσως να χρεοκοπήσουν. Αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξανασυμβεί στη διάρκεια της ζωή μας», προσθέτει. Ένας άλλος από τους θρυλικούς επενδυτές, o Bill Ackman, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο CNBC χρησιμοποίησε της φράσεις «Η κόλαση είναι προ των πυλών», «Κατεβάστε τον διακόπτη τώρα», «Έρχεται τσουνάμι».

Δεν είναι μυστικό ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει χαοτικό τις τελευταίες εβδομάδες. Η ανησυχία για τις εταιρείες με δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα της αξιοπιστίας είναι βάσιμη. Τυχόν μαζικές υποβαθμίσεις τους σε «junk», εκτός από το ότι θα οδηγήσουν το κόστος δανεισμού τους στα ύψη, θα τροφοδοτήσουν ένα κύμα πώλησης από επενδυτικά σχήματα, τα οποία δεν επιτρέπεται να κατέχουν τέτοια χρέη χαμηλής ποιότητας. Θα δημιουργηθεί κανονικό τσουνάμι από ένα ενδεχόμενο ντόμινο ρευστοποιήσεων στην αγορά ομολόγων.

Η ύφεση είναι μάλλον αναπόφευκτη σε αυτό το σημείο που έχουμε περιέλθει. Το ρεαλιστικό ερώτημα δεν αφορά το «αν», αλλά το «για πόσο καιρό» θα μας κάνει παρέα και πόσο βαθιά θα είναι. Η εξέλιξη δεν θα είναι πάντα ομαλή ή προβλέψιμη. Όταν ξεπερνιούνται ορισμένα κρίσιμα σημεία, προκαλούνται απότομες μεταβολές. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, το νερό παραμένει υγρό. Όταν όμως φτάσει στους μηδέν βαθμούς, γίνεται μονομιάς στερεό.

Η βασική μεταβλητή παραμένει ο χρόνος καθυπόταξης του ιού. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί τόσο γρηγορότερα οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Πότε; Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποφανθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε προ εκπλήξεων. Παρατηρώντας τα σημαντικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών, το ατύχημα του Τσερνομπίλ, την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, την κρίση που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, διακρίνουμε ένα κοινό χαρακτηριστικό: προτού προκύψουν, ήταν αδιανόητα.

Πώς τα αντιμετώπισαν οι αρχές; Δημιουργώντας μια φούσκα χρέους εκπληκτικών αναλογιών, σε σχέση με τα προηγούμενα 50 χρόνια. Από τότε που ο Ρίτσαρντ Νίξον τερμάτισε τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό. Κατά καιρούς προσπαθούν να το μειώσουν, όπως το 2008, το 2001, το 1997, το 1994, το 1987, το 1981 και το 1974. Κάθε φορά, υπήρχε η δυνατότητα να προστεθεί νέο χρέος. Υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί με χρέη (άμεσα ή έμμεσα). Οι χώρες ήταν αξιόπιστες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νομίσματά τους είχαν αξία. Υπήρχαν τα περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν ακόμη υποθηκευθεί.

Τώρα;

Είναι όμως τόσο δύσκολα τα πράγματα τελικά; Τα πράγματα δείχνουν δυσοίωνα, ωστόσο μην υποτιμάτε ποτέ την ανθρώπινη επινόηση και τη θέληση για ευημερία. Επανειλημμένα έχουν ανατραπεί οι δυσοίωνες συνθήκες, σε βάρος των προγνωστικών. Ίσως δεν πρέπει να συμμεριζόμαστε άκριτα την απαισιοδοξία των ειδικών. Την επόμενη ημέρα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των εργοστασίων θα είναι εκεί. Οι γέφυρες, το οδικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια θα είναι ανέπαφα. Οι ουρανοξύστες, αγέρωχοι.

Το σπουδαιότερο όλων, η ανθρώπινη γνώση που συσσωρεύεται συνέχεια, βρίσκεται διαθέσιμη προς αξιοποίηση. Ίσως αυτή τη φορά να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα οικονομικό-νομισματικό σύστημα πιο ορθολογικό, λιγότερο ευάλωτο και πιο φιλικό για το 99% του πληθυσμού.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars
Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v