Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός bitcoin

Οι «φάρμες» που ανταγωνίζονται και τα «φρεσκοτυπωμένα» κρυπτονομίσματα. Οι δυο μεταβλητές της δαπάνης, η γεωγραφική κατανομή και το κόστος. Που εκτιμάται ότι εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα η διαδικασία.

Πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όσο και αν φαντάζει παράδοξο, επειδή το bitcoin δεν είναι παρά ψηφιακό αντικείμενο, για την κατασκευή του απαιτούνται εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής. Δεν ήταν πάντα έτσι.

Όταν ξεκίνησε το bitcoin, αρκούσε ένας οικιακός υπολογιστής. Έπειτα κάποιος αντιλήφθηκε πως αν συνέδεε τις κάρτες γραφικών, θα ανέβαζε την υπολογιστική ισχύ. Αργότερα άλλος έφτιαξε ένα ειδικό μηχάνημα που βελτίωσε την απόδοση καθώς έκανε αποκλειστικά αυτή τη εργασία. Βελτιώνοντας συνεχώς την παραγωγικότητα, φτάσαμε στο σημείο πλέον όπου η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται, να το έχει καταστήσει καθαρά βιομηχανική δραστηριότητα.

Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες εγκαταστάσεις, φάρμες στην γλώσσα των crypto, με εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προκειμένου να είναι οι πρώτες που θα λύσουν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού. Οι νικητές από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν κάθε 10’ και λαμβάνουν ως αμοιβή τα «φρεσκοτυπωμένα» bitcoin.

Η εξίσωση της δαπάνης απαρτίζεται από κυρίως δύο μεταβλητές. Την επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν βέβαια και τα λειτουργικά έξοδα, αλλά αυτά συνήθως αποτελούν μικρό ποσοστό επί του συνόλου. Κατά κανόνα, όσο πιο δυνατός είναι ο επεξεργαστής (άρα πιο ακριβός ή καινούργιος), τόσο πιο πολλούς υπολογισμούς διεξάγει, άρα τόσο πιο πολλά κρυπτονομίσματα κερδίζει. Όσο αφορά το κόστος ενέργειας, εξαρτάται κυρίως από δύο παραμέτρους: Τη χώρα στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, επειδή η τιμολογιακή πολιτική των παρόχων διαφοροποιείται και από την χρήση ή όχι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που κατά κανόνα είναι λιγότερο δαπανηρές.

Υπολογίζεται πως το 65% των εξορυκτών (miners) βρίσκεται στην Κίνα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Τσεχία από 10%, Ρωσία μαζί με Ουκρανία με 7%, Γεωργία 3%, Ινδία 1% και το υπόλοιπο 4% είναι κατανεμημένο σε άλλες χώρες. Το μέσο κόστος ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ είναι 0,12 σεντς την ώρα ανά kilowatt, στην Ινδία και στην Γεωργία 8 σεντς. Ρωσία, Ουκρανία και Τσεχία, έχουν κόστος ηλεκτρισμού 0,06 σεντς. Στην Κίνα κοστίζει μόνο 0,04. Οι υπολογισμοί είναι κατ’ εκτίμηση ανά χώρα, καθώς ο κάθε μεμονωμένος παραγωγός τροφοδοτείται με διαφορετικές μορφές ενέργειας.

Με την τιμή του bitcoin κάτω από τα 6.000 δολάρια, έχουν πρόβλημα στην Γεωργία και Ινδία. Γιατί; Επειδή έχουν τα πιο παλιά μηχανήματα. Οι αμερικάνοι έχουν πιο σύγχρονα μηχανήματα, αλλά και αυτοί στην ίδια τιμή αρχίζουν και μπαίνουν μέσα, γιατί έχουν πιο ακριβό ρεύμα. Το ίδιο μπορούμε να υποθέσουμε για τις υπόλοιπες χώρες. Το σύνολο της παραγωγικής δυνατότητας που δεν συμφέρει να έχει τα μηχανήματα της ανοικτά κάτω από τα 6.000 δολάρια, είναι 18%. Εκείνοι που έχουν κέρδη, έστω και λίγα, είναι σε Ρωσία, Ουκρανία και Τσεχία.

Ερχόμαστε τώρα στο μεγαθήριο, την Κίνα. Εκεί όχι μόνο οι τιμές κόστους στο ρεύμα είναι φτηνότερες σε σχέση με τους ανταγωνιστές, αλλά και η πρόσβαση στα καλύτερα μηχανήματα πιο εύκολη. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μηχανολογικού εξοπλισμού είναι κινέζοι (τι έκπληξη!). Με αυτή όμως την τιμή, ακόμα και τα παλιά μηχανάκια του 2017 είναι επικερδή.
Στο site, https://www.asicminervalue.com/ μπορεί κάποιος από μόνος του να υπολογίσει ποιοι τύποι μηχανημάτων συμφέρουν, καθώς στο κάτω μέρος της σελίδας έχει την δυνατότητα να βάλει ο ίδιος το κόστος ηλεκτρισμού.

Η επίδραση του halving στην τιμή

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, σε ένα μήνα από τώρα θα συμβεί το φαινόμενο του halving. Αυτό σημαίνει πως η ποσότητα παραγωγής bitcoin, θα μειωθεί κατά το ύμιση. Από 1.800 νέα νομίσματα που εμφανίζονταν καθημερινά, θα δημιουργούνται 900. Σαν να κλείνουν οι μισές εγκαταστάσεις παραγωγής.
Πόσο θα επηρεάσει αυτό την τιμή; Δεν το γνωρίζουμε με σιγουριά, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε πως στην περίπτωση του πετρελαίου, όταν μειώνεται η προσφερόμενη ποσότητα, η τιμή ανεβαίνει. Και αντίστροφα. Για αυτό βυθίστηκε η τιμή του τις τελευταίες εβδομάδες, όταν Ρωσία και Σαουδική Αραβία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και άνοιξαν τις κάνουλες. Το bitcoin από σπάνιο περιουσιακό στοιχείο, θα γίνει ακόμη πιο σπάνιο.

Ένα άλλο δεδομένο που οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας, είναι πως τις προηγούμενες 3 φορές που είχε συμβεί το φαινόμενο του halving, ακολούθησε εκτόξευση της τιμής του bitcoin λίγους μήνες αργότερα. Δεν σημαίνει βέβαια απαραίτητα πως θα συμβεί το ίδιο και τώρα. Ίσως αυτή τη φορά να έχει προεξοφληθεί από την αγορά. Ο λόγος είναι πως πλέον γνωρίζουν πολλοί την διαδικασία και τις ιδιαιτερότητες. Τα προηγούμενα χρόνια αφορούσε και παρακολουθούνταν από λιγότερους.

Όπως και να έχει είναι εξαιρετικά απίθανο να μείνει κάτω από το κόστος, τουλάχιστον για σημαντικό διάστημα. Αρκετοί από τις λεγόμενες «φάλαινες» είναι και miners, δύσκολα θα το αφήνουν να πέσει κάτω από εκεί, χωρίς να επιχειρήσουν μια παρέμβαση. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να το αφήσουν να πέσει χαμηλά στην αρχή, γιατί με αυτόν τον τρόπο βγάζουν εκτός αγοράς εξορύκτες με μη ανταγωνιστικό κόστος.

Θα ήταν παράληψη να μην σταθούμε με θαυμασμό στον ιδιοφυή τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένο το bitcoin, το οποίο καταφέρνει να προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις. Ακόμα και αν κλείσουν οι μισοί εξορύκτες, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα μειωθεί η δυσκολία εξεύρεσης του γρίφου, συνεπώς θα χρειάζεται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Άρα κάποιοι από αυτούς που κλείσανε τους διακόπτες, θα ανοίξουν τα μηχανήματα τους πάλι. Θα τους συμφέρει να παράγουν ξανά.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως για να μην χάσει το bitcoin αξία στην καθημερινή διαπραγμάτευση της τιμής του στα ανταλλακτήρια, δεν αρκεί να είναι οι πωλητές ισοδύναμοι με τους αγοραστές. Αυτό συμβαίνει στις παραδοσιακές χρηματιστηριακές αγορές.

Ας κάνουμε έναν πρόχειρο υπολογισμό. Έχοντας 1.800 νέα bitcoin που παράγονται καθημερινά, σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει εισροή νέων μετρητών αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως (30 ημέρες x 1.800 νέα bitcoin την ημέρα x 7.000 δολάρια που αποτελεί την μέση τιμή τα τελευταία 2,5 χρόνια), μόνο και μόνο για να μην υποχωρήσει η τιμή του Bitcoin έστω και ένα σεντς. Από το halving και μετά θα απαιτούνται τα μισά! Με άλλα λόγια, αν υποθέσουμε πως θα συνεχίσουν να μπαίνουν τα ίδια 400 εκατομμύρια φρέσκα δολάρια στην αγορά των crypto, στην διελκυστίνδα της προσφοράς και ζήτησης, οι αγοραστές θα ξεκινάνε με πλεονέκτημα 200 εκατομμυρίων, που λογικά θα ανεβάσει την τιμή.

Όπως είπαμε όμως, μένει να το δούμε να επαληθεύεται στην πράξη.

Σεμινάρια

Προκειμένου να καλύψουμε την ζήτηση, τα σεμινάρια εκτός από Δευτέρα, θα γίνονται και Πέμπτη. Για λόγους ασφαλείας, για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 5 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Δεν βλέπετε κάποιο βίντεο-κονσέρβα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Αποκλειστικά για όσους θα συμμετέχουν στα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να προμηθευτούν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v