Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... γεωπολιτική επίδραση του bitcoin

H υποβάθμιση της σημασίας των φυσικών πόρων και η στροφή στην ψηφιακή οικονομία. Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως νομισματική... μπαταρία και τα σενάρια. Το επικείμενο halving και γιατί υποχωρεί το bitcoin.

Η... γεωπολιτική επίδραση του bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η οικονομική δραστηριότητα και η ενέργεια είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ανάπτυξη απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια παράγει ανάπτυξη. Γι' αυτό οι χώρες όχι μόνο χρειάζονταν το πετρέλαιο για να κάνουν πολέμους, αλλά ξεκίνησαν να κάνουν πολέμους εξαιτίας του πετρελαίου.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν με ταχύ ρυθμό. Γεωπολιτικά, η σημασία των φυσικών πόρων όπως τα ορυκτά καύσιμα, υποβαθμίζεται. Το πεδίο αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην υπολογιστική δύναμη, τη διασύνδεση, τις πληροφορίες.

Μόλις δύο αιώνες νωρίτερα, οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Σήμερα, πάνω από τους μισούς κάτοικους του πλανήτη έχουν μόνιμη κατοικία σε κάποια μεγαλούπολη. Η ομαλή λειτουργία των αστικών κέντρων απαιτεί σταθερή ροή τροφίμων, ενέργειας, νερού. Μόνο για να συντηρηθεί μια μέση πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, κάθε 24ωρο χρειάζεται τεράστιες ποσότητες τροφίμων, εκατοντάδες τόνους πόσιμου νερού και χιλιάδες τόνους καυσίμων.

Μεγάλο μέρος των προμηθειών πρέπει να μεταφερθεί από μακρινές αποστάσεις. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό πριν την εφεύρεση των μηχανών εσωτερικής καύσης, δηλαδή των φορτηγών και των σιδηροδρόμων. Ακόμα και η αύξηση της αγροτικής παραγωγής έγινε εφικτή χάρη στη χρήση του πετρελαίου. Το χρησιμοποιούν στη δημιουργία λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, για καύσιμο στα αγροτικά μηχανήματα, για την κατασκευή και την τροφοδοσία των μεταφορικών μέσων.

Στην εποχή της πανδημίας

Πριν από μια δεκαετία, οι ΗΠΑ έγιναν ενεργειακά αυτόνομες, κυρίως εξαιτίας της προόδου στον τομέα του σχιστόλιθου. Αυτή η βιομηχανία όμως δημιούργησε ή καλύτερα δημιουργήθηκε από τεράστιες ποσότητες χρέους. Τα χρέη αυτά, εξαιτίας της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου, έχουν μετατραπεί σε «junk». Οι εταιρείες αρχίζουν και χρεοκοπούν. Ωστόσο, ο τομέας της ενέργειας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του αμερικανικού ΑΕΠ. Τι θα κάνει η κυβέρνηση Trump; Θα αφήσει να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας; Το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της αυτονομίας σε ενέργεια; Θα ρίξει άφθονο χρήμα σε μια μαύρη τρύπα ενός καταδικασμένου σε μαρασμό κλάδου;

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Είναι παγκόσμιο. Υπάρχουν ολόκληρα κράτη που η οικονομία τους κυριολεκτικά βασίζει την επιβίωσή της στο πετρέλαιο. Δεν αναφερόμαστε μόνο στη Σαουδική Αραβία ή στη Ρωσία, που από ό,τι φαίνεται ήταν προετοιμασμένες για έναν πόλεμο τιμών που οι ίδιες ξεκίνησαν. Είναι και άλλες αραβικές χώρες, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία. Χώρες συνήθως διοικούμενες από αυταρχικά καθεστώτα που συντηρούσαν σε ένα μίνιμουμ επίπεδο διαβίωσης τους υπηκόους τους.

Αρκετές κυβερνήσειςν για να κατευνάσουν τις θρησκευτικές ομάδες, παρείχαν δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, ασφάλιση, επιδοτήσεις κατοικίας και δημιουργίας επιχειρήσεων. Προμήθευαν με έκπτωση τη βενζίνη, την υδροδότηση, το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν απαιτούσαν φόρους από τους πολίτες τους και τους διόριζαν σε δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να εξαγοράσουν την πίστη τους. Αυτό εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ, καθώς τα χρόνια της αφθονίας δεν κράτησαν για πολύ. Η ροή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία άρχισε να ελαττώνεται. Μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, τα χρήματα δεν έφταναν για να καλυφθούν οι δαπάνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν περικοπές και οι πολίτες να αρχίσουν να νιώθουν τις στερήσεις.

Άλλες φορές από έλλειψη θέλησης και άλλες, από αντικειμενική αδυναμία, οι ηγεσίες δεν πραγματοποίησαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα έστρεφαν τις κοινωνίες τους να συναντήσουν τις απαιτήσεις μιας πολυδιάστατης σύγχρονης οικονομίας.

Η νέα πραγματικότητα τις έφερε αντιμέτωπες με δύο εξίσου δυσάρεστες προοπτικές: Να απασχολούν όλο και περισσότερους στον δημόσιο τομέα, επιβαρύνοντας και άλλο τα οικονομικά του κράτους, ή να περιορίσουν τα κρατικά κονδύλια, οδηγώντας νέους ανθρώπους στη φτώχεια και δημιουργώντας υποψήφιους για στρατολόγηση από φανατικούς εξτρεμιστές.

Τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς εκτός από αναταραχές προκαλούν κύματα μετανάστευσης.

Ο ρόλος του bitcoin στον χώρο της ενέργειας

Το bitcoin εκτός από νόμισμα, εκτός από δίκτυο πληρωμών, εκτός από διαφύλαξη αξίας, είναι και κάτι άλλο: πρόκειται για μια νομισματική μπαταρία. Η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί, αλλά το bitcoin έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί αποδοτικά. Να μετατραπεί σε χρήμα! Για αυτό παρατηρείται το φαινόμενο η παραγωγή του να γίνεται σε τοποθεσίες όπου υπάρχει υδροηλεκτρική ενέργεια ή εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ποιος εμποδίζει τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, εταιρείες και χώρες, από τη στιγμή που υπάρχει υπερπλεόνασμα, το οποίο δυσκολεύονται να το αποθηκεύσουν, να στραφούν προς την παραγωγή bitcoin; Τι θα σημαίνει αυτό για την εξάπλωση του ίδιου του bitcoin; Τον ανταγωνισμό μεταξύ των miners καθώς εμφανίζονται νέοι παίκτες «από το πουθενά»;

Ήδη κάποιοι Αμερικανοί στη Βόρεια Ντακότα, στα καναδικά σύνορα, αξιοποιούν το σχιστολιθικό αέριο για να κάνουν εξόρυξη bitcoin! Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να τους μιμηθούν κι άλλοι; Μην εκπλήσσεστε με αυτή την εξέλιξη. Πάντοτε υπήρχε κάτι αναρχικό στη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα της καινοτομίας.

Η αγορά σήμερα

Μόλις 8 ώρες έμειναν μέχρι το halving. Αυτό το διάστημα προσφέρεται για απότομες μεταβολές και για αυτό είναι ιδανικό για traders. Οι απότομες διακυμάνσεις τούς προσελκύουν. Συνεπώς η απότομη διόρθωση μέσα στο Σαββατοκύριακο να οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές κινήσεις. Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά των crypto δεν διαθέτει τη ρευστότητα και το βάθος που έχουν άλλα νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, δεν αποτελεί καλό σημάδι η υποχώρηση κάτω από τη μακροχρόνια γραμμή αντίστασης. Από την άλλη, όμως, η τιμή του bitcoin αντέδρασε ακαριαία, ελάχιστα πριν ακουμπήσει τον κινητό μέσο των 200 ημερών, όπως παρατηρούμε στο ημερήσιο διάγραμμα.

Η υποχώρηση είναι μάλλον φυσιολογική, αν σκεφτούμε πως σύμφωνα με το μοντέλο Stock to Flow, η δίκαια αποτίμηση του bitcoin βρίσκεται αυτό το διάστημα κοντά στις 8.500 δολάρια. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως όποιος δεν αντέχει απότομες διορθώσεις της τάξης του 15%, τότε ίσως θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις, όσον αφορά την ενασχόλησή του με τα κρυπτονομίσματα. Είναι βέβαιο πως θα ξαναδούμε τέτοιου και μεγαλύτερου επιπέδου αναταράξεις στη συνέχεια.

Σεμινάρια και βιβλίο

Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Θα περάσουμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v