JP Morgan: Αυτή είναι η δίκαιη τιμή για το bitcoin

Γιατί ο διεθνής οίκος δίνει υψηλά περιθώρια ανόδου για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Οι αβεβαιότητες, η «δυσκολία» της Goldman Sachs, οι εκτιμήσεις της αγοράς και ο... Τομ Κρουζ.

JP Morgan: Αυτή είναι η δίκαιη τιμή για το bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Πάρτι έχουν στήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως twitter και telegram) οι χρήστες του bitcoin, με αφορμή την κριτική που άσκησε η Goldman Sachs στα κρυπτονομίσματα. Αφορμή δεν αποτέλεσε η αρνητική τους στάση, αλλά η χαμηλή ποιότητα των επιχειρημάτων. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί, αν ολόκληρη Goldman Sachs δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει πειστικά το φαινόμενο του bitcoin, τι παραπάνω επιχειρήματα μπορούν να βρουν οι υπόλοιποι;

Η θετική επίδραση που είχε η στάση της Goldman Sachs φάνηκε στις αντιδράσεις της αγοράς. Από τη στιγμή που αποκαλύφτηκε το pdf της παρουσίασης, η τιμή του bitcoin άρχισε να σκαρφαλώνει, όπως μας αποκαλύπτει το παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Ίσως βέβαια να πρόκειται για σύμπτωση. Όπως και να έχει, για να δούμε κάποια σημαντική κίνηση από το bitcoin, θα πρέπει πρώτα να διασπαστεί ο τριγωνικός σχηματισμός συσσώρευσης (πράσινες γραμμές).

 

Η αλήθεια είναι πως αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση των στελεχών της Goldman. Δεν μπορείς να πας εύκολα ενάντια στα συμφέροντά σου.

Σταχυολογούμε από τα tweets του Andreas Antonopoulos (https://twitter.com/aantonop/status/1265644746376122371)

Σύνδεσμος αλόγων της Αμερικής:

  • Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ληστές τραπεζών για να ξεφύγουν.
  • Η τιμή της βενζίνης είναι υψηλότερη από τον σανό.
  • Περισσότεροι πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα παρά από άλογα.
  • Τα αυτοκίνητα δεν είναι χαριτωμένα.
  • Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, θα το δεις.
  • Τα αυτοκίνητα εκρήγνυνται κάποιες φορές, τα άλογα ποτέ.
  • Κανείς δεν ξέρει πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα, είναι μάλλον μαγεία.
  • Δεν μπορείτε να σφυρίξετε σε ένα αυτοκίνητο και να σας έρθει.
  • Τα αυτοκίνητα είναι περίπλοκα, κανείς δεν θα μάθει πώς να τα οδηγεί.
  • Το κόστος χρήσης αυτοκινήτων είναι πολύ υψηλό.
  • Κανείς δεν θα μπορεί να αποθηκεύσει με ασφάλεια τα δικά του κλειδιά αυτοκινήτου. Τα άλογα δεν χρειάζονται κλειδιά.

Σε ένα άλλο tweet, κάποιος δημοσίευσε τις επιδόσεις της μετοχής της Goldman Sachs, σε σχέση με το bitcoin. Τι απόδοση θα είχε κάποιος αν άκουγε τις συστάσεις τους να μην αγοράσει bitcoin, αλλά να εμπιστευτούν την ίδια την τράπεζα; Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Απόψεις από ειδικούς ή λιγότερο ειδικούς υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Σε αντίθεση όμως με άλλους χώρους, στις αγορές υπάρχει ένας αδέκαστος κριτής που ξεδιαλύνει ποιες από αυτές είναι οι σωστές: Η ίδια η πραγματικότητα. Δικαιωμένη είναι η άποψη που κερδίζει χρήματα. Όχι αυτή που χάνει.

Ένα τελευταίο και κλείνουμε το θέμα της παρουσίασης της Goldman Sachs, καθώς αναλυτικότερα έχουμε αναφερθεί στο χθεσινό άρθρο.

Αναφέρουν τα στελέχη της πως η άνοδος στην αξία του bitcoin εξαρτάται κυρίως από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει ψηλότερη τιμή. Για αυτό δεν είναι κατάλληλη επένδυση για τους πελάτες μας, συμπεραίνουν.

Είναι σίγουρα παράδοξο το να θεωρεί κάποιος επενδυτικός σύμβουλος μεμπτό ή λάθος κίνητρο να αγοράζουν οι πελάτες του μια αξία, με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερη τιμή. Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία, να διευκρινίσουμε στους νέους αναγνώστες της στήλης, πως το bitcoin έχει συγκεκριμένη και αυστηρά καθορισμένη ποσότητα παραγωγής. Κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αν εξαιρέσεις τον χρυσό (και σε αυτόν, υπό προϋποθέσεις). Γνωρίζουμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να βγουν ποτέ πάνω από 21 εκατομμύρια νομίσματα. Γνωρίζουμε επίσης πως ο ρυθμός παραγωγής του βαίνει μειούμενος ανά 4ετία.

Ωστόσο, η σπανιότητα από μόνη της δεν συνεπάγεται απαραίτητα πως θα αυξήσει την αξία του. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν μόνο 21 άνθρωποι που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο του bitcoin, δεν θα είναι σπάνιο. Ούτε καν χρήσιμο. Ωστόσο, αν 21 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν bitcoin, τα νομίσματα αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν οι χρήστες φτάσουν τα δύο δισεκατομμύρια, τότε τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια.

Αυτός είναι ο λόγος που συμφέρει τους χρήστες του να αυξηθούν και δεν έχει καμία σχέση με συστήματα Ponzi, όπως άφησαν να εννοηθεί φέρνοντας το παράδειγμα του Plus Token. Εκεί όντως υπήρξε απάτη και έχουν συλληφθεί οι διοργανωτές του.

Νέα ανάλυση από την JP Morgan

Μια που θίξαμε το ζήτημα των διαφορετικών απόψεων, ας δούμε τι αναφέρει στη μελέτη που εξέδωσε στις 22 Μαΐου προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα JP Morgan. Η έκθεση που υπογράφεται από τον Nikolaos Panigirtzoglou αντιμετωπίζει το bitcoin ως εμπόρευμα -σε αντίθεση με την Goldman Sachs- και εξετάζει το οριακό κόστος παραγωγής του μετά το halving.

Σύμφωνα με τον Panigirtzoglou, η τιμή του bitcoin θα έπρεπε να κυμαίνεται κοντά στις 11.500 δολάρια, περίπου 25% υψηλότερα από την σημερινή. Γιατί τόσο; Επειδή τόση θεωρεί πως είναι η εγγενής αξία του.

Η σημερινή χαμηλότερη τιμή αποδίδεται στον ρυθμό κατακερματισμού (Hash Rate) που έχει εισέλθει σε πτωτική τάση. Όλο και περισσότεροι ανθρακωρύχοι απενεργοποιούν τις παλαιότερες συσκευές τους, επειδή απλά δεν μπορούν πλέον να αποφέρουν κέρδη, αναφέρεται στη μελέτη. Δεν είναι η πρώτη έκθεση της JP Morgan που να αφορά το bitcoin. Πριν ακριβώς ένα χρόνο, είχαν δημοσιεύσει την προηγούμενη.

Το συμπέρασμα της JP Morgan υποστηρίζεται από δεδομένα της εταιρείας Santiment. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το Value Network to Transaction (NVT) του bitcoin παραμένει θετικό. Η Santiment εκτιμά ότι το δίκτυο είναι σε καλή κατάσταση και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Δείξε μου το χρήμα

«Show me the money» φώναζε ο Jerry Maguire (Tom Cruise) στην ομώνυμη ταινία. Η Grayscale Investments μάς το δείχνει. Από το halving και μετά έχει αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα bitcoin, από ό,τι έχει παραχθεί από τους miners. Απόκτησε 18.910 νομίσματα, ενώ έχουν εξορυχθεί μόλις 12.337.

Το Grayscale Bitcoin Trust (σύμβολο: GBTC), το fund που διαπραγματεύεται Over The Counter στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Από εκεί έχει τη δυνατότητα ο επενδυτής των παραδοσιακών αγορών να αποκτήσει έκθεση στο bitcoin. Η ανάγκη που έχει για την κατοχή επιπλέον bitcoin αποδεικνύει το ενδιαφέρον των θεσμικών της Wall Street.

Η τελευταία άποψη για σήμερα ανήκει στον Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής του Bloomberg Intelligence (https://twitter.com/mikemcglone11/status/1265231209438892032?s=20).

Ο McGlone θεωρεί πως έχει δημιουργηθεί μια βάση στα 1.700 δολάρια στον χρυσό και στις 9.000 στο bitcoin. «Μεταξύ των λίγων περιουσιακών στοιχείων που για το 2020 έχουν δημιουργήσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανατίμηση των τιμών, κατά την άποψή μας. Το μέταλλο και το crypto παραμένουν οι κορυφαίοι υποψήφιοί μας για να ανέβουν το 2020».

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους.

Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v