Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει για τα κρυπτονομίσματα η είσοδος της PayPal

Γιατί η χθεσινή θεωρείται ιστορική μέρα για το Bitcoin. Η εκθετική αύξηση δυνητικών κατόχων κρυπτονομισμάτων και γιατί αναμένεται εκτίναξη συναλλαγών. Τι δείχνει η «καμπύλη υιοθέτησης» στα crypto.

Τι σημαίνει για τα κρυπτονομίσματα η είσοδος της PayPal

Είναι επίσημο πλέον. Σε λίγες εβδομάδες, οι κάτοχοι λογαριασμών PayPal που ζουν στις ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν, να πωλούν και να διατηρούν Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Litecoin. Κι όλα αυτά με την άδεια από το υπουργείο Οικονομικών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (New York State Department of Financial Services).

Είναι συναρπαστικό να κατέχεις bitcoin τώρα. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, λόγω του μεγέθους και της εμβέλειας της PayPal, καθώς ο αντίκτυπος είναι τεράστιος από πολλές πλευρές.

Κατ' αρχάς, από πλευράς μεγεθών. Πρόκειται για μια εταιρεία με περισσότερους από 345 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, 26 εκατομμύρια συνεργαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις και την 20ή μεγαλύτερη «τράπεζα» από πλευράς καταθέσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως όσοι έχουν διενεργήσει έστω και μία δοσοληψία με bitcoin ή κάποιο άλλο κρυπτονόμισμα είναι 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Προσοχή, δεν μιλάμε για τους ενεργούς χρήστες κρυπτονομισμάτων όπως του PayPal, ούτε για χρήστες μόνο bitcoin. Στην έρευνα έχουν υπολογίσει ακόμα και κάποιον που αγόρασε ένα μικρό κρυπτονόμισμα το 2017, που τώρα δεν υπάρχει πλέον, επειδή άκουσε τον κολλητό του μπατζανάκη της συνυφάδας του, ότι με αυτό θα γίνει πλούσιος. Και φυσικά τα παράτησε απογοητευμένος και δεν ξανασχολήθηκε.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αποκτήσουν bitcoin, αλλά δεν ήξεραν τον τρόπο ή εμπιστεύτηκαν λάθος άτομα και έχασαν τα χρήματά τους. Τώρα όμως θα μπορούν να αγοράσουν με ασφάλεια. Σίγουρα πιο ακριβά από πλευράς προμήθειας. Αυτοί που γνωρίζουν τα βασικά, όπως αυτά που κάνουμε στα σεμινάρια του Εuro2day.gr, δύσκολα θα αγοράσουν από εκεί, γιατί θα γνωρίζουν καλύτερους και οικονομικότερους τρόπους.

Ωστόσο γεγονός είναι πως η δεξαμενή δυνητικών κατόχων κρυπτονομισμάτων αυξάνεται εκθετικά, καθώς δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουν οι εντελώς αρχάριοι, που έχουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της PayPal. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι χρήστες του PayPal σε μεγάλο ποσοστό έχουν τα ιδανικά χαρακτηριστικά για να γίνουν bitcoiners, καθώς διαθέτουν οικειότητα στις ψηφιακές πληρωμές.

Οι άλλες επιπτώσεις

Δεύτερον, λύνεται οριστικά η συζήτηση περί της χρήσης του bitcoin από παράνομους ή εγκληματίες. Εκτός αν νομίζετε πως η PayPal δεν έχει διερευνήσει το θέμα και βάζει σε κίνδυνο το καλό της όνομα. Όμως ακόμα και να επιμένει κάποιος σε αυτή την οπτική, είναι δύσκολο να μας πείσει πώς έδωσε την άδεια το υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης.

Το bitcoin μόνο κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του αποτελούσε σε σημαντικό βαθμό το νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, του dark web. Τότε που ούτε οι χρήστες ούτε οι διωκτικές αρχές είχαν αντιληφθεί τη λειτουργία και τις ιδιότητές του, όπως για παράδειγμα ότι οι συναλλαγές μένουν για πάντα καταγεγραμμένες.

Τρίτον, είναι δεδομένο πως θα δούμε αύξηση των συναλλαγών σε bitcoin. Ενδεχομένως και στα υπόλοιπα 3 κρυπτονομίσματα, που συμπεριλαμβάνει στον αρχικό σχεδιασμό της η PayPal. Στο δίκτυό της βρίσκονται εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις. Ακόμα και ένα μικρό μέρος από αυτές να δεχτεί να πληρώνεται σε bitcoin, η επίπτωση θα είναι τεράστια για τον χώρο των crypto.

Βέβαια ποτέ δεν υπήρξε ισχυρό επιχείρημα ότι το bitcoin δεν χρησιμοποιείται ευρέως ως μέθοδος πληρωμής. Ούτε ο χρυσός χρησιμεύει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει αξία. Ούτε με μετοχές ή ομόλογα αγοράζεις ψωμί από τον φούρνο. Η διαφορά με το bitcoin είναι πως αυτό έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί τεχνολογικά. Να γίνει ΚΑΙ μέθοδος πληρωμής εκτός από την υπάρχουσα ιδιότητά του ως διαφύλαξης αξίας.

Η επίπτωση στην τιμή του bitcoin

Όσο αφορά την τιμή του bitcoin, είναι λογικό να έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς πολλοί θα θελήσουν να κατοχυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους, αν και η αίσθησή μας είναι πως μόνο οι πολύ βραχυπρόθεσμοι traders πουλάνε τώρα. Από την άλλη, εκτός από τους μακροχρόνιους κατόχους (τα 2/3 των bitcoin δεν έχουν κουνηθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο), θα υπάρξουν αρκετοί που θα θέλουν να αποκτήσουν bitcoin έστω και τώρα, γιατί προσβλέπουν σε ακόμα υψηλότερη τιμή μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Η είσοδος στον χώρο αξιοσέβαστων εταιρειών, εισηγμένων στα κορυφαία χρηματιστήρια του κόσμου, φαίνεται να αποτελεί το καθοριστικό πλακάκι του ντόμινο, στον δρόμο για την ευρεία υιοθέτηση. Δίνει το απαραίτητο έναυσμα σε πολλούς που δίσταζαν, να προχωρήσουν στην απόκτησή του.

Έχουμε αναφέρει και άλλες φορές το σκεπτικό: είναι λάθος να βάλεις όλη σου την περιουσία εκεί. Όμως ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι να μη βάλεις ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου σου, ειδικά υπό αυτές τις μακροοικονομικές και νομισματικές συνθήκες. Ένα ποσοστό της τάξης του 1% δεν πρόκειται να σε καταστρέψει στο σενάριο που το bitcoin θα έχει άσχημη κατάληξη, αλλά μπορεί να απογειώσει τις αποδόσεις σου στο καλό σενάριο.

Όμως ακόμα και αυτό το 1%, αν το βάλουν πολλοί από αυτούς που κάθονται αμήχανα πάνω σε στοίβες από μετρητά σε αρνητική απόδοση, αποτελεί τεράστιο νούμερο για το σημερινό μέγεθος του bitcoin.

Η επόμενη ημέρα

Υπάρχουν παράμετροι που αυτή την ώρα μάς είναι άγνωστες. Για παράδειγμα δεν είναι καθόλου απίθανο να βγάλει η Paypal ένα δικό της κρυπτονόμισμα στο άμεσο μέλλον. Επίσης οι αμερικανικές φορολογικές αρχές (IRS) αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα ως εμπορεύματα, όχι ως νομίσματα. Συνεπώς όσοι αγοράζουν, πωλούν ή ξοδεύουν, θα υπόκεινται σε φόρους υπεραξίας. Άραγε θα αλλάξει το αυστηρό φορολογικό καθεστώς που ισχύει στις ΗΠΑ;

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να είναι η Paypal η μόνη εταιρεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου που θα εισέλθει δυναμικά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Θα υπάρξουν και άλλες που θα αδράξουν την ευκαιρία και θα παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα βασισμένα στα κρυπτονομίσματα.

Αν κρίνουμε από την καμπύλη υιοθέτησης, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Μόλις το 1% με 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμπλακεί ενεργά, έστω και επιδερμικά, με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v