Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το bitcoin τρέχει με σπασμένα φρένα

Ξέφρενο ράλι στην τιμή του κρυπτονομίσματος, που έφτασε τις 16.000 δολάρια. Ποιοι είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τις αναλύσεις. Ποιες είναι τώρα οι προοπτικές και οι κίνδυνοι για τους επενδυτές.

Το bitcoin τρέχει με σπασμένα φρένα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ουάου! Από τις 16.000 δολάρια η θέα είναι καταπληκτική! Από εδώ μπορείτε να δείτε την πρόσφατη κοιλάδα των 10.000, τον καταρράκτη που οδήγησε στο κατώτατο σημείο του έτους μετά τον παγκόσμιο πανικό του Μαρτίου, την πλαγιά από την προηγούμενη κορυφή του 2019 μέχρι τις 7.000.

Πόσο μακριά φαίνεται από εδώ το καταφύγιο των αρκούδων, στην περιοχή των 3.000-4.000 δολαρίων. Από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι της στήλης BLOCKCHAIN & CRYPTO, στα τέλη του 2018. Ελάχιστοι πίστεψαν πως θα φτάναμε τόσο ψηλά, τόσο σύντομα.

Το bitcoin τρέχει με… 100

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε τις 100 συνεχόμενες ημέρες πάνω από τις 10.000 δολάρια. Κανένας πλέον δεν θα παραξενευτεί αν δεν δούμε 4ψήφιο νούμερο ποτέ ξανά. Όταν το είχαμε αναφέρει τον Ιούλιο, είχαμε κατηγορηθεί ως βιαστικοί και υπεραισιόδοξοι.

Δεν είναι αυτή όμως η μόνη ένδειξη που μας δείχνει ότι τρέχει με… 100 το bitcoin. Από την αρχή αυτής της εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα, έχει σημειώσει 100% άνοδο. Για την ιστορία, μέχρι τώρα φέτος, ο χρυσός καταγράφει +27%, το ασήμι +39%, οι αμερικανικές τράπεζες -31% και οι ευρωπαϊκές -39%.

Το bitcoin επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του ως ασφαλούς καταφυγίου και ως περιουσιακού στοιχείου διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Μπορεί μέχρι σχετικά πρόσφατα να ακολουθούσε συχνά την πορεία του S&P 500, αλλά αυτό έκανε και ο χρυσός. Η συσχέτισή τους οφειλόταν στο ότι σε περίοδο έντονης ανησυχίας, επενδυτές πουλάνε αδιάκριτα οτιδήποτε.

Τελικά το σενάριο που είχαμε αναφέρει στην αρχή της εβδομάδας να συνεχίσει να κινείται ανοδικά η τιμή του bitcoin μέσα στο κανάλι που ορίζεται από τις μαύρες παράλληλες γραμμές αποδείχτηκε… απαισιόδοξο!

Οι λόγοι της ανόδου

Τον λόγο που ανεβαίνει το bitcoin, ή καλύτερα έναν από τους λόγους μάς τον εξηγεί ένας νέος οπαδός του. Ο Paul Tudor Jones, ο άνθρωπος που έγινε θρύλος στη Wall Street, όταν προέβλεψε το κραχ του 1987. Ένας από τους διαχειριστές κεφαλαίων με τις καλύτερες αποδόσεις επί δεκαετίες: «Αγοράζοντας χρυσό, ποντάρεις σε ένα δυστοπικό μέλλον, εναντίον της ανθρωπότητας. Αγοράζοντας bitcoin, ποντάρεις στην ανθρώπινη δημιουργία, την πρόοδο».

Η δική μας άποψη είναι καταγεγραμμένη από καιρό. Θεωρούμε το bitcoin ως τον νέο αναβαθμισμένο χρυσό. Δεν είναι μόνο πιο σπάνιο, αλλά απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής όπως για παράδειγμα την άμεση και σχεδόν δωρεάν μετακίνησή του σε οποιαδήποτε ποσότητα και οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όπως και πολλά περισσότερα, που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές.

Πιθανόν κάποια στιγμή όλοι θα αγοράσουν ή θα θέλουν να αγοράσουν bitcoin. Όπως σήμερα, όλοι θεωρούν καλή ιδέα να κατέχουν λίγο χρυσό. Το ερώτημα είναι σε ποια τιμή. Ίσως στις 100.000 δολάρια. Το νούμερο σας ακούγεται υπερβολικό; Ίσως, αλλά σκεφτείτε το εξής: οι επικριτές του bitcoin που το θεωρούσαν φούσκα ή νόμισμα των παρανόμων διαψεύστηκαν. Αυτοί που είναι δικαιωμένοι σήμερα, όσοι αποδείχτηκαν διορατικοί, θεωρούν πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν πουλάνε, ακόμα και αν σημειώνουν σημαντικές αποδόσεις. Περιμένουν να είναι μέσα στο όχημα που θα τους μεταφέρει… στο φεγγάρι, όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν.

Πώς γνωρίζουμε ότι δεν πουλάνε; Μα επειδή όλα τα δεδομένα στο blockchain του bitcoin είναι φανερά. Ανά πάσα στιγμή, από τον οποιοδήποτε και σε πραγματικό χρόνο! Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Από τον πιο μικρό ιδιώτη έως τον μεγαλύτερο θεσμικό. Είναι ένας μόνο από τους λόγους που κάνουν την αγορά αυτή τόσο ιδιαίτερη.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τις εκροές νομισμάτων bitcoin από τα ανταλλακτήρια προς προσωπικά πορτοφόλια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα αποσύρουν από εκεί που μπορούν να τα ρευστοποιήσουν άμεσα και τα φυλάνε στο «χρηματοκιβώτιό» τους. Όπως παλιά έκαναν οι μακροπρόθεσμοι των μετοχών, όταν έκρυβαν τα «χαρτιά» στο μπαούλο.

Σαν να αγοράζεις Microsoft τη δεκαετία του 1980, με σκοπό να τη φυλάξεις για χρόνια. Τότε αποτελούσε ένα καινούργιο και φιλόδοξο project, που ελάχιστοι πίστευαν. Είτε θα είχαν δίκιο οι περισσότεροι που το έβλεπαν δύσπιστα και θα βούλιαζε, είτε θα τους έκανε πλούσιους μετά από χρόνια.

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Οποιοδήποτε σενάριο είναι πιθανό να συμβεί. Κανείς δεν πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι το bitcoin από λίγα δολάρια θα έφτανε τα 100. Πριν 6 χρόνια, κανείς δεν πίστευε πως θα φτάσει τα 1.000. Μήπως σε λίγο καιρό θα λέμε, γιατί δεν αγόρασα λίγα παραπάνω κάτω από τις 10.000, όταν ήταν ακόμα ευκαιρία; Από την ίδια τους τη φύση, όταν οι αριθμοί ανεβαίνουν σε ψηφία, συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Η αλλαγή είναι μεγάλη στην ψυχολογία, νιώθεις πως ανυψώνεσαι επίπεδο.

Το σίγουρο είναι πως από κάποιο σημείο και μετά, η άνοδος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Το επόμενο στοίχημα θα είναι αν θα παραβιαστεί η κορυφή των 20.000 δολαρίων. Αρκετοί θα φοβηθούν όταν πλησιάζει προς τα εκεί και θα θελήσουν να πουλήσουν. Αν όμως η ορμή θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπερνικήσει τους φόβους, τότε θα είναι πραγματικά ασυγκράτητο.

Προσοχή όμως σε όσους θέλουν να αγοράσουν, ειδικά σε δύο σημεία:

α) Αν η περίοδος που διανύουμε μοιάζει με το 2017, τότε πράγματι μπορεί να φτάσει τις 20.000 μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορεί όμως να υποχωρήσει και κατά 30%. Η άνοδος τότε δεν ήταν σε μια ευθεία, είχε απότομες διορθώσεις. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε πως δεν θα συμβεί κάτι ανάλογο.

β) Αυτή την περίοδο θα ξεμυτίσουν και πάλι πολλοί απατεώνες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου και τους παρασύρουν είτε σε νομίσματα αμφίβολης ποιότητας, είτε εμφανιζόμενοι ως επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων, τους ζητάνε χρήματα υποσχόμενοι υψηλές αποδόσεις και έπειτα εξαφανίζονται.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v