Μια πρόβλεψη για την τιμή του bitcoin μέσα στο 2021

Οι προβλέψεις του αναλυτή που είχε «δει» την εκτίναξη του κρυπτονομίσματος πάνω από τις 28.000 δολάρια δύο χρόνια πριν. Το ράλι στην τιμή, η σημασία του FOMO και μια προσωπική εκτίμηση. Ξεπέρασε και τις 40.000 η τιμή.

Μια πρόβλεψη για την τιμή του bitcoin μέσα στο 2021

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το bitcoin δεν έχει απλά απογειωθεί. Η τροχιά του έχει ξεφύγει από τα δεσμά της γήινης βαρύτητας καθώς σήμερα ξεπέρασε και τις 40.000 δολάρια.

Πότε ήταν το κρίσιμο σημείο; Όπως έχουμε τονίσει σε προηγούμενα άρθρα, η διάσπαση των 20.000 δολαρίων. Οι αναγνώστες του Εuro2day.gr δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Είχαμε αναφέρει έγκαιρα πως μετά από εκεί το bitcoin θα είναι ασταμάτητο. Και πράγματι, μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, έχει σχεδόν διπλασιάσει την αξία του, όπως φαίνεται στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κάποιος για το bitcoin, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί πως έχει επιτύχει ένα μοναδικό κατόρθωμα. Σε μόλις 12 χρόνια, από το τίποτα, έφτασε να ξεπερνάει σε αξία τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κάποιοι, όπως ο Ρουμπίνι, επιμένουν πεισματικά να το συγκρίνουν με τις τουλίπες. Ξέφτισε πια αυτός ο ισχυρισμός. Ούτε σαν αστείο δεν ακούγεται πια. Το φαινόμενο της ανόδου της τιμής των τουλιπών κράτησε ελάχιστα χρόνια και έφτασε σε ακραία φαινόμενα παροξυσμού 3-4 μήνες. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι εξελίξεις ήταν απελπιστικά αργές. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονταν καν την έννοια της προόδου. Γεννιούνταν, ζούσαν, πέθαιναν, χωρίς να δουν την παραμικρή αλλαγή γύρω τους.

Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην εποχή της ταχύτητας, της πληροφορίας, του Internet. Το οποίο στα γενέθλια των 12 ετών του δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση κορεσμού, πόσο μάλλον κατάρρευσης. Αντιθέτως, τώρα αρχίζει ο κόσμος και μαθαίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που το κάνουν τόσο πολύτιμο.

Ο νικητής των προβλέψεων

Ο Max Keiser ήταν από όλους τους γνωστούς υποστηρικτές του bitcoin εκείνος που προέβλεψε σωστά την τιμή στην οποία θα κλείσει το 2020. Ο διάσημος, όσο και αμφιλεγόμενος, οικονομικός αναλυτής είχε αναφέρει πριν δύο χρόνια πως θα κλείσει φέτος η τιμή στις 28.000 δολάρια. Τυχερός ή ικανός; Χωρίς να αποκλείσουμε την εύνοια της τύχης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ο Max ήταν από τους ελάχιστους που είχαν διαβλέψει πως το bitcoin θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από το μακρινό 2011.

Όπως και να έχει, η άποψή του για τη χρονιά που μπήκε, δεν μπορεί παρά να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ποια είναι; Ας μη σας κρατάμε σε αγωνία. Ο Max Keiser προβλέπει πως η κεφαλαιοποίηση του bitcoin θα φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια (σ.σ. λίγο πιο κάτω από τη μισή αξία της συνολικής ποσότητας χρυσού). Κάτι που σημαίνει πως το ένα bitcoin θα αξίζει 220.000 δολάρια πριν το τέλος του 2021.

Από ό,τι ισχυρίζεται, από ένα σημείο και μετά θα λειτουργήσει ενισχυτικά το FOMO (Fear of missing out) των θεσμικών. Συνήθως ο φόβος μη χαθεί η ευκαιρία και η συναισθηματική βαρύτητα των επενδυτικών αποφάσεων έχει ταυτιστεί με ιδιώτες, ανώριμους επενδυτές. Όμως τώρα ήρθε η σειρά των θεσμικών να ανησυχούν. Μόλις 900 νομίσματα βγαίνουν κάθε ημέρα. Ποιος θα τα πρωτοπάρει;

Τα ανταλλακτήρια αποστραγγίζονται από bitcoin το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν αποσυρθεί πάνω από 100.000 νομίσματα, σύμφωνα με τη viewbase (www.viewbase.com/coin/bitcoin). Πολλά είναι βέβαιο πως αποσύρονται από θεσμικούς επενδυτές, με πρόσφατο ηχηρό παράδειγμα την One River, που αγόρασε νομίσματα αξίας 600.000.000 δολαρίων. Το διάγραμμα από την εταιρεία αναλύσεων CryptoQuant μπορεί να χαρακτηριστεί ως και σοκαριστικό. Παρά την εκτόξευση της τιμής του bitcoin, oι συνολικές εκροές από τα ανταλλακτήρια είναι στο ανώτερο σημείο τους. (https://twitter.com/cryptoquant_com/status/1346059951228166150)

Να επαναλάβουμε για τους καινούργιους στον χώρο των κρυπτονομισμάτων πως η απόσυρση από τα ανταλλακτήρια προς τα προσωπικά πορτοφόλια είναι η σημαντικότερη ένδειξη πως οι κάτοχοί τους δεν σκοπεύουν να τα πουλήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο βασικός λόγος που κάνει αυτή την εκτίμηση ο Max δεν αφορά σε τίποτε άλλο από την επεκτατική νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, που οδηγεί θεσμικούς και ιδιώτες να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε κάποιο «σκληρό» χρήμα. Κάπου που δεν μπορεί να αυξηθεί από μια πολιτική απόφαση, να προστατευτούν από τις κυβερνήσεις που διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των χαρτονομισμάτων τους. Σε αντίθεση με τα κρατικά χρήματα, όπου μπορούν να δημιουργηθούν άπειρα, το bitcoin έχει πεπερασμένο όριο παραγωγής.

Μια προσωπική εκτίμηση

Να δώσουμε βαρύτητα στην πρόβλεψη του Max Keiser; Δύσκολο να το ισχυριστείς. Αν κάτι μας δίδαξε το 2020 όσον αφορά το μέλλον, είναι η δυσκολία να το προβλέψεις. Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε ένα από τα πιο χαοτικά και αβέβαια περιβάλλοντα που έχουν εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Το επόμενο παράδειγμα για τη θεωρία του χάους δεν θα αφορά το αφηρημένο περιστατικό της πεταλούδας που προκάλεσε την καταιγίδα, αλλά τη μολυσμένη νυχτερίδα που ξεκίνησε μια διεθνή υγειονομική κρίση και αλλαγή των οικονομικών και νομισματικών δομών.

Παρ' όλα αυτά η οπτική του Keiser έχει βάση. Η τιμή του χρυσού είναι λογικό να αυξηθεί (ο Keiser προβλέπει να ξεπεράσει τις 3.000 δολάρια), αλλά του bitcoin ακόμα περισσότερο. Μπορεί φυσικά να κάνει λάθος. Κανείς δεν κατέχει την κρυστάλλινη σφαίρα που διαβάζει το μέλλον.

Προσωπικά άρχισα να εμπλέκομαι τόσο ενεργά στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, όταν συνειδητοποίησα ως το bitcoin αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία που έχω συναντήσει ως επενδυτής. Όχι μόνο ως εμπλεκόμενος στα διεθνή χρηματιστήρια επί δύο δεκαετίες, αλλά και με βάση όσα έχω διαβάσει στην οικονομική ιστορία. Μια ευκαιρία που έρχεται μια φορά στη ζωή μας. Για πρώτη φορά δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα περιουσιακό στοιχείο, χωρίς κάτι να μπορεί να ανατρέψει την πορεία του. Μια επενδυτική αξία που το ευνοούν όλα τα σενάρια! Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις αυτές έχουν επαληθευτεί, αλλά όπως πολύ σωστά λέγεται, οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προσοχή, λοιπόν, διότι συμβαίνουν και απρόοπτα ή γεγονότα που μπορεί να ξεφύγουν από την αντίληψή μας. Αλλάζουν συνεχώς τόσα πολλά, που είναι πρακτικά αδύνατον να τα παρακολουθήσεις όλα. Και όχι μόνο γι' αυτό. Βλέπουμε την επανάσταση των cypherpunk να ενσωματώνεται στη Wall Street. Τι θα προκύψει από τόσο αταίριαστες θεωρητικά κοινότητες; Είναι αδύνατον να το προδιαγράψεις με σιγουριά.

Ωστόσο, αν για κάτι είμαστε σίγουροι, είναι πως ο ρυθμός των εξελίξεων θα εξακολουθήσει να είναι υψηλός. Το 2021 καταφτάνει με μια παράξενη ταχύτητα, κουβαλώντας μαζί με τις δυσκολίες που κληρονόμησε από τη χρονιά που μας πέρασε, μια συναρπαστική αίσθηση δυνατοτήτων. Κάθε κρίση αποτελεί και ευκαιρία. Έτσι δεν λένε;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars. Απευθύνονται σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Από το ίδιο link, οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v