Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Visa μπαίνει δυναμικά στα crypto

Εντάσσει τα κρυπτονομίσματα στο δίκτυο πληρωμών, ξεκινά συνεργασίες με εταιρείες ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Το bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό, εκτιμά η Bank of Singapore. Η άποψη της Βridgewater.

Η Visa μπαίνει δυναμικά στα crypto

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ήταν αναμενόμενο. Θέμα χρόνου και αυτό. Ποιο; Η Visa να εντάξει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στο δίκτυο πληρωμών της. Ο Διευθύνων Σύμβουλός της Al Kelly περιέγραψε τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό», που όμως δεν χρησιμοποιούνται ως τρόπος πληρωμής. Σε αυτόν τον χώρο η Visa μπορεί να συμβάλει προσθέτοντας διαφοροποιημένη αξία στο οικοσύστημα. Από ό,τι ανέφερε, είναι σε θέση να βοηθήσει τα κρυπτονομίσματα να γίνουν πιο ασφαλή, χρήσιμα και εφαρμόσιμα

Αποκάλυψε μάλιστα πως ήδη εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα με εταιρείες ηλεκτρονικών πορτοφολιών που φυλάσσουν και διακινούν κρυπτονομίσματα, όπως και ανταλλακτήρια. Σύντομα θα μπορούν οι χρήστες κρυπτονομισμάτων να συνδέσουν τον λογαριασμό τους με μια Visa και να πληρώνουν σε οποιονδήποτε από τα 70 εκατομμύρια εμπόρους, όπου η κάρτα γίνεται αποδεκτή παγκοσμίως. Όπως γίνεται με οποιοδήποτε από τα 160 νομίσματα που υποστηρίζει σήμερα.   

Ήδη σήμερα, 35 πλατφόρμες και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων έχουν εκδώσει Visa, όπως η Crypto.com και η BlockFi. Ωστόσο πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό χρηστών. Οι δυνατότητες να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου λειτουργία είναι πολύ μεγαλύτερες. Επίσης η Visa έχει επενδύσει στη Zap, μία startup πληρωμών με εξαιρετικά αποτελέσματα

Bank of Singapore: Το bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό

Η τάση των ειδικών και των τραπεζικών ιδρυμάτων να αναγνωρίζουν πως το bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό ως αποθήκη αξίας όλο και δυναμώνει. Η νέα διαπίστωση έρχεται από τα συμπεράσματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε η Bank of Singapore.

Από ό,τι υποστηρίζουν, τα ψηφιακά νομίσματα που δεν εκδίδονται από κράτη ιδιωτικά είναι πολύ απίθανο να αντικαταστήσουν τα νομίσματα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις ως μέσο ανταλλαγής, όμως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντικατάσταση περιουσιακών στοιχείων που χρησιμεύουν ως ασφαλές καταφύγιο, όπως ο χρυσός.

Πότε; Μόλις ξεπεραστούν βασικά εμπόδια. Συγκεκριμένα απαιτούνται υπηρεσίες θεματοφυλακής από αξιόπιστα ιδρύματα, τα οποία θα τα φυλάσσουν με ασφάλεια. Επίσης η ρευστότητα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, για να μειωθεί η μεταβλητότητα σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Σε μια οικονομική κρίση, τα κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να απορριφθούν από τους επενδυτές κατά τη διάρκεια, όπως συνέβη στην αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Παραδέχονται όμως πως η πτώση του bitcoin στην αρχή της πανδημίας ήταν μόνο προσωρινή. Όχι μόνο ανέκαμψε αλλά σημείωσε μια από τις καλύτερες αποδόσεις στο 2020.

Η αυξημένη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, όπως οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με πιο μακροπρόθεσμους χρονικούς ορίζοντες ή τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας και στη χαμηλότερη μεταβλητότητα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Mansoor Mohi-uddin, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Singapore, οι κυβερνήσεις θα είναι πολύ προσεκτικές για οποιαδήποτε τεχνολογία θα οδηγούσε ενδεχομένως στην εκτόπιση των εθνικών νομισμάτων. Εκτός των άλλων, θα μείωνε την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να εκτυπώνουν χρήματα κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων.

Η πεπερασμένη προσφορά του bitcoin έχει κάνει τους επενδυτές να το αναζητούν όλο και περισσότερο, αναφέρει η έρευνα. Η ελκυστικότητα των ψηφιακών νομισμάτων οφείλεται εν μέρει στην άνεση. Το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι εύκολο να αποθηκευτούν σε ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα συχνά πρέπει να αποθηκεύονται σε ασφαλείς, φυσικές τοποθεσίες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για καθημερινές συναλλαγές.

Η άποψη της Βridgewater για το bitcoin

Στο χθεσινό άρθρο είχαμε παρουσιάσει την άποψη του Ray Dalio. Στο ίδιο σημείωμα υπάρχει μια έρευνα συνεργατών του που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (https://www.bridgewater.com/research-and-insights/ray-dalio-what-i-think-of-bitcoin). Σταχυολογούμε κάποια σημεία:

Το bitcoin προσφέρει μερικά ελκυστικά χαρακτηριστικά, όπως περιορισμένη προσφορά, παγκόσμια εμβέλεια και γρήγορη εξέλιξη. Αποτελεί περισσότερο μια επιλογή για πιθανό «ψηφιακό χρυσό», καθώς ακόμα η κεφαλαιοποίησή του είναι ένα μικρό κλάσμα του πολύτιμου μετάλλου.

Σίγουρα, το bitcoin έχει αξία: παρόμοιο με τον χρυσό, δεν μπορεί να διαβρωθεί η σπανιότητά του από «εκτύπωση» κάποιας Κεντρικής Τράπεζας, με τη συνολική προσφορά του πεπερασμένη. Επιπλέον, είναι εύκολα φορητό και ανταλλάξιμο παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι μοιράζεται μερικές αλλά όχι όλες τις ιδιότητες που θα θεωρούσαμε απαραίτητες για να θεωρηθεί ως μέσο διαφύλαξης πλούτου.

Το bitcoin έχει για ανώτατο ποσό νομισμάτων τα 21 εκατομμύρια, με το ποσοστό έκδοσής του να  μειώνεται αυτόματα στο μισό κάθε λίγα χρόνια. Αυτό το χαρακτηριστικό του bitcoin οδήγησε στην αφήγηση «ψηφιακού χρυσού». Όπως φαίνεται παρακάτω, ενώ το ποσοστό έκδοσης του bitcoin για τα πρώτα δύο χρόνια ήταν αρχικά πολύ υψηλότερο, ο ρυθμός αύξησης της δημιουργίας του είναι τώρα χαμηλότερος από αυτή του χρυσού.

Το bitcoin εξαπλώνεται

Ακόμα πιο ένθερμος υποστηρικτής της άποψης πως το bitcoin αποτελεί τη νέα έκδοση του χρυσού είναι ο Mike McGlone, ανώτερο στέλεχος  στρατηγικής του Bloomberg Intelligence. 

Όπως ανέφερε ο Mike, η μεταβλητότητα του bitcoin είναι υψηλή, επειδή έχει εμφανιστεί μόλις εδώ και περίπου 10 χρόνια. Ο χρυσός ήταν από… πάντα. Ωστόσο ο κίνδυνος από τη μεταβλητότητα είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τα πρόσφατα κέρδη. Σε έναν κόσμο που οδεύει προς την ψηφιακή κατεύθυνση, αν το χαρτοφυλάκιό σας διαθέτει μόνο χρυσό, έχω την αίσθηση πως είστε λίγο ακάλυπτος χωρίς bitcoin. (https://www.youtube.com/watch?v=qMZr8WBIL0Q)

Τέλος, η παρακάτω φωτογραφία μάς έρχεται από την πόλη Kranj της Σλοβενίας! Σύμφωνα με τη Wikipedia, η Kranj είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στη Σλοβενία και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λιουμπλιάνα. 

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

 

 * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v