Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 5 DeFi έχουν βάλει στόχο να… αντικαταστήσουν τις τράπεζες

Πώς προχωρά η τεχνολογία στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσα από blockchain και κρυπτονομίσματα. Τα διδάγματα της υπόθεσης GameStop και τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.

Οι 5 DeFi έχουν βάλει στόχο να… αντικαταστήσουν τις τράπεζες

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η νέα γενιά επενδυτών έχει θολώσει τα όρια μεταξύ των θεσμικών «έξυπνων χρημάτων» και των «χαζών χρημάτων» των μικροεπενδυτών. Μεγάλο μέρος της ζήτησης στο έπος του GameStop δημιουργήθηκε μέσω των options. Αυτό δείχνει ότι οι σημερινοί επενδυτές είναι πιο ενημερωμένοι και πιο εκπαιδευμένοι από όσο πιστεύουν πολλοί. Τρανή απόδειξη είναι πως δικαιώθηκαν τόσο για το Bitcoin όσο και για την Tesla. Επιλογές που χλευάζονταν από την πλειονότητα των στελεχών της Wall Street.

Η σύγκρουση των συνηθισμένων ανθρώπων με τα hedge funds στα χαρακώματα της GameStop υπήρξε ιστορικής σημασίας για πολλούς λόγους. Για πρώτη φορά οι ιδιώτες μικροεπενδυτές έχουν βρει έναν τρόπο όχι μόνο να αμυνθούν αλλά και να επιτεθούν. Πώς; Μετατράπηκαν σε ένα μεγάλο συνεργατικό fund. Ωστόσο αυτό δεν φτάνει. Τα hedge funds δεν θα είναι ανυποψίαστα την επόμενη φορά. Είναι ψυχροί «εκτελεστές», έχουν πολλά χρήματα, προσαρμόζονται γρήγορα. Δεν μπορούν να νικηθούν στη Wall Street. Είναι ο προνομιακός τους χώρος.

Τι μένει λοιπόν για τους μικροεπενδυτές; Να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής της αναμέτρησης. Πού; Στα κρυπτονομίσματα. Αυτό είναι το πνεύμα που αρχίζει να καταλαμβάνει χώρο ανάμεσα στους εξεγερμένους μικροεπενδυτές των r/WallStreetBets.

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια

Όταν η Robinhood περιόρισε τις συναλλαγές για χιλιάδες χρήστες, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου. Κανείς, εκτός από τους ανθρώπους των crypto και ειδικότερα των DeFi, οι οποίοι αντιλήφθηκαν αμέσως πως παρουσιάζεται μια τεράστια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια για τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές. Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να μαζεύουν εκατομμύρια κόσμο και βέβαια να τους δίνουν τη δυνατότητα να συντονίζονται. Χωρίς να μπορούν να παρεμποδιστούν! Κανείς δεν μπορεί να κλείσει το Bitcoin. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις αποκεντρωμένες συναλλαγές.

Γιατί; Επειδή στα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια όπως το Uniswap, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης οποιουδήποτε. Πρόκειται για αγνό, ανόθευτο καπιταλισμό. Οι τιμές ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση. Χωρίς καμία κυβερνητική ή τραπεζική ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Δεν υπάρχει καν κάποια κεντρική αρχή, όπως ένα χρηματιστήριο που να συνδέει τις εντολές συναλλαγών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να εμποδίσει τις συναλλαγές να εκτελεστούν.

Μια χρηματιστηριακή έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να εκτελέσει μια εντολή, όπως και μια τράπεζα μπορεί να σε παρεμποδίσει να έχεις πρόσβαση στα χρήματά σου. Στην Ελλάδα, η εφαρμογή των capital controls έχει διαλύσει κάθε περιθώριο αμφισβήτησης για αυτό το ενδεχόμενο. Στην Κύπρο, ακόμα χειρότερα. Δεν τους παγώσανε απλώς τις καταθέσεις, τις κούρεψαν. Αυτό δεν σημαίνει πως οι αρχές το έκαναν από κακία ή από συμφέρον ή ότι τα κίνητρα τους δεν ήταν αγνά. Δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως έγινε, επειδή μπορούσαν να το κάνουν. Αρκούσε μια πολιτική απόφαση.

Η εξέλιξη των DEX

Τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια μόλις έκλεισαν τον καλύτερό τους μήνα από πλευράς όγκου συναλλαγών, με πάνω από 63 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Dune Analytics. Μόνο τον Ιανουάριο ξεπέρασαν το ήμισυ του συνολικού όγκου που πραγματοποιήθηκε όλο το 2020. Η συνολική αξία που είναι κλειδωμένη στα πρωτόκολλα (TVL) ανέρχεται στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά είναι σαν να έχουμε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) στην παραδοσιακή τραπεζική. Η Uniswap αξίζει σήμερα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας επεξεργαστεί όγκο συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Ένα νέο ψηφιακό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει δημιουργηθεί από το μηδέν, για να εξυπηρετεί χρήστες από όλο τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις. Ένα σύστημα όπου κανείς δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει κάποιο άλλο. Κανείς δεν θα διαθέτει υπερβολικό πλεονέκτημα. Είναι δίκαιο, ενσάρκωση του ήθους του Διαδικτύου, που οι ψηφιακοί πολίτες έχουν γνωρίσει και αγαπούν. Και αυτό είναι εφικτό χάρη στο Bitcoin και το Ethereum και τις εφαρμογές που χτίζονται πάνω τους. Το μόνο που μένει, είναι οι κάτοικοι του μεγάλου παγκόσμιου ψηφιακού χωριού να ενημερωθούν για τις ιδιότητές τους.

Τα παραδοσιακά ιδρύματα κυριαρχούσαν επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εναλλακτική. Ωστόσο, αν η συμπεριφορά τους δυσαρεστήσει τους πελάτες τους, δεν θα επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Οι DeFi δεν ευνοούν όποιον έχει τα περισσότερα χρήματα ή τις καλύτερες διασυνδέσεις. Ανταμείβει τους πιο έξυπνους, τους πιο θαρραλέους. Όσους κάνουν έγκαιρα τη σωστή εκτίμηση και δείχνουν επάρκεια στις δεξιότητες που απαιτούνται στον νέο ψηφιακό κόσμο. Όσους έχουν την πεποίθηση και την αποφασιστικότητα να ενεργήσουν νωρίτερα. Δεν έχει τόσο σημασία το ύψος των κεφαλαίων. Εάν έχετε δίκιο, κερδίζετε. Εάν κάνετε λάθος, χάνετε. Η χειραγώγηση της αγοράς γίνεται πολύ πιο δύσκολα.

Τα πρωτόκολλα των DeFi εξαπλώνονται όλο και πιο αποτελεσματικά σε όλες τις λειτουργίες των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως τα πρωτόκολλα διαδικτύου που θεωρούμε δεδομένα σήμερα (TCP/IP, HTTP), τα πρωτόκολλα των DeFi δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένη δικαιοδοσία. Είναι διαθέσιμα παντού (εύκολα στην πρόσβαση) και δεν έχουν φυσικό «σπίτι» (δύσκολο να σταματηθεί). Πρόκειται για ένα θανατηφόρο συνδυασμό, σε μια ανατρεπτική τεχνολογία.

Οι 5 επικρατέστεροι

Ο Mike Novogratz, Διευθύνων Σύμβουλος της Galaxy Digital, ένα από τα μεγαλύτερα funds που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, αποκάλυψε ποιες DeFi εφαρμογές θεωρεί πως θα αντικαταστήσουν το σημερινό τραπεζικό μοντέλο. Διευκρίνισε βέβαια πως πρόκειται για ριψοκίνδυνη επένδυση, αλλά αν αποδειχθεί πως έχει δίκιο, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Αυτά είναι τα Aave, Chainlink, Compound, Yearn.Finance, Uniswap.

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την υλοποίηση αυτού του οράματος, αλλά τα πρωτόκολλα DeFi βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Δεν είναι καθόλου απίθανο σε κάποια χρόνια να έχουν ξεπεράσει σε μέγεθος τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα. Δεν δεσμεύονται από σύνορα, θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές, διαφάνεια. Ο εκδημοκρατισμός της οικονομίας στην πράξη. Πλεονεκτήματα που θα τους βοηθήσουν να επεκταθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζονται πολλοί.

Άραγε στα DeFi θα επικρατήσει ένα μόνο πρωτόκολλο, όπως έχει συμβεί στο e-mail και στο Internet; Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση. Δεν είναι σαφές πόσα πρωτόκολλα θα ξεχωρίσουν με διαφορετικές ιδιότητες ή αν θα προκύψει ένα μόνο, που θα συγκεντρώνει όλες μαζί τις λειτουργίες. Ωστόσο τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι το τελευταίο είναι το πιο πιθανό.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v