Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τον φορητό υπολογιστή που περιείχε 10.000 Bitcoin!

Η αμύθητη περιουσία που έχει χάσει ο κορυφαίος συνωμοσιολόγος των ΗΠΑ, η πρόβλεψη του Max Keizer για το Bitcoin και τα σενάρια για το... FOMO των θεσμικών.

Έχασε τον φορητό υπολογιστή που περιείχε 10.000 Bitcoin!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Στις ΗΠΑ, όταν αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας, το μυαλό τους πάει κατευθείαν στον δημοφιλή όσο και αμφιλεγόμενο ραδιοφωνικό παραγωγό Alex Jones. Τον άνθρωπο που έχει χαρακτηριστεί από το New York Magazine, το Νομικό Κέντρο Southern Poverty και άλλους, ως ο κορυφαίος θεωρητικός συνωμοσίας της Αμερικής.

Συνεπώς, την ιστορία που διηγήθηκε σχετικά με το Bitcoin θα την ακούγαμε με επιφύλαξη, αν δεν την επιβεβαίωνε ο ίδιος ο Max Keizer με ένα tweet. Ποια είναι η ιστορία; Ο Alex ισχυρίζεται ότι έχει χάσει ένα φορητό υπολογιστή που περιέχει 10.000 Bitcoin, τα οποία του είχε δώσει ο Max Keizer πριν από 10 χρόνια (τώρα βέβαια αποθηκεύονται πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα). Ο Max ήταν από τους πρώτους διάσημους οικονομικούς αναλυτές που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Βitcoin, όταν αυτό είχε ακόμα ελάχιστα δολάρια.

Ο Jones αντίθετα ήταν επικριτής του Bitcoin. Αρνιόταν να παραδεχτεί πως είχε αξία μέχρι πρόσφατα. Όταν παραδέχτηκε πως έχει άδικο, σε εκπομπή που φιλοξενούσε τον Max, λέγοντας on-air: «Είχες δίκιο, θα έπρεπε να ασχοληθώ με το Bitcoin από πολύ καιρό». Εκεί εκμυστηρεύτηκε πως πριν από δέκα χρόνια, ο Max Keizer του έδωσε 10.000 Bitcoin για να τα μοιράσει στους ακροατές του, λέγοντάς του πως εκεί βρίσκεται το μέλλον. Πως θα γίνει το νέο παγκόσμιο νόμισμα.

Ο Max Keiser δεν είναι μόνο ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές του Bitcoin. Είναι και εκείνος που προέβλεψε σωστά την τιμή στην οποία θα φτάσει το 2020. Δύο χρόνια πριν συμβεί, είχε υποστηρίξει ότι θα κλείσει η χρονιά στις 28.000 δολάρια. Σίγουρα χρειάζεται και λίγη τύχη για να πέσεις μέσα με τόση ακρίβεια, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ο Max ήταν από τους ελάχιστους που είχαν διαβλέψει πως το Bitcoin θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο από τότε σχεδόν που ιδρύθηκε.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει τι προβλέπει για φέτος. Ο Max Keiser προβλέπει πως η τιμή του Bitcoin θα φτάσει τις 220.000 δολάρια πριν το τέλος του 2021. Από ό,τι ισχυρίζεται, μέσα στη χρονιά που διανύουμε, θα επικρατήσει το FOMO (Fear of missing out) των θεσμικών.

Από ό,τι ανέφερε ο ίδιος πρόσφατα, οι παλαιότεροι έχουν ξαναζήσει κάτι παρόμοιο στην περίοδο των dot.com. Πώς ξεκίνησε η «τρέλα» αυτής της περιόδου; Από τότε που εισήλθε στο χρηματιστήριο η εταιρεία Netscape, το 1997. Όπως σήμερα αμφισβητείται η χρησιμότητα και το μέλλον του Bitcoin, ο ίδιος προβληματισμός και η αντιπαράθεση γινόταν για το Internet. Όποιος είχε στοιχηματίσει υπέρ, επενδύοντας σε μετοχές της νέας τεχνολογίας, είδε τα κεφάλαιά του να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Τώρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε επανάληψη του φαινομένου με την Coinbase

Η σημερινή εποχή

Είσαι οικονομικός διευθυντής σε εισηγμένη εταιρεία ή θεσμικός επενδυτής και πιστεύεις στη δυναμική του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Επιθυμείς να επενδύσεις στο Bitcoin αλλά είναι δύσκολο να ξεπεράσεις τα νομικά και λογιστικά εμπόδια ή σε προβληματίζει η έλλειψη θεματοφυλακής. Η μόνη σου διέξοδος είναι η αγορά μετοχών από εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν έχεις πολλές επιλογές.

Το ανταλλακτήριο της Coinbase, που σε λίγο καιρό θα διαπραγματεύεται στον Nasdaq, σου λύνει τα χέρια

Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν επιθυμούν να ακούνε για τεχνολογικές επαναστάσεις, φιλοσοφίες για περισσότερη ελευθερία και ότι δεν υπάρχουν αυστηρές ρυθμίσεις από μέρους των αρχών. Ό,τι ακριβώς ισχυρίζονται οι φίλοι των κρυπτονομισμάτων και τους τρομάζουν. Κι όμως, αν το σκεφτούν καλύτερα, θα διαπιστώσουν πως το Bitcoin είναι η ιδανική τοποθέτηση για ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου τους, γιατί έχει τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για ένα μη συσχετιζόμενο περιουσιακό στοιχείο, με το πλεονέκτημα της άμεσης ρευστοποίησης. Κι όλα αυτά ταυτόχρονα με την προοπτική υψηλών αποδόσεων.

Οι διαχειριστές δισεκατομμυρίων είναι αρκετά συντηρητικοί. Έχουν δώσει σκληρές εξετάσεις για να αναγνωριστούν ως χρηματιστές ή αναλυτές, έχουν κάνει μεταπτυχιακά, ακόμα και διδακτορικά. Όμως ουδέποτε διδάχτηκαν το Bitcoin ή κάτι που να πλησιάζει σε αυτό. Δεν τους είναι εύκολο να ρισκάρουν τη θέση τους, τη φήμη τους, τον γιγάντιο μισθό που λαμβάνουν, τα μπόνους, το κοινωνικό στάτους που τόσο σκληρά κόπιασαν να πετύχουν.

Αν τυχόν αποτύχουν στην επιλογή τους, θα τους ασκηθεί τεράστια κριτική. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως όχι μόνο θα χάσουν τη δουλειά τους αλλά θα στιγματιστούν ως επιπόλαιοι, σε ένα κύκλωμα που δεν συγχωρεί. Αντίθετα, κανείς δεν απολύθηκε επειδή αγόρασε IBM που υποχώρησε. Ούτε αν τοποθετήσει όλα τα μετρητά της εταιρείας του με επιτόκιο 0% σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Οι άνθρωποι έχουν τα ταμπού τους. Πολιτικά, ηθικά, οικονομικά. Έχουν τις φοβίες που τους καθηλώνουν, για αυτό και αρκούνται στους μύθους τους. Αν τα μόνα άλογα που έχω δει είναι μαύρα, δεν σημαίνει πως όλα τα άλογα είναι μαύρα. Πολλά από αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα, η ιστορία θα τα απορρίψει. Δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε τι είναι το πιο λογικό. Αφήνουμε την πορεία του να μας δείξει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Ωστόσο η δυναμική αλλάζει πολύ γρήγορα. Τον προηγούμενο Μάιο, η δήλωση του Tudor Jones ότι έχει το 1-2% του χαρτοφυλακίου του σε Bitcoin είχε θεωρηθεί ριζοσπαστική. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, αρχίζει να θεωρείται μέχρι και συντηρητική. Αν μπούνε όλοι αυτοί, θα δούμε τιμές που δεν θα τις πιστεύουμε.

Tesla, FED και Bitcoin

Από σήμερα, οι πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούν να αγοράζουν αυτοκίνητα της Tesla με Bitcoin, όπως ανακοίνωσε ο Elon Musk στο Twitter. Διευκρίνισε μάλιστα πως τρέχουν δικά τους nodes και τα έσοδα δεν πρόκειται να μετατραπούν σε δολάρια, συνεπώς τα Bitcoin που θα βρίσκονται στα ταμεία της θα γίνουν ακόμα περισσότερα.

Οι κάτοικοι των άλλων χωρών θα έχουν αυτή τη δυνατότητα αργότερα, μέσα στο έτος. Μεγάλη ημέρα για το Bitcoin. Οι επικριτές του αρχίζουν και χάνουν θεαματικά έδαφος στο επιχείρημα «δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα με Bitcoin». 

Ωστόσο η καλύτερη διαφήμιση που μπορούσε να έχει το Bitcoin έγινε πέρσι σαν σήμερα, από την ίδια τη FED. Ήταν τότε που ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Minneapolis, Neel Kashkari, δήλωσε σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαθέτει «άπειρο ποσό μετρητών». Μια κυνική ομολογία, ότι δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να σταματήσει μια Κεντρική Τράπεζα από το να δημιουργεί όσα χρήματα επιθυμεί. Χωρίς αντίκρισμα, κυριολεκτικά από κοπανιστό αέρα.

Τι αποτέλεσμα έχει αυτή η δυνατότητα από μέρος τους; Το γνωρίζουμε. Σε ολόκληρη νομισματική ιστορία, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση να μην υποπέσει στον πειρασμό όποιος διαθέτει αυτή τη δύναμη και τελικά να την καταχραστεί. Είναι απλά θέμα χρόνου και συνθηκών. Γι' αυτό κάθε νόμισμα καταλήγει κάποια στιγμή να χάνει την αξία του. Είτε να απαξιώνεται τόσο πολύ που να παύει να υπάρχει, είτε να χάνει εντελώς την αγοραστική του δύναμη. Πάντοτε τυπώνονταν δολάρια κατά το δοκούν. Αυτό που άλλαξε τώρα όμως είναι ο ρυθμός δημιουργίας. Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτυπώνονται τους τελευταίους 12 μήνες είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία.

Ένας από τους κύριους στόχους του Bitcoin είναι να εναντιωθεί στην ιδέα ότι η δημιουργία χρημάτων μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Το Bitcoin όχι μόνο έχει όριο τα 21 εκατομμύρια νομίσματα, αλλά γνωρίζουμε και με ακρίβεια τον ρυθμό παραγωγής τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία εμφανίστηκε ένα τόσο αδιάφθορο και διάφανο νομισματικό σύστημα.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v