Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βύθισε το Bitcoin ο Musk, ανέστειλε τη χρήση του η Tesla

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο CEO της Tesla γνωστοποίησε πως η εταιρεία δεν θα δέχεται αγορές με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, λόγω ανησυχιών για την αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Βύθισε το Bitcoin ο Musk, ανέστειλε τη χρήση του η Tesla

Την αναστολή αγορών με χρήση Bitcoin ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Telsa, Elon Musk, με αποτέλεσμα να βυθιστεί η τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, ο Musk επικαλέστηκε ανησυχίες για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για mining και συναλλαγές Bitcoin», ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Tesla μπορεί να αποδεχθεί άλλα κρυπτονομίσματα, αν είναι λιγότερο ενεργοβόρα. Σημείωσε επίσης πως η εταιρεία του δεν θα πουλήσει τα Bitcoins που κατέχει.

Το Bitcoin, που είναι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έφτασε να καταγράφει πτώση έως και 15%, υποχωρώντας προς τις 46.000 δολάρια, αν και λίγο αργότερα μετρίασε τις απώλειες στο 6% και τις 50.980 δολάρια, ενώ οι μαζικές πωλήσεις προκάλεσαν προς στιγμήν ελλείψεις σε ορισμένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων.

Πάντως, τον τελευταίο χρόνο η τιμή του Bitcoin έχει πενταπλασιαστεί.

Η κίνηση του Musk ήρθε μετά τη γνωστοποίηση της Telsa τον Φεβρουάριο πως αγόρασε Bitcoin 1,5 δισ. δολαρίων και πως σκόπευε να δέχεται το ψηφιακό αυτό νόμισμα ως πληρωμή. Η ανακοίνωση αυτή ενίσχυσε τη νομιμοποίηση του κρυπτονομίσματος αυτού ως μιας όλο και πιο αποδεκτής μορφής πληρωμής και επένδυσης.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Citigroup, το Bitcoin mining καταναλώνει 66 φορές περισσότερο ηλεκτρισμό απ’ ό,τι έκανε το 2015, και οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με αυτό ενδεχομένως θα φέρουν το κρυπτονόμισμα αντιμέτωπο με περισσότερους εξονυχιστικούς ελέγχους.

Το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin

Η ξαφνική μεταστροφή του αφεντικού της Tesla, του Ίλον Μασκ, αναφορικά με την αποδοχή του bitcoin για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρίας του έφερε στο προσκήνιο την ενέργεια που καταναλώνει το κρυπτονόμισμα.

Κάποιοι επενδυτές της Tesla, μαζί με περιβαλλοντολόγους, εμφανίζονται ολοένα και πιο επικριτικοί ως προς τον τρόπο ‘εξόρυξης’ (mining) του bitcoin που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η οποία παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Ο Μασκ είπε ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, ιδιαίτερα για τη χρήση «άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο».

Πόσο επιβαρυντικό είναι για το περιβάλλον το ψηφιακό νόμισμα;

  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΔΗΦΑΓΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα, παραδοσιακά νομίσματα, το bitcoin είναι ψηφιακό και δεν είναι κατασκευασμένο από χαρτί, πλαστικό ή ακόμα και μέταλλο. Το bitcoin είναι εικονικό, αλλά ενεργοβόρο και δημιουργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε όλο τον κόσμο.

Με αυτούς τους ρυθμούς, τέτοιου είδους ‘εξόρυξη’ bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως όσο κατανάλωσε η Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Κάποιοι υποστηρικτές του bitcoin σημειώνουν ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα εκατομμύρια εργαζομένων και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κλιματιζόμενα γραφεία επίσης χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

  • ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο ως περιουσιακό στοιχείο, αποκτά έναν ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο καθώς γίνεται αποδεκτό από περισσότερες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικές εταιρίες.

Η μεγαλύτερη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές οδηγούν περισσότερους 'μεταλλευτές' (miners), τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ‘εξόρυξη’ (mining) του κρυπτονομίσματος, να επιλύουν γρίφους σε μικρότερο χρονικό διάστημα για να ανταμειφθούν με bitcoin, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

Το bitcoin δημιουργείται όταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μεγάλης ισχύος ανταγωνίζονται άλλα μηχανήματα για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών γρίφων, μια ενεργοβόρα διαδικασία που συχνά βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, που είναι το πιο ρυπαρό εξ αυτών.

  • ΠΡΑΣΙΝΟ BITCOIN;

Η παραγωγή του bitcoin εκτιμάται ότι παράγει από 22 έως 22,9 εκατ. μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ’ έτος, ή μεταξύ των επιπέδων που παράγονται από την Ιορδανία και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με έρευνα του 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση Joule.

Στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων καταβάλλονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για να αμβλυνθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της ‘εξόρυξης’ και η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να δώσει ώθηση σε κίνητρα για να παραχθούν «πράσινα bitcoin» με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες μπορούν να αγοράσουν πιστωτικές μονάδες άνθρακα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο αυτό.

Και εταιρίες που ασχολούνται με την ανάλυση των blockchains (αλυσίδα των μπλοκ) λένε ότι θεωρητικά είναι δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή του bitcoin, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρχει μια επιπλέον χρέωση για τα πράσινα bitcoin. Σε αυτό μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που εφαρμόζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

  • ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προγράμματα από τον Καναδά έως τη Σιβηρία αναζητούν τρόπους να αποδεσμεύσουν την ‘εξόρυξη’ των bitcoin από τα ορυκτά καύσιμα, όπως με τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, ή τουλάχιστον με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, και να καταστήσουν το ψηφιακό νόμισμα περισσότερο αποδεκτό από το κυρίαρχο ρεύμα των επενδυτών.

Κάποιοι προσπαθούν επίσης να ξαναχρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από την ‘εξόρυξη’ στη γεωργία, τη θέρμανση και την κάλυψη άλλων αναγκών.

  • ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η κυριαρχία των Κινέζων ‘μεταλλευτών’ και η έλλειψη κινήτρων για να αντικατασταθούν τα φθηνά ορυκτά καύσιμα με πιο ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες γρήγορες λύσεις στο πρόβλημα των εκπομπών του bitcoin, όπως προειδοποιούν παράγοντες του κλάδου και ακαδημαϊκοί.

Οι Κινέζοι ‘μεταλλευτές’ αντιστοιχούν περίπου στο 70% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Τείνουν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας --κυρίως υδροηλεκτρική-- κατά τη διάρκεια των βροχερών καλοκαιρινών μηνών, αλλά ορυκτά καύσιμα --κυρίως άνθρακα-- κατά το υπόλοιπο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v