Οι 11+1 λόγοι που δείχνουν άνοδο της τιμής του Bitcoin

Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων αισιοδοξούν ότι το κρυπτονόμισμα θα συνεχίσει το ράλι που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες. Πώς η ενεργειακή κρίση μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να εξελιχθεί σε «μαύρο κύκνο».

Οι 11+1 λόγοι που δείχνουν άνοδο της τιμής του Bitcoin

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα διανοητικά παιχνίδια στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αφορά στην εξεύρεση των λόγων που μπορούν να ανεβάσουν την αγορά. Ποια θα είναι η επόμενη αφορμή ή η αιτία που θα ανεβάσει τις τιμές των Bitcoin, Ethereum και άλλων πρωταγωνιστών;

Ας προσπαθήσουμε και εμείς σήμερα να εμβαθύνουμε τους λόγους, ξεκινώντας από τα βασικά. Τι θα προκαλέσει την επόμενη φάση της ανόδου; Να υπάρξουν περισσότεροι αγοραστές παρά πωλητές. Τι αξιοσημείωτη διορατικότητα, θα σκεφτείτε!

Ωστόσο από εκεί ξεκινάνε όλα. Θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους η ζήτηση για Bitcoin θα υπερβεί την διάθεση των κατόχων να πουλήσουν, ακόμα και αν το δουν να διαπραγματεύονται σε αρκετά υψηλότερες τιμές. Ξεκινάμε:

* Η έγκριση μιας από τις πολλές αιτήσεις για διαπραγμάτευση ενός Bitcoin ETF στη Wall Street (τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σαν κανονική μετοχή). Η επίδραση μιας τέτοιας απόφασης από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει δύο σκέλη. Απαιτεί την αγορά σημαντικών ποσοτήτων Bitcoin από τον εκδότη ως αντίκρισμα και κυρίως νομιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα στο μυαλό μιας ευρείας μάζας επενδυτών, που για την ώρα είτε αγνοεί την ύπαρξή τους είτε δεν τα εμπιστεύεται. Περισσότερα για το θέμα έχουμε αναφέρει εδώ.

* Φυσικά η απόκτηση ενός ETF δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να αγοράσεις και να φυλάξεις κρυπτονομίσματα. Με σταθερά βήματα τα τραπεζικά ιδρύματα κατευθύνονται προς την παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής. Ήδη έχουν ξεκινήσει στην Ελβετία τράπεζες όπως η SEBA, η οποία έλαβε άδεια γι' αυτή τη δραστηριότητα από τις αρχές.

Κι όχι μόνο εκεί. Στις ΗΠΑ, σύντομα 300.000.000 τραπεζικοί λογαριασμοί θα είναι σε θέση να αγοράσουν, να πουλήσουν και να καταθέσουν Bitcoin, χάρη στη νέα συνεργασία της New York Digital Investment Group (NYDIG) με τη Fintelity National Information Services (FIS) και το φιλόδοξο σχέδιό τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής σε κρυπτονομίσματα των πελατών τους.

* Δεν είναι καθόλου άσχετο πως οι θεσμικοί και τα hedge funds φτιάχνουν εξειδικευμένες ομάδες για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με την έκθεση της BofA, ο χώρος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά και επειδή εμπεριέχει ένα μεγάλο κεφάλαιο επενδυτικών κριτηρίων που είναι η καινοτομία.

Από ό,τι αναφέρουν, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, οι επενδύσεις των funds στο οικοσύστημα των crypto ξεπέρασαν τα 17 δισ. δολάρια. Ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 5,5 δισ. δολάρια για ολόκληρο το έτος 2020. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως σε 2-3 χρόνια οι πιο ακριβοπληρωμένοι αναλυτές στη Wall Street θα είναι των NFTs.

* Άλλος ένας λόγος που μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή του Bitcoin είναι να υιοθετηθεί και από ένα άλλο κράτος. Αυτό θα σημαίνει πως η περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ δεν ήταν μεμονωμένη περίπτωση, αλλά το φαινόμενο προσλαμβάνει διαστάσεις… επιδημίας! Ήδη πολιτικοί από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής κυρίως ετοιμάζουν να καταθέσουν νομοσχέδια που είτε αναγνωρίζουν ως επίσημο νόμισμα το Bitcoin είτε διευκολύνουν νομοθετικά τη χρήση του.

Ένας από τους λόγους που θα οδηγήσουν και άλλα κράτη με νομισματικά ή τραπεζικά προβλήματα στον δρόμο που χάραξε το Ελ Σαλβαδόρ είναι η επιτυχία του εγχειρήματος. Πράγματι, όπως ανέφερε σε χθεσινό tweet του ο Πρόεδρος της χώρας, περισσότεροι άνθρωποι πλέον έχουν πορτοφόλια Bitcoin από εκείνους που κατέχουν παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

* Κάποιοι θεωρούν πως η Strike και ο Jack Mallers ετοιμάζουν άλλη μια έκπληξη μεγατόνων, όπως η συνεργασία τους με την Twitter. Όπως έχουμε αναφέρει, όσοι χρησιμοποιούν το λειτουργικό iOS για να μπαίνουν στο Twitter, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μικροπληρωμές σε Bitcoin.

* Η έλλειψη διαθέσιμων Bitcoin προς πώληση. Το τελευταίο διάστημα δεν βλέπουμε μόνο εκροή Bitcoin και Ethereum προς τα προσωπικά πορτοφόλια, κάτι που δείχνει την απροθυμία των κατόχων τους να τα ρευστοποιήσουν στο άμεσο μέλλον. Περίπου των 85% του Bitcoin που κυκλοφορούν δεν έχει μετακινηθεί τις τελευταίες 90 ημέρες.

Δεν θα αργήσει η στιγμή που η αγορά θα συνειδητοποιήσει ότι μόλις 2 εκατομμύρια θα φτιαχτούν στο μέλλον. Τα υπόλοιπα 19 εκατομμύρια ήδη είναι σε κυκλοφορία. Από αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε πως τα 3 εκατομμύρια έχουν χαθεί, χωρίς δυνατότητα ανάκτησής τους. Τα διαθέσιμα Bitcoin είναι λίγα και γίνονται ακόμα πιο σπάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, ο αριθμός των νομισμάτων που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 10 χρόνια έφτασε στο ανώτατο σημείο του: τα 2.318.987 Bitcoin.

Αυτό σημαίνει πως αν δούμε να σχηματίζονται μεγάλα ανοίγματα σε short θέσεις στα παράγωγα, θα είναι ακόμα πιο εύκολο να εκτοξεύσουν την τιμή, αν χρειαστεί να εκκαθαριστούν.

* Μια ακόμα ένδειξη πως τα διαθέσιμα νομίσματα προς πώληση μειώνονται, είναι πως οι εξορύκτες αρχίζουν να μην πουλάνε τα «φρεσκοτυπωμένα» νομίσματά τους. Για να καλύψουν τα έξοδά τους, τα βάζουν ως ενέχυρο και δανείζονται. Αυτό έκανε η εισηγμένη στο καναδέζικο χρηματιστήριο Bitfarms. Σε αναλογία, φανταστείτε τα ορυχεία χρυσού να μη διαθέτουν τη νέα τους παραγωγή στην αγορά. Γιατί κάνουμε αυτή τη σύγκριση; Επειδή αυτή την περίοδο έχουμε σχεδόν ίδιο ρυθμό εξόρυξης, χρυσού και bitcoin σε σχέση με την υφιστάμενη ποσότητα.

* Καλά νέα από το Ethereum, δηλαδή να προχωράει με ομαλό ρυθμό η διαδικασία αναβάθμισής του στο Ethereum 2.0, θα ανεβάσουν σημαντικά την τιμή του. Αυτό είναι βέβαιο πως θα παρασύρει όλο τον κλάδο και βέβαια το Bitcoin. Στις 27 Οκτωβρίου ή κάπου εκεί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση Altair που διορθώνει ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα κίνητρα του επικυρωτή.

* Μέσα στο παιχνίδι των προσδοκιών είναι πάντοτε η χρησιμοποίηση του Bitcoin από κάποιο τεχνολογικό κολοσσό, όπως οι Apple, Amazon, Google, Microsoft, ή έστω η ανακοίνωση κάποιας από αυτές τις εταιρείες ότι αγόρασε Bitcoin στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου.

* Η συνειδητοποίηση ότι η αναβάθμιση Taproot πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Με την αναβάθμιση Taproot στο Bitcoin από τον Νοέμβριο, η οποία έχει εγκριθεί από το 98% των miners, ενισχύεται η ανωνυμία.

Τα ευφυή συμβόλαια που θα συνάπτονται με το Bitcoin θα φαίνονται ως απλές συναλλαγές. Επίσης η αναβάθμιση θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο κόστος συναλλαγών, επειδή μειώνονται τα δεδομένα και ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του επιπέδου ασφαλείας.

* Η επάνοδος του Hash rate. Οι κινεζικές αρχές πριν λίγο καιρό εκδίωξαν σχεδόν το 90% των εξορυκτών Bitcoin από τη χώρα. Αποτέλεσμα; Η παραγωγική δύναμη των miners να μειωθεί κατά το μισό σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι έπαθε η διακίνηση του Bitcoin και η καταγραφή των δεδομένων; Τίποτα απολύτως. Οι συναλλαγές διεξάγονται κανονικά. Όπως και να έχει όμως, ελάχιστους μήνες αργότερα, πλησιάζει στο σημείο που βρισκόταν. Η ασφάλεια του δικτύου πλησιάζει και πάλι στο υψηλό όλων των εποχών.

Ο σημαντικότερος λόγος

Αν χρειαζόταν να ξεχωρίσουμε τον κυριότερο λόγο που οι επενδυτές θα στείλουν το Bitcoin… to the moon, θα ήταν η δημοσίευση αξιόπιστων μετρήσεων που να αφορούν την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούν οι miners. Αν είναι από καθαρή ενέργεια ή από κείνες που μολύνουν το περιβάλλον. Αποδείχτηκε πως αυτά που υποθέταμε ότι ισχύουν δεν ήταν και τόσο αξιόπιστα. Οι miners συμπλήρωναν ερωτηματολόγια, δεν ελέγχονταν.

Όταν βγήκε ο Elon Musk και εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το ποσοστό των miners που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως υδροηλεκτρική ή ηλιακή, οι θεσμικοί και οι εισηγμένοι που ήταν έτοιμοι να εισέλθουν στον χώρο επενδύοντας σημαντικό μέρος των διαθεσίμων τους έκαναν πίσω.

Κανείς δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα του, του fund ή της εταιρείας που διεύθυνε, αποκτώντας κάτι ενάντια στο πράσινο αφήγημα. Αυτό που εμποδίζει πολλούς διαχειριστές είναι η εταιρική ηθική. Το ESG (Environmental-Social-Governance). Αν μια επιχείρηση τηρεί το ESG, αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για την αγορά Bitcoin να πλανάται η υποψία ότι οι περισσότεροι miners δεν χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ωστόσο η συγκυρία φαίνεται να λειτουργεί και πάλι υπέρ του Bitcoin. Η πρόσφατη απαγόρευση του mining από την κινεζική κυβέρνηση προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που εκδιώχθηκε, βρίσκει καταφύγιο σε περιοχές όπως το Τέξας, όπου όχι μόνο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά καθαρή ενέργεια αλλά θα είναι και αξιόπιστα μετρήσιμη.

Πότε θα δοθεί το πράσινο φως για να εισρεύσουν τα κεφάλαια; Μόλις δούμε την Tesla να αρχίσει να δέχεται ξανά Bitcoin για να αγοράσεις τα αυτοκίνητά της. Θα σημαίνει πως έχει δώσει την έγκρισή του ο Elon Musk. Δεν χρειάζονται τίποτε άλλο οι διαχειριστές κεφαλαίων.

Τελικές σκέψεις

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Κατ' αρχάς εμφανίστηκε ο μαύρος κύκνος της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει ο κίνδυνος οι κυβερνήσεις να γίνουν αυστηρότερες στον έλεγχο της παραγωγής ενέργειας. Να την κατευθύνουν εκεί που ίσως υπάρξει άμεση ανάγκη.

Δεύτερο ορατό πρόβλημα είναι το ανταλλακτήριο Binance. Βλέπουμε τις αρχές σε αρκετά κράτη να εμφανίζονται επιφυλακτικές έως εχθρικές απέναντή του, ισχυριζόμενες πως δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προς τη συμμόρφωση προς τους κανόνες. Μπορεί το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα να είναι πολύ μικρό, όμως η Binance είναι πολύ μεγάλη για να μην υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στο κακό σενάριο.

Τελικά χρειάζεται στα αλήθεια κάποιος λόγος που να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς; Στην πραγματικότητα, κανείς από τους λόγους που αναφέραμε δεν είναι τόσο σημαντικός. Είτε για να κατευθύνει την τιμή του Bitcoin προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Η μεταβλητή που θα κρίνει το παιχνίδι είναι μία μόνο: η υιοθεσία. Αυτό που απλώς χρειάζεται, είναι η κατανόηση του τι είναι Bitcoin και τι πλεονεκτήματα έχουν τα αποκεντρωμένα δίκτυα. Αρκεί μόνο αυτό. Οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν τη μόνη τους ελπίδα για οικονομική ελευθερία στο μέλλον.
Είναι αναπόφευκτο να ενημερωθούν. Είναι σαν τη φωτιά που μεταδίδεται από κερί σε κερί. Όταν μεταφέρεις τη γνώση, δεν την χάνεις. Την εξαπλώνεις.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v