Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς και γιατί το Bitcoin ετοιμάζεται για νέα πτήση

Ποιοι είναι οι τρεις βασικότεροι παράγοντες που ενισχύουν την τιμή του το τελευταίο διάστημα. Πώς επηρεάζει η στροφή θεσμικών επενδυτών και γιατί βλέπουν με άλλο μάτι τα crypto. Τι δείχνει έρευνα της Fidelity Digital Assets. Ο ρόλος των futures.

Πώς και γιατί το Bitcoin ετοιμάζεται για νέα πτήση

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αναπτερώνει τις ελπίδες για άμεση έγκριση ενός ή περισσότερων Bitcoin ETFs από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς η Wall Street Journal. Η έγκριτη εφημερίδα θεωρεί πως οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να αποφασίσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, ακόμα και για τέσσερις αιτήσεις για ETF που θα αγοράζουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του Bitcoin και όχι το ίδιο το κρυπτονόμισμα.

Προφανώς δεν αποτελεί σύμπτωση πως το Chicago Mercantile Exchange (CME) αυτόν τον μήνα σχεδιάζει να αυξήσει το ανώτατο όριο στον αριθμό των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin που μπορεί να διαχειρίζεται μια μεμονωμένη εταιρεία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις ProShares, Valkyrie Investments, Invesco και VanEck, που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο. Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αναβάλουν την απόφασή τους. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler έχει εμφανιστεί δεκτικός σε ένα ETF που βασίζεται σε futures.

Είναι η πρώτη φορά που η SEC εμφανίζεται θετική σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από 8 συνεχόμενα χρόνια που απέρριπτε τις αιτήσεις. Για την ιστορία, οι πρώτοι που κατέθεσαν αίτηση για ETF βασισμένο στο Bitcoin ήταν τα δίδυμα αδέλφια Cameron και Tyler Winklevoss, το 2013.

Το Bloomberg από χθες εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξο όσον αφορά την έκβαση της απόφασης. Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ο Eric Balchunas, υπεύθυνος του πρακτορείου για το ρεπορτάζ που σχετίζεται με τα ETFs, δημοσίευσε σε ένα tweet πως τα Bitcoin ETFs που βασίζονται σε futures δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν καμία αντίρρηση από τη SEC. Από ό,τι αναφέρει, αυτό το επιβεβαιώνουν πολλαπλές πηγές του και αναμένεται να δοθεί η έγκριση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είχαμε αναφέρει πριν από ένα μήνα, το πιθανότερο είναι να λάβει έγκριση πρώτη η αίτηση της Proshares, όπως επιβεβαιώνει σήμερα και το Bloomberg.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι προσδοκίες έχουν βοηθήσει αποφασιστικά στο να σκαρφαλώσει η τιμή του Bitcoin 46% μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα. Φυσικά, αν το Bitcoin ETF δεν βασιζόταν σε futures αλλά σε πραγματικά Bitcoin νομίσματα, θα ήταν καλύτερα. Ωστόσο ακόμα και αυτό αποτελεί νίκη για το διάσημο κρυπτονόμισμα, καθώς νομιμοποιείται στη συνείδηση όλων.

Οι θεσμικοί μπαίνουν για τα καλά στον χώρο των crypto

Μια πρόσφατη έρευνα σε περίπου 400 θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ από τη Fidelity Digital Assets διαπίστωσε ότι το 18% είχε ήδη επενδύσει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσω ενός επενδυτικού προϊόντος φέτος. Με το ETF αυτό θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους.

Οι θεσμικοί όχι μόνο εμφανίζονται θετικοί στο να επενδύσουν στο Bitcoin, αλλά προς έκπληξη των παραδοσιακών διαχειριστών κεφαλαίων και mainstream οικονομολόγων, εγκαταλείπουν για χάρη του τον χρυσό! Ποιος το ισχυρίζεται αυτό; Η JP Morgan!

Σε μια έρευνα που δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναλυτές της τράπεζας έγραψαν πως οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται να επιστρέφουν στο Bitcoin, μια που το θεωρούν καλύτερη αντιστάθμιση πληθωρισμού από τον χρυσό. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εισρεύσει στην αγορά των crypto φέτος προέρχονται από κεφάλαια που βρίσκονταν σταθμευμένα σε ETFs του χρυσού.

Οι τρεις βασικότεροι παράγοντες που ενισχύουν την τιμή του Bitcoin το τελευταίο διάστημα είναι:

α) Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής των αμερικανικών αρχών, όπως εκφράστηκαν από τον διοικητή της FED Jerome Powell και τον πρόεδρο της SEC Gary Gensler, ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ακολουθήσουν τα βήματα της Κίνας προς την απαγόρευση της χρήσης ή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

β) Η πρόσφατη ανάδειξη του Lightning Network και των συστημάτων πληρωμών δεύτερου επιπέδου, όπως του Chivo στο Ελ Σαλβαδόρ. Μια χώρα που προχώρησε στην υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο πως ο πρόεδρος Nayib Bukele αγόρασε 700 Bitcoin και ότι εκατομμύρια κάτοικοι χρησιμοποιούν ήδη το κυβερνητικό πορτοφόλι Chivo. Πλέον είναι περισσότεροι από εκείνους που διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.

γ) Η επιβεβαίωση των ανησυχιών για την εμφάνιση του πληθωρισμού και η ανανέωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για εξεύρεση λύσης.

Από τη θεωρία στην πράξη

Η JP Morgan δεν αρκέστηκε στη θεωρία. Έχει δώσει στους εύπορους πελάτες της πρόσβαση σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Οι πελάτες τους είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν και να πουλήσουν έκθεση στα Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Ethereum Classic, μέσω συμβούλων της JP Morgan, ανέφερε το Business Insider, επικαλούμενο σημείωμα που είχε ανακαλύψει. Οι σύμβουλοι έχουν πρόσβαση σε τέσσερα funds της Grayscale Investments και ένα της Osprey Funds.

Αγοράζοντας τέτοιους είδους funds, οι πελάτες της JP Morgan δεν κατέχουν δικά τους κρυπτονομίσματα, αλλά έκθεση σε αυτά. Με άλλα λόγια, αγοράζουν και πουλάνε μερίδια σε funds που παρακολουθούν την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Business Insider, οι σύμβουλοι της JP Morgan απαγορεύεται να προτείνουν προς τους πελάτες τους να αποκτήσουν αυτά τα μερίδια, αλλά μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν τα προϊόντα, εάν τους το ζητήσει ο πελάτης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως στελέχη της JP Morgan αναφέρουν ότι οι πελάτες τους αναζητούν να αποκτήσουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ethereum, περισσότερο από τα αντίστοιχα του Bitcoin. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα ανεβαίνουν τα Bitcoin και Ethereum, ενώ τα μικρότερα νομίσματα έχουν μείνει πίσω. Τα χρήματα των θεσμικών και των εύπορων επενδυτών εκεί αναμένεται να πέσουν.

Η έγκριση ενός ή περισσότερων αμερικανικών ETFs πράγματι θα αποτελέσει σταθμό στην πορεία του Bitcoin. Αναφέρουμε αμερικανικού, επειδή σε άλλες χώρες υπάρχουν ήδη. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, η ανάπτυξη και η ευρεία υιοθέτηση είναι αναπόφευκτη. Το Bitcoin και το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω του είναι ασταμάτητο. Θα προχωρήσει με ή χωρίς τα ETFs.

Το χρυσό βατόμουρο

Για μισό λεπτό, θα πούνε πολλοί. Μιλάμε για την ίδια JP Morgan όπου ο Διευθύνων Σύμβουλός της, ο Jamie Dimon, χαρακτήρισε το Bitcoin «άχρηστο»; Που αμφισβητεί ότι θα βγουν μόνο 21 εκατομμύρια νομίσματα; Που θα απέλυε όποιον trader ήταν τόσο ηλίθιος ώστε να αγοράσει Bitcoin; Ναι, στην ίδια τράπεζα αναφερόμαστε. Υπάρχει ένα πανάρχαιο ρητό στις επενδύσεις: κοίτα τι κάνουν, όχι τι λένε.  

Ωστόσο το χρυσό βατόμουρο της ημέρας το παίρνει επάξια ο Sir Jon Cunliffe, αντιπρόεδρος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας. Προειδοποίησε ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων μπορεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια κρίση, παρόμοια του 2008!
Φίλτατε Sir Jon, μην ανησυχείς. Έχετε αποδείξει πως εσείς στις κεντρικές τράπεζες μπορείτε πολύ εύκολα να τα κάνετε… σαλάτα και μόνοι σας. Δεν χρειάζεστε βοήθεια. Το 2008 που πάλι τα κάνατε όσο πιο χάλια γίνονταν, δεν υπήρχαν τα κρυπτονομίσματα. Παρ' όλα αυτά, έχει την αξία του ότι παραδέχεσαι πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σαθρό. Το περίεργο είναι όμως πως αντί να ψέγεις γι' αυτό τους συνάδελφους σου στις Κεντρικές Τράπεζες, ψάχνεις άλλοθι στο Bitcoin.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v