Τι αποκαλύπτουν δύο διαγράμματα για την επόμενη μέρα του Bitcoin

Οι προβλέψεις για την επόμενη κίνηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος και τι δεν αντιλαμβάνονται οι παραδοσιακοί οικονομολόγοι στο Bitcoin. Μπαίνει στα κρυπτονομίσματα και η Pimco.

Τι αποκαλύπτουν δύο διαγράμματα για την επόμενη μέρα του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το νέο ιστορικό υψηλό του Bitcoin και γενικότερα της κεφαλαιοποίησης των κρυπτονομισμάτων μπορεί να ήταν αναμενόμενο από τους φίλους των crypto, αλλά αιφνιδίασε τους παραδοσιακούς μακροοικονομικούς αναλυτές. 

Ακόμα και από το Bloomberg που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις στο Bitcoin ETF, αιφνιδιάστηκαν. Περίμεναν τζίρο την πρώτη ημέρα 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο όμως πραγματοποιήθηκε στα πρώτα 20 λεπτά! Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με συναλλαγές αξίας ενός δισεκατομμυρίου, όσο σχεδόν και τη δεύτερη ημέρα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή σπάει το ρεκόρ του ETF χρυσού, που είχε παραμείνει ακλόνητο για 18 ολόκληρα χρόνια.

Οι οικονομολόγοι του παλιού κόσμου

Εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τον χώρο των crypto χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη, ανήκουν όσοι άρχισαν να ασχολούνται πρόσφατα, προβληματιζόμενοι από τις νομισματικές πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Ένα φαινόμενο που εντάθηκε από την εμφάνιση της πανδημίας και μετά. Μια ύφεση δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες που οδηγούν σε νέες κρίσεις, αλλά γεννά και ευκαιρίες.

Στη δεύτερη, είναι όσοι έχουν ασχοληθεί περισσότερο καιρό και σε μεγαλύτερο βάθος με το θέμα. Ωστόσο, έχοντας γαλουχηθεί για την αναγκαιότητα ή αν θέλετε την επενδυτική διέξοδο του χρυσού σε εποχές δημιουργίας και διάχυσης χρήματος, δεν μπορούν να απαλλαγούν εύκολα από τις προκαταλήψεις τους. Μέρος των προκαταλήψεων είναι πως έχουν εμπιστοσύνη στη σοφία των κεντρικών τραπεζών.

Αρκετοί από τη δεύτερη κατηγορία δεν είναι ότι αδυνατούν να αντιληφθούν πως η τεχνολογία των crypto είναι το μέλλον. Απλά δεν θέλουν να είναι. Αυτό που τους κάνει να κρατάνε αυτή τη στάση είναι ο φόβος της αλλαγής. Δεν είναι παράξενο. Κάθε νέα τεχνολογία πάντα είχε αρνητές. Πόσο μάλλον τώρα, που συντελείται η πιο γρήγορη και πιο ανατρεπτική αλλαγή στην ανθρώπινη ιστορία.

Το πρόβλημα και με τις δύο κατηγορίες είναι πως αρνούνται να ενημερωθούν, να μάθουν. Πιστεύουν αλαζονικά πως κατέχουν όλες τις απαντήσεις. Για ποιο λόγο; Επειδή οι λύσεις τους δούλεψαν στο παρελθόν, σε έναν άλλο κόσμο. Ωστόσο, όταν αλλάζουν οι συνθήκες, αλλάζεις την άποψή σου, την οπτική σου. Είναι τόσο απλό αν το σκεφτείς, αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολο να το εφαρμόσεις.

Οι καθηγητές Οικονομικών και οι θεωρίες που διδάσκουν, βασίζονται σε απαρχαιωμένες οικονομικές και νομισματικές ιδέες που έχουν απορριφθεί από την πραγματικότητα της αγοράς. Ο νέος ψηφιακός κόσμος βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο υποθέσεων και συνθηκών. Ωστόσο το παλαιό σύστημα βασίζεται σε ένα νοητικό πλαίσιο που εξακολουθεί να μένει κυρίαρχο.

Οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν κληθεί να λύσουν, αποσκοπεί στη διατήρηση του παλαιού κατεστημένου. Όμως το οικονομικό και τεχνολογικό υπόβαθρο έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει. Οι λύσεις αποτυγχάνουν γιατί είναι σχεδιασμένες για τον παλιό κόσμο, τον φυσικό. Όχι τον εντελώς διαφορετικό ψηφιακό. Ο ένας έχει ως βάση τα άτομα, ο άλλος, τα bit, την πληροφορία.

Οι νέοι μεγαλώνουν σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από εκείνο που ζούσαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Οι οικονομικές συνθήκες και κατ’ επέκταση τα περιουσιακά στοιχεία είναι διαφορετικά. Είναι δυνατόν οι επενδυτικές στρατηγικές και οι νομισματικές πολιτικές να μείνουν οι ίδιες;

Ακόμα και η Pimco μπαίνει στα κρυπτονομίσματα

Όταν ισχυρίστηκε η Cathie Wood ότι το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα ομόλογα, οι παραδοσιακοί οικονομολόγοι αντιμετώπισαν αυτή τη δήλωση με σκεπτικισμό, αν όχι με χλευασμό. Τι εννοούσε; Ότι η συνηθισμένη τακτική της τοποθέτησης 60% - 40% σε μετοχές - ομόλογα, ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί. Για ποιο λόγο; Επειδή έχουμε φτάσει στο τέλος ενός 40ετή κύκλου, όπου τα ομόλογα αποτελούσαν μια ασφαλή διέξοδο με πραγματικές αποδόσεις.

Πλέον τα ονομαστικά επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά, έως και αρνητικά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα πραγματικά επιτόκια, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Όταν κάποια στιγμή λογικευτούν οι κυβερνήσεις ή αναγκαστούν λόγω πληθωρισμού ή ανυπαρξίας ζήτησης για τα ομόλογα που εκδίδουν και αρχίσουν να προσφέρουν 4-5%, οι παλαιότερες εκδόσεις θα χάσουν την αξία τους έως και 30%. Δεν μπορεί να είναι μηδενικά τα επιτόκια για πάντα. Το επιτόκιο είναι η τιμή του χρόνου. Ο χρόνος δεν μπορεί να τιμολογείται με μηδέν, πόσο μάλλον με αρνητικό πρόσημο. Είναι παράλογο.

Όπως παράλογο είναι να αναμένουμε πως οι διαχειριστές κεφαλαίων θα συνεχίσουν για καιρό να βάζουν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία που χάνουν εγγυημένα την αξία τους. Είναι δεδομένο πως πολλοί θα ψάξουν για κάτι διαφορετικό, προκειμένου τα κεφάλαιά τους να διατηρήσουν τουλάχιστον την αγοραστική τους δύναμη.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα τη δίνουν τα κρυπτονομίσματα. Ειδικά το Bitcoin, που είναι ένα δοκιμασμένο περιουσιακό στοιχείο. Ναι, αλλά η μεταβλητότητα δεν αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά το Bitcoin; Σύμφωνα με τη Wood, είναι λογικό να υπάρχει μεταβλητότητα στην αρχή, αλλά όσο περνάει ο καιρός τόσο αυτή θα υποχωρεί μαζί με την άνοδο της κεφαλαιοποίησής του.

Εξάλλου μιλάμε για εναλλακτικές τοποθετήσεις των 10ετών ή 30ετών ομολόγων. Άρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Πόσο θα αξίζει το Bitcoin σε 3-5-10 χρόνια; Σίγουρα θα υπάρχουν αναταράξεις, αλλά μας έχει αποδείξει πως σε βάθος χρόνου ανεβαίνει.

Εκείνοι που δεν πήραν τη Wood αψήφιστα, φαίνεται ήταν από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pimco. Τον κολοσσό που διαθέτει 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση. Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, Daniel Ivascyn, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ορισμένα hedge fund της εταιρείας κατέχουν ήδη τίτλους κρυπτονομισμάτων και σκοπεύει να επεκτείνει τις επενδύσεις τους προς αυτόν τον χώρο. 

Τεχνική Ανάλυση

Ο Monis, από την ομάδα διαχείρισης της Ελληνικής Κοινότητας Κρυπτονομισμάτων που βρίσκεται στο Telegram (Greek Cryptocurrency Community) μας δίνει την εκτίμηση του για το μέλλον της τιμής του Bitcoin σε δύο διαγράμματα.

Στο πρώτο, βλέπουμε πως παρόμοια κίνηση με αυτή που πάει να εξελιχθεί αυτή την περίοδο στο Bitcoin είχαμε στα προηγούμενα bull run του 2013 και 2017. Στην πρώτη περίπτωση, κράτησε 21 εβδομάδες και στη δεύτερη, 22. Αν λοιπόν ισχύσει κάτι ανάλογο και τώρα, αυτός ο ανοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και η τιμή του Bitcoin μπορεί να βρεθεί, έστω και για λίγο, πάνω από τις 300.000 δολάρια.

Το δεύτερο διάγραμμα είναι μια συνέχεια του πρώτου. Εφαρμόζεται το πλαίσιο όπου κινείται μέχρι τώρα η τιμή του Bitcoin, σε λογαριθμική κλίμακα. Η πάνω πράσινη καμπύλη μάς δείχνει πως το περιθώριο ανόδου είναι περίπου 150.000 δολάρια. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια υπερβολή που να την οδηγήσει υψηλότερα.

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε πως η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων πραγματοποιεί συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 23 Οκτωβρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

Τέλος, να αναφέρουμε άλλο ένα Tweet που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Πρόκειται για μία φωτογραφία που δημοσίευσε ο Elon Musk. Προσέξτε πως εκτός από το Βitcoin, στην οθόνη εμφανίζεται το Εthereum. Μάλλον ωρίμασε. Έκοψε τις επιπολαιότητες με τους σκύλους. 

Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν έχει ωριμάσει καθόλου. Το 69.000 που είναι η τιμή του Bitcoin έχει βγει από το «69» (στάση σεξ) και το 4.200 του Ethereum από το «420», το οποίο είναι στην αμερικανική αργκό η λέξη Weed (κάνναβη). Ίσως και να έχουν δίκιο. Γεγονός είναι πως όποια και να είναι η πρόθεση του Musk, η αγορά θα ωριμάσει με την είσοδο της Wall Street. Όσοι κατέχετε coins χωρίς αντικείμενο και χρησιμότητα, μάλλον ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξανάρχισαν. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 7 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και στα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας (3 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο Bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v